Češka, Slovačka, Poljska...

• Začetnik teme Začetnik teme mare_carBG
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam bio od 27.8 do 1.9, impresioniran sam gradom, mada su mi ljudi nisu nesto dopali, mrze turiste, pripremi se da kad udjes u restoran da ti oni nalaze mesto umesto tebe, moze da ti se desi da kelner dodje i na cenu obroka doda jos 10%, valjda smatra da je to ok baksis, prostitutke salecu sve zive od 9 uvece pa nadalje, uvalice ti gomilu flajera( nosi recimo kesu, torbu ili sta vec u jednoj ruci, a fotoaparat u drugoj onda ne smaraju toliko), meni se dopala nacionalna galerija koja je na Hradcanima (oko 150 kruna ulaz), nacionalni muzej je super ako volis zoologiju i minerologiju, katedrala svetog Vita(to je Hradcanima), Visehrad, ma ceo grad je prelep, Objecni dom ili Municipal house(nekoliko veliki dvorana i prelepih salona, smene su od 10.15, 12,14,16). Nocni zivot koliko sam primetio nije nista posebno ili ga vesto cuvaju od turista.

Par saveta: Pare menjaj iza Njujorkera(ispod metro stanica Mustek, na Vaclavskim namestima, glavna soping zona) ima neki Arap menjacnicu, cim kazes da si iz Srbije nema provizije ili na metro stanici Malostranska(zeleni metro), inace uzimaju proviziju i do 33%. Pazi na dzeparose, pogotovu u metrou i tramvaju(br 22, 23 mozda ih budes koristio da ides do
krajneg dela Hradcana). Sta god radio ne vozi se taksijem, potrosices brdo para uzalud(ja sam bacio oko 500 kruna), tramvaji voze ceo dan, a i metro radi
od 4,50 do 00,00

Nadam da sam bio od koristi, mozda ces imati srece pa
ce dobiti u hotelu razularane Hrvate i Engleze.

gigule:
super! :)
ajde ne budi lenj...

Prag (2004.)

Esencija svih vaših zemaljskih poseda spakovana u jednu torbu i ranac, prošlost na ukoričenom dokumentu, sadašnjost u novčaniku i budućnost u studenom vetru koji žari lice hladnoćom dok čekate autobus gradskog prevoza tek je jedna od stvari koju (ni)ste zaboravili i setili se toga tek momenat pre no što se vaša vremensko-prostorna kapsula otisne put novog sveta. Motori se pale, sedišta blago podrhtavaju i ljudski glas mehanizovan šuštanjem zvučnika najavljuje Vaš novi identitet. Žitelj sveta, građanin bez države, ovenčan i pokuđen samo ljudskim osobinama i znanjem, zamenili ste svakodnevne vrednosti sa “koliko do...” i “kada će sledeća pauza ?”. Emigrant iz sopstvene stvarnosti.

Nikada nisam pridavao mnogo značaja fizičkim aktivnostima, ali posledice takvog života počele su da se osećaju već posle samo nekoliko sati sedenja. Prvo je počeo da mi trne palac na levoj nozi. Mislio sam da je zbog prejako stegnute pertle. Presudio sam joj kratkim potezom sličnom onome kakvim sam otvorio kesicu sa čipsom. Nije pomoglo. Od čipsa sam bio strahovito žedan a palac je i dalje patio od hronične bolesti neshvaćenosti. Promenio sam položaj i prokleo onog ko je izmislio autobus sa prozorima koji ne mogu da se otvore. Trenutak kasnije blagosiljao sam (valjda istog tog ?) čoveka koji se setio da ugradi klima-uređaj. Uvučen u proces religijskog samopreispitivanja i razmatrajući razloge pro i contra muzičkog izbora, koji mi je više parao mozak nego uši, zaspao sam, sanjajući…, eh, svakako nisam očekivao češkog boga granične administracije, razvijenog (š)alter-ega. I to – na javi. Četrdeset polu-svesnih ljudi smrzavalo se na vetru, koji je sada nagoveštavao drugačije prilike, još uvek sasvim propisno revolucionarne, ali ništa manje hladan, dok je uniforma vežbala naša prezimena izgovarajući ih vrlo čudnim naglaskom. Moje je, u ništa boljoj formi od svog vlasnika, uradilo dva-tri skleka, optrčalo pola kruga i zadnjim atomima snage odskočilo sa brkova nesuđenog retora i ja sam se, nošen, mnogo manje silama inercije, a mnogo više pomućenim razumom, stropoštao nazad u plišanu grobnicu. Probudio sam se par sati kasnije, tačno na vreme, u praskozorje, da vidim gvozdenu zavesu izlivenu krvlju i znojem radničkih klasa kako se, iako poderana, još uvek nadvija nad jednoličnom geometrizacijom socrealizma periodično razbijenom gorostasima čelika i stakla. Duh ne tako davnih vremena, ublažen mladošću i globalizacijom, svetluca iskrzanim sjajem izloga u centru grada. Hladno čist manir oklopnih tenkova ižvrljan je brojnim grafitima. Stigli smo.

nastavak sledi ( ako hocete, naravno :) )

caffetin na zelene tufne:
sto se tice prevoza za slovacku tj. cesku imam zaista dobro iskustvo sa lastinim autobusima /eurolines/; i uglavnom nisu puni autobusi tako da imas po dva mesta za sebe 8)
moje odrediste je slovacka ali bus dalje nastavlja za cesku tj. za prag. jeste dug put ali sto se mene tice, pravo uzivanje :)

Grrr...moram na ovo da odreagujem. Sa Lastinim autobusima /kobajagi eurolines/ imam vrlo lose iskustvo /citaj, jednom i nikad vise/

Pozzz za sve.Jedno pitanje putujem sa devojkom za Prag pa mi treba par saveta,koju agenciju izabrati kako se snaci,uglavnom sve sto moze da mi pomogne da upotpunim dozivljaj u Pragu sa sto manje nerviranja

I sta mislite o agenciji viva travel ona mi je prva na listi dosad sto sam video,i ako neko nesto zna o T.A Lasta posto o njima nista nisam nasao.
Hvala unapred

Cao. Da pokusam pomoci. Bili smo u Pragu pre mesec dana preko agencije Lavli i zadovoljni smo celokupnim aranzmanom. U potpunosti su ispunili sve sto su obecali.... tako da ti preporucujem njih a i sa cenom su jako dobri. Prag je prelep grad za ciju posetu ne treba toliko novca kao za neke druge evropske prestonice. Nisam rekao da se svraca u Bratislavu, vredi videti.... Evo sajta pa pogledaj
http://www.lavli.co.yu/site/index.php?kword=prag4

Jedino sto treba preskociti je VOZNJA BRODOM PO VLTAVI!!!! Placa se 20 evra+vecera a dozivljaj je ravan gledanju spanske serije na pinku :o))))) Vozaju te izmedju tri mosta i naravno nista ne vidis.......

....najjeftinije iz Beograda,naime do sada sam putovao wizz air-on iz budimpeste do varsave,medjutim ukinuli su taj let od skora,a iz Srbije koliko znam nema ni jedna linija za Poljsku,imam Poljsku vizu i znam da su do sada madjari sa istom dozvoljavali tranzit preko njihove teritorije.......da li neko ima pravu informaciju?

Budimpesta je mnooogo jeftinija... Ja sam poslednji put tamo kupila kozni ranac, bas za badava, a ranac cista koza, kavalitetan,lep... svasta ima da se nadje...

U Beogradu, posebno u centru, sada su uglavnom prodavnice poznatih (i manje poznatih) svetskih brendova, koji drze cene visim nego u ostalim zemljama EU... Definitivno nije bas najbolje mesto za kupovinu...

Ali je zato u Beogradu je bolji provod :wink:

gledao sam i slaze se cena kakvu si naveo...ali ja sam iz sremske mitrovice,pa sam nesto nacuo da moze i iz rume,tj kad ide iz bga da stane.zna li neko vise o tome?sutra krecem,ostalo je 8karti u nsu a nema rezervacija,ako ne moze moracu da posaljem nekog da mi kupi kartu

Iz Beograda busevi idu sredom i nedeljom, a iz Praga petkom i ponodeljkom. Ne znam za minibuseve, znam za one sto idu do Bratislave, mada sam cula da ima i za Prag.

A imas i redovnu liniji Sofija - Prag, mislim da saobracaju svaki dan, ali iz Beograda i Novog Sada. Poslacu ti na PP njihov kontakt.

hajde da se nadovežem ovde, kakva su vaša iskustva sa hostelima u Pragu?
Planiram na leto sa društvom opet u Prag ( pošto ga na ekskurziji u srednjoj nisam imala vremena istražiti onoliko dobro koliko želim - a ostavio je vrlo pozitivan utisak na mene) pa me zanimaju malo i iskustva ljudi , iz prve ruke :)

Back