Ceska

Mnogo dosadna zemlja, ljudi dosadni, samo pricaju o vremenu, prilicno konzervativni, kao da zivis u klubu penzionera.
Ovde sam jer moram, posao fin, kesh fin.
Bureka nemas, pljeskavice nemas, dobre hrane nigde nemas, hrana je uzasna, karton da jedes, isto je, pivo nije lose, devojke lake.
Ja sam u Brnu.
Hrana u menzi nije losa, imas gomilu salata itd, najbolja stvar je sto ako si student dobijes ogroman popust, pa hranu placas tipa 1/3 originalne cene, danas sam gledao da su sva jela uglavnom oko 120 dinara, dok ja placam npr oko 300, mislim da taj popust vazi za svaku menzu, vazno je samo da si student, ali se u svaku menzu moras posebno prijaviti da bi dobio karticu.

Kao da si opisao Australiju, konkretno Melburn. Nevjerovatno. :)
Hrana bez ukusa i mirisa, ljudi prazni i izvjestaceni, okruzenje sterilno, bezbojno i bezlicno... Sto bi Tyrel Durden rek'o, IKEA pipl.
Nedavno sam gledao dobar film, The Bothersome Man. Posto me totalno odusevio (i podsjetio na moju svakodnevnicu), odem na IMDB da procitam sta drugi kazu o filmu i nadjem komentare kao ovaj dole. Izgleda da su ljudi na zapadu, narocito u vecim gradovima, svuda isti, a praznina je mnogo uocljivija kad se doselis u novu sredinu.

I saw this movie yesterday and can't stop thinking about it. I moved to Norway four months ago, and have tried ever since to find the origin of the strange emptiness i felt. When I saw this film I was striken with the brilliant snapshot of this society. Yes, this is all true!!! I too found a great job with a great pay, and I live with my norwegian boyfriend in a nice apartment downtown. But, so far everyone I have met have left me with that tasteless, empty feeling I had never had before - this is what this movie is about. Dinner parties with nothing to say to each other but emotionless comments, long silences, no stress, a creepy calm, and frozen smiles of niceness. This Scandinavian nightmare is perfectly rendered in Den Brysomme mannen.

BTW, sta se desava sa ekonomijom u Ceskoj? Meni je DHL nudio sys admin posao u Pragu 2005-te, ali sam odbio jer sam bio u procesu za Oz. Sad razmisljam da li sam se zeznuo sto ne prihvatih DHL-ovu ponudu :)
Jos nesto, da li se u Ceskoj dobija zdravstveno i penziono dok si na radnoj vizi i da li je 2 godine za zelenu kartu jos uvijek validna opcija?

@Mali_oglasni Ja zivim ovde, mislim da je moje iskustvo sa njima malo bolje od tvojih 4 dana po turistickim mestima Praga. Moje reci nemam nameru da potkrepljujem linkovima, da li ce neko verovati ili ne, njihov izbor. Ja sam komentarisao tvoj pokusaj da celu drzavu definises samo kroz njenu prestonicu. Napisao si gore da je Prag jako skup, to zapravo nije tacno, naravno i u Beogradu su cene visoke, ali u knez mihajlovoj, jer tamo idu turisti. Da si stvarno obisao grad, ne bi to napisao, pivo 120 dinara, ja placao pre 2 vikenda.
Grof Vronski sto je napisao, slazem se, Slovaci su bolji ljudi.
@animal_lover Menze su ti u sklopu skoro svakog fakulteta, ali su ti cene slicne kao i po skoro svakoj "hospodi" iliti kafani po naski, gde je cena prosecnog jela oko 250 dinara.
To ne vazi ako imas studentsku karticu, onda te u menzi izadje oko 120 dinara u proseku.
Vidim da si iz Kragujevca, pa cenim da si dosla ovde na 3 meseca spremanja iz jezika, kao sto je obicaj da tvoji zemljaci dolaze.
@metacortex, od firme ti se odvaja deo za osiguranje, prosecno 50-ak eura mesecno. Pokriva sve troskove, a i mislim da i DHL ima takodje i privatno osiguranje koje ti pokriva firma. Oni trenutno dobijaju i vaucere za rucak u vrednosti od 80 kruna, i 400 kruina mesecno vaucere za bioskop, bilijar, itd.
Placa se i penziono, posle 2.5 godine mozes da se prijavis za stalni boravak, ili posle 1.5 ako imas minimum visu skolu i radis posao u toj struci.
imas blue card opciju sada, a ako je dobijes, duzan si da jos 2 godine ostanes u Ceskoj, onda mozes ici bilo gde u EU da radis.

Poslednja izmena:
@Mali_oglasni Ja zivim ovde, mislim da je moje iskustvo sa njima malo bolje od tvojih 4 dana po turistickim mestima Praga. Moje reci nemam nameru da potkrepljujem linkovima, da li ce neko verovati ili ne, njihov izbor. Ja sam komentarisao tvoj pokusaj da celu drzavu definises samo kroz njenu prestonicu. Napisao si gore da je Prag jako skup, to zapravo nije tacno, naravno i u Beogradu su cene visoke, ali u knez mihajlovoj, jer tamo idu turisti. Da si stvarno obisao grad, ne bi to napisao, pivo 120 dinara, ja placao pre 2 vikenda.
Grof Vronski sto je napisao, slazem se, Slovaci su bolji ljudi.
@animal_lover Menze su ti u sklopu skoro svakog fakulteta, ali su ti cene slicne kao i po skoro svakoj "hospodi" iliti kafani po naski, gde je cena prosecnog jela oko 250 dinara.
To ne vazi ako imas studentsku karticu, onda te u menzi izadje oko 120 dinara u proseku.
Vidim da si iz Kragujevca, pa cenim da si dosla ovde na 3 meseca spremanja iz jezika, kao sto je obicaj da tvoji zemljaci dolaze.
@metacortex, od firme ti se odvaja deo za osiguranje, prosecno 50-ak eura mesecno. Pokriva sve troskove, a i mislim da i DHL ima takodje i privatno osiguranje koje ti pokriva firma. Oni trenutno dobijaju i vaucere za rucak u vrednosti od 80 kruna, i 400 kruina mesecno vaucere za bioskop, bilijar, itd.
Placa se i penziono, posle 2.5 godine mozes da se prijavis za stalni boravak, ili posle 1.5 ako imas minimum visu skolu i radis posao u toj struci.
imas blue card opciju sada, a ako je dobijes, duzan si da jos 2 godine ostanes u Ceskoj, onda mozes ici bilo gde u EU da radis.

Hvala Furtula,

Nazalost, to za zelenu kartu sam slucajno saznao tek nakon sto sam otisao za Oz, nisam imao pojma da su imali imigracioni program i tako dobre uslove. E onda sam citao da je masa nasih nakon 2 godine u Ceskoj presla u neku jacu EU zemlju i da su mogli i da ostanu tamo za stalno. Wow!

Jel imas nekih linkova o uslovima za vize, boravak i ostale relevantne stvari, al naravno na Engleskom. Jel istina da je Ceski lako nauciti? Sta se desava sa ekonimijom, jesu li Cesi u depresiji kao i ostali ili je bolje?

To si ti nesto pomesao.
Taj pilot projekat je vazio samo za Cesku, i poceo je 2004 mislim. Dobijas dugotrajni boravak ovde, ali ne i pravo da radis u ostalim zemljama EU.
U to vreme u celoj zemlji je bilo oko 2000 Srba, prosle godine je zvanicni broj bio jedva preko 4 hiljade, od koga je dobar deo u Pragu.
I taj program nije tako dobar kao sto ti se cini, i ne dobiju svi to, inace to ne bih opisao kao zelenu kartu, jer je taj boravak u trajanju od 10 godina.

Za informacije o vizama itd, www.mvcr.cz sajt ministarstva unutrasnjih poslova, tamo ces naci sta te zanima.
Ceski je veoma tezak jezik, gramatika nema smisla i treba dosta vremena da se nauci. Cak i oni sami priznaju da su im gramatika i jezik teski. Ljudi misle da ako je jezik slican, da je lako nauciti, zapravo je susta suprotnost jer stalno se pozivas na nasu gramatiku i onda nista nema smisla.
Nije bila neka kriza ovde, cene su malo skocile posle 1 januara, ali je sve ostalo manje vise isto.
Sa plavom kartom http://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Card_(European_Union) mozes sebi da obezbedis trajno pravo da radis u zemljama EU, ako je dobijes, duzan si da provedes 2 godine u Ceskoj, ali to jos nije pocelo da se izdaje i o tome pricaju vec 2-3 godine.

Cesi odavno izdaju radne i boravisne vize svima bez obzira odakle si. I sa tim vizama se moze aplicirati za Ceski PR nakon izvjesnog vremena, prema ovom sajtu to je nakon 5 godina boravka. E sad Cesi su pokrenuli imigracioni program, slican programima Kanade, Australije i Novog Zelanda. Taj projekat je nudio PR vize (permanent residence), ali samo ljudima iz nekoliko izlistanih zemalja. Lista zemalja ukljucenih u projekat (ovaj doco je iz 2009, ali sjecam se da je stara lista bila ista) Sa ovom PR vizom se koliko znam moglo raditi i u ostalim EU zemljama, ukoliko bi ti neko ponudio posao. Ovde je objasnjen proces sticanja Ceskog drzavljanstva kroz naturalizaciju, mada nisam siguran koliko je ovaj sajt pouzdan, a nisam nasao neki zvanican doco.

Oz takodje izdaje PR vize na 5 godina, s tim da se viza mora kako to oni zovu validirati u roku od 12 mjeseci od dana izdavanja. Validacija je zapravo ulazak u zemlju. Nakon 5 godina, PR viza se moze produziti, al ne znam da li opet na 5 godina ili 10 ili...
Ali ako zelis mozes da predas za drzavljanstvo i onda dobijes njihov pasos i bas te briga za PR vizu. Prije se moglo aplicirati za drzavljanstvo nakon svega 2 godine boravka na PR vizi, a od 2007 je 4 godine. Ovo je isto za svakoga, tj. nema nikakvih listi zemalja kao kod Ceha.

Inace plava karta nije trajna radna dozvola, vec od 90+ dana do 2 godine, ali se moze obnavljati.

Czech Republic: Legislation Introduces New Visa Requirements

What is a blue card?

What is the green card?

More info:

Permanent Residence Permit after Five Years of Uninterrupted Stay As Defined in Section 68 of the Foreign National Residence Act

The terms governing a permanent residence permit after five years of uninterrupted stay in the territory of the Czech Republic are defined in Section 68 of the Foreign National Residence Act. It particularly provides what type of stay of the foreign national in the territory of the Czech Republic and which periods of absence of the foreign national from the territory of the Czech Republic are counted towards the required period of five years of uninterrupted stay, and it also provides when the condition of uninterrupted stay is met. The reasons for possible dismissal of the application are defined in Section 75 of the Foreign National Residence Act.

Permanent Residence in the Territory of the Czech Republic

Act No. 326/1999 Coll. (Foreign National Residence Act)

Section 68

(1) A permanent residence permit shall be issued to a foreign national, at his/her
request, who has resided continuously in the Czech Republic for five years.

(2) The period referred to in paragraph 1 shall include residence in the Czech Republic
on a visa for over 90 days and a long term residence permit or a period on the basis of a
document issued for residence in the Czech Republic under the special legal regulation2), 3a), if
this special legal regulation does not apply to foreign national any more. Whilst secondment
by a foreign employer or by a foreign legal or natural person shall not be taken into account.
The same shall apply to the period of seasonal work in the Czech Republic or to a foreign
national helped with household for food, accommodation and pocket money determined for
satisfying his/her fundamental social, cultural or educational needs; length of stay in the
Czech Republic for the purpose of studies shall be counted by one half.

(3) The period referred to in paragraph 1 shall include also periods during which a
foreigner was not actually present in the Czech Republic, however such periods may not
exceed six subsequent months, or the sum of individual periods during which a foreign
national was not present must not exceed ten months, or in the case of a foreigner seconded to
work abroad, it must not exceed 12 subsequent months. Further, continuous residence shall be
recognised if one period during which the foreign national was not present in the Czech
Republic did not exceed 12 subsequent months for serious reasons, in particular pregnancy
and giving birth to a child, serious illness, studies or special training; however such a period
shall not be included in the period referred to in paragraph 1.

(4) An application for a permanent residence permit may be also filed by a foreign
national who in the period when he/she has satisfied conditions pursuant to previous
paragraphs does not stay in the Czech Republic. If the validity of a long-term residence
permit in the Czech Republic terminates when a foreign national does not stay in the Czech
Republic the application must be filed not later than within six months from the date on
which a long-term residence permit expired.

Oni ne podrzavaju dvojno, stoga se moras odreci svog da bi dobio njihovo drzavljanstvo.
Trajni boravak vazi samo za Cesku i za rad na teritoriji te zemlje.
Ako bi ti neko van zemlje ponudio posao, trebala bi ti viza i radna dozvola te drzave, a posto bi dao otkaz na posao ovde, posle odredjenog vremena, oko mesec i nesto bez posla je valjda za trajnu, viza bi ti bila ukinuta jer je sam razlog koji si imao da budes u zemlji prestao da postoji.

Pa znam da su nasi iz Ceske prelazili u Njemacku za stalno, ali ne znam detalje. Mislio sam da sa Ceskim PR-om imas drugaciju perspektivu ili da Svabe uzimaju ljude koji su vec u Ceskoj i daju im neke njihove PR vize ili radne dozvole...

Takodje mislim da ako je neko dovoljno dugo u Ceskoj i ako uzme njihovo drzavljanstvo, onda nema zime za njega. Odricanjem naseg realno nista ne gubis, jedino sto vise neces moci glasati za svog omiljenog politicara i kad opet pocne rat nece te zvati u rezervu.

Dobro poznajem Cehe i Cesku, i tamo ne vrijedi nikako planirati trajni zivot; ok je jedino da vam posluzi kao privremeni link za dalje, i da turisticki vidite Prag i jos par mjesta.
Inace, nisu ljubitelji stranaca ali ni samih sebe cini mi se, malo je tamo iskrenih prijateljstava jer su uzasno koristolubivi i gledaju da coveka prevare dok se okrene..Uzas.
Ko god moze, nek zaobidje Cesku na duze od 5 dana..

Boze sto smo prepotentan i bahat narod.Da je kod nas tako sjajno, mi bi smo sedeli u Beogradu, Kragujevcu, Surdulici......i uzivali u divnim i druzeljubivim sunarodnicima, ukusnoj hrani, divnom vremenu, pristojnoj plati i postenim devojkama....... ali posto kod nas vlada deviza "neka komsiji crkne krava" i slicni biseri, hrana nam jeste ukusna, ali je nemamo zasto kupiti, posto nemamo posla., devojke nas nece posto ne vozimo dzip i nemamo love, mi smo otisli u Cesku koja nam je omogucila zivot o kojem mozemo kuci samo sanjati i zato je nepristojno posprdati se sa njima . Naravno da covek ima pravo i u inostranstvu kritikovati neke pojave, koje mu se ne dopadaju, ali ne treba da biti zlonameran.Ako vam je tamo tako strasno, vi se vratite kuci da uzivate.

Ma,Česi su pizdeki.
Sanjaju da budu Nemci....
Slovaci su mnogo bolji i pristupačniji ljudi.
Više liče na nas.

Cim neko lici na nas, pozeljno je izbegavati ga u sirokom luku. Nikad nisam moga da razumem logiku da odem odavde jer mi se mnogo toga ne svidja (a to sto mi se ne svidja i nije dobro ovde je posledica nas i naseg mentaliteta, jer retko sto dobro uradimo osim sto kritikujemo druge i optuzujemo ih za vlastiti neuspeh) i onda tamo negde da trazim ljude koje lice na nas. Zasto sam onda odlazio???

Posebno ne mogu da se nacudim "genijalnosti" pojedinaca koji negde odu dva-tri dana, vide jednu ulicu, svrate u jednu kafanu (po obicaju jevtiniju) i onda sve znaju o toj drzavi, o tim ljudima i seru li seru kao da su tamo proveli dvadeset godina.

Poslednja izmena:
GEDC3612.jpg
[/IMG]
Bila,vratila se i fascinirana sam:p

Ko je rekao da je Prag 20 godina ispred Beograda gresi...Prag je 120 godina ispred ! Stvarno fantastican grad. Posto smo mogli da idemo u Minhen ,mislio sam da je bezveze,ali stvarno se ne kajem...Beograd ima dusu,al ovaj grad je jedan od najboljih evropskih gradova...Kad bi mogao da studiram za neke male pare odma bih prihvaio :)

Bili ste u Pragu i cenite grad i stanovništvo na osnovu par turističkih dana?

Jeste li išli van Praha 1,2? Malo Praha 8, predgrađe, pa vidite krša i đubreta po ulici.
Pijandure koje ne mogu da hodaju već u 7 uveče, posle 12 grad je bezbedan kao Kosovska Mitrovica. Za Prag važi izreka:" Malo malo, pa *****", ko je primetio da su ljudi tamo veliki ljubitelji pasa, skontaće odmah.

Jeste li išli van Praha 1,2? Malo Praha 8, predgrađe, pa vidite krša i đubreta po ulici.
Pijandure koje ne mogu da hodaju već u 7 uveče, posle 12 grad je bezbedan kao Kosovska Mitrovica. Za Prag važi izreka:" Malo malo, pa *****", ko je primetio da su ljudi tamo veliki ljubitelji pasa, skontaće odmah.

To je česta pojava na našim prostorima. Odeš vidiš jedan deo jedne ulice i odmah automatski sve znaš o tom gradu, toj državi, tim ljudima. I sad bi ti hteo da im srušiš san i promeniš ukorenjene navike koje se prenose sa generacije na generaciju. Ja mislim da to nije humano sa tvoje strane i ako ovako nastaviš tražiće da im vratiš pare koje su dali za odlazak i upoznavanje "svega" u samo dan-dva.

To ja zovem šofersko znanje, zato što je najčešće kod vozača kamiona. Sedne u kamion negde u Srbiji, vozi do nekog odredišta u Holandiji na primer, usput ide samo atoputem, stane u neki (po mogučnosti naj jevtiniji motel) spava u kamionu, ali kad se vrati on odmah sve zna o Evropi i odmah je u svoj šupljoj priči "prošao celu Evropu".
Drugi primer su putovanja tipa TRST- VENECIJA- RIM autobusom u samo šest dana, četiri dana se pate u autobusu, dva dana nisu ni svesni gde se nalaze, ali kad se ekipa vrati kući, sve zna o Italiji i Italijanima.

Poslednja izmena:

bio sam u Pragu 11 cini mi se,i izgledalo mi je poprilicno sredjeno,daleko iznad nas...

Back