Česnica

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.550
Česnica je pogača koja se pravi od brašna vode i masti, bez kvasca. Najčešće je mesi najstarija ukućanka prvog dana Božića, pre izlaska sunca. Zatim se okreće polivajući se vinom i lomi se na onoliko delova koliko ima ukućana. U testo za česnicu se ubaci novčić i deo iverka sa Badnjaka, pa onaj koga zapadnu prilikom lomljenja će, prema verovanju, imati novca, zdravlja i sreće tokom cele godine.

bozicna cesnica.jpg

Česnica u Sremu a mislim i u ostatku Vojvodine je vrsta pite sa orasima koja se pravi od kora,mlevenih oraha i suvog grožđa pa se premazuje medom. Pošto sam ja iz "mešovite" porodice u smislu srpskih krajeva iz kojih potiču moji ova česnica je "pobedila" na konkursu :lol: pa se tradicija sa bake koja jeste iz Srema prenela na moju majku i ostalu decu pa sada u svim kućama u kojima su završili izbačena je "srbijanska" varijanta u korist ove ukusnije ;)

Poslednja izmena:
Česnica u Sremu a mislim i u ostatku Vojvodine je vrsta pite sa orasima koja se pravi od kora,mlevenih oraha i suvog grožđa pa se premazuje medom. Pošto sam ja iz "mešovite" porodice u smislu srpskih krajeva iz kojih potiču moji ova česnica je "pobedila" na konkursu :lol: pa se tradicija sa bake koja jeste iz Srema prenela na moju majku i ostalu decu pa sada u svim kućama u kojima su završili izbačena je "srbijanska" varijanta u korist ove ukusnije ;)
Da, u Vojvodini se pravi cesnica kao suva pita sa orasima i fantasticna je :)

1578316982600.png

To je više baklava na slici,vojvođanska česnica barem ona koju ja znam je suva pita , ne preliva se agdom nego mešavinom meda vode i ulja a to ne može dati tu sočnost kao prikazano nikako....znam da neko stavlja malo jabuke da dobije taj sočniji efekat ali je opet suva pita...ipak treba i da se lomi za Božićni ručak. E sad gledajući brdo slika i recepata vidim i da se bukvalno pravi kao baklava kod nekih samo kako je lome iznad trpeze sa tim saftom bolje da ne zamišljam :lol:
ali da,sve varijacije na stranu....fantastična je :njam:

Poslednja izmena:
Znam da se u nekim krajevima česnica pravi kao proja. Evo jednog citata koji sam pronašla na netu o tome:

Rano ujutru na sam dan Božića mesi se česnica. Česnica se u Srbiji razlikuje od kraja do kraja, tako da se pojavljuje kao suva pita sa orasima i medom, neki je prave kao pogaču od pčeničnog brašna ili kao proju od kukuruznog brašna. Tradicionalno se u mojoj porodici pravi kao proja od belog, domaćeg kukuruznog brašna. U česnicu se stavlja novčić, grančica hrasta – badnjaka, komadić kućnog praga (drvo), zrno pasulja, žita, kukuruza i slame. Sve to ima svoje značenje i u zavisnosti od toga ko šta dobije to će mu biti zaduženje cele godine.

To je više baklava na slici,vojvođanska česnica barem ona koju ja znam je suva pita , ne preliva se agdom nego mešavinom meda vode i ulja a to ne može dati tu sočnost kao prikazano nikako....znam da neko stavlja malo jabuke da dobije taj sočniji efekat ali je opet suva pita...ipak treba i da se lomi za Božićni ručak. E sad gledajući brdo slika i recepata vidim i da se bukvalno pravi kao baklava kod nekih samo kako je lome iznad trpeze sa tim saftom bolje da ne zamišljam :lol:
ali da,sve varijacije na stranu....fantastična je :njam:
Nikakva baklava to je PRAVA vojvodjanska cesnica! :aha2:
Samo ne vidim suvo grozdje...

U ne tako davna vremena, kad je većina srpskog stanovništva živela na selu, česnicu su mesili muškarci, ratari.

Česnica

– Domaćin, orač, koji je pripremao česnicu stavljao je rukavicu na desnu ruku, kojom priprema hleb, i ogrtao se ponjavom ili životinjskom kožom kako bi godina bila rodna. Veruje se da je tako uzimao lik praroditelja, a da je sam proces simbol neprekinute tradicije prinošenja hlebne žrtve u krugu porodice – priča Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti.

U nekim krajevima česnicu je mogla da mesi samo žena koja je rodila muško dete, dok se u drugim vodilo računa da to čini mlad, zdrav i vredan čovek.

Nekada su u Srbiji česnicu spremali muškarci: A umesto novčića, STAVLJALO SE OVO
06.01.2020. 18:56
U ne tako davna vremena, kad je većina srpskog stanovništva živela na selu, česnicu su mesili muškarci, ratari.

Česnica
ČESNICAFOTO: EMIL ČONKIĆ / RAS SRBIJA
– Domaćin, orač, koji je pripremao česnicu stavljao je rukavicu na desnu ruku, kojom priprema hleb, i ogrtao se ponjavom ili životinjskom kožom kako bi godina bila rodna. Veruje se da je tako uzimao lik praroditelja, a da je sam proces simbol neprekinute tradicije prinošenja hlebne žrtve u krugu porodice – priča Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti.
U nekim krajevima česnicu je mogla da mesi samo žena koja je rodila muško dete, dok se u drugim vodilo računa da to čini mlad, zdrav i vredan čovek.

Česnica se nikad ne seče, lomi se. Nekada su je lomili samo muškarci, a najstariji među njima odlučivao je koje parče ide kome od ukućana. Tada je česnica, u koju se danas obično stavlja samo novčić, pravljena s mnogo takozvanih belega, poput zrna pasulja, kukuruza, drena, a koji su simbolizovali dobro zdravlje i bogate useve – kaže naša sagovornica.

Nekad jednostavan beskvasni kolač od belog brašna, šaran leskovim grančicama, u gradskoj sredini postao je raskošan obredni kolač, često sličan slavskom, premazan jajetom, ukrašen detaljima od testa i pečatima s hrišćanskim simbolima ili oblikovan kao buket ruža od kvasnog testa.

Back