cerka tinejdzerka

u pravu si "zena sa greskom" ali ja nemam nameru da cerki bas sve branim, dopustam joj da izadje s deckom.vazno mi je samo da se drzi dogovora samnom u vezi vremana povratka kuci. cerka mi uglavnom sve prica i nista ne precutkuje, jer ja nikada nisam grubo reagovala na njene iskrenosti,cak i ako je nesto losije uradila.

milzor:
sada za 5 dana moja cerka ide u grcku sa aikido klubom.ona ima 14 god i decka od 17 u istom klubu, te putuju zajedno i bice tamo zajedno. ja sam u panici iako sam je pustila na put, iako znam da ima jos uvek averziju prema sexu ali..............

Izvini ali odakle ti to da ima averziju prema sexu? Jesi upoznala tog decka? Oboje lepo na razgovor, da obecaju da ce odgovorno da se ponasaju.

milzor:
sada za 5 dana moja cerka ide u grcku sa aikido klubom.ona ima 14 god i decka od 17 u istom klubu, te putuju zajedno i bice tamo zajedno. ja sam u panici iako sam je pustila na put, iako znam da ima jos uvek averziju prema sexu ali..............
Lepo neko rece, za sex ne mora da ide cak do Grcke. Vidis, ako smatra da to treba da uradi-uradice, bilo ovde, bilo tamo, a ako je odgovorna i u isto vreme smatra da je premlada za sex-nema sanse da to uradi bilo gde.

A sto se tice povucenosti, vec sam rekla da je to normalno... Imam 14 godina (za mesec dana 15) i znam da su u tim godinama svi ili vrlo povuceni, ili zele da budu u centru paznje, ili se ponasaju neobicno u nekom drugom smislu. Ja takodje nisam htela da izlazim u osmom razredu, vec sam po ceo dan, cak i na raspustima, vezbala flautu kao blesava, ali se to na kraju isplatilo (upisala sam srednju muzicku i bila u prvih petoro na listi, sto mi je i bio cilj), pa sam resila da pocnem da izlazim... Znaci, to neizlazenje je meni trajalo manje od godinu dana, i uglavnom je kod vecine tako... Proci ce vremenom :)

Corto Malteze:
ne znam nisam tinejdzerka, ali ni roditelj
bar ne jos
mislim da nema razloga za strah, suvise je mlada da bi uopste imala zelju za sexom
a ni taj momcic sumnjam da moze bilo sta uraditi osim da je uplasi
mislim da nema razloga za strah
pozd

mozda ranije ... ali danas su postale drugacije 12,13 godina ... vecina jos nije takva ...ali ima ih ...

ti bas zeni nameces crnjak... :)

ja cu ponoviti...mnogi i ne pricaju roditeljima pogotovo za ''dechke'', a kamoli za neke druge stvari,
iz prilozenog smo procitali, da se devojka ipak otvara svojim roditeljima, ili samo majci
i dakle ponovo - milzor, osecajte se pocastvovano :)
i nemojte da brinete, ako taj decko ista pokusa, ipak treniraju aikido...oboje doduse...ma, muski imaju vise slabih tacki XD

shalu na stranu...
zelim joj lep provod sa deckom...imace bar par sati popodne s njim, ne znam hoce li trenirati tamo ili ne, ali obicno su ta putovanja sa klubom lepo isplanirana, tako da su im slobodno samo ono posle rucka, i malo u diskoteci (ako budu isli redovno, ili samo par puta...), i posle razlaz...

dobro, ubedili ste me.Rezime je:ako je pametna i upucena u sve sto nose musko-zenski odnosi, nece dovesti sebe u nezavidnu situaciju. Ili ce se lose stvari svesti na minimum.ali bih ipak volela kad bi imala zelju da vise pricamo i druzimo se u toku dana. ja je ne pritiskam mnogo po tom pitanju,vec je pustim da komunicira samnom,kad ona oseti zelju za tim.ako insistiram da pricamo, dobijem "prevrtanje ocima " i odgovor tipa: 'ma dobro bre, nemam sad vremena" i sl. nedostaje mi moje dete, cesto imam osecaj kao da je nemam , kao nekad kad je bila malo mladja.tuzna sam zbog toga. ja moje dete ipak volim najvise na svetu, a svesna sam da odrasta, i da joj ja nisam vise tako potrebna,kao kad je bila manja. ja razumem da se osamostaljuje i odrasta, ali bih volela da mogu vise da se druzim sa njom.

Vrlo jednostavno... zeli samostalnost...
Roditelji to ne vide... svi pricaju tako... traze od dece da im se javljaju... da im pricaju sve...
pa ako to zele... sto ne pricaju oni svojim roditeljima... vecina se retko i cuje sa svojim roditeljima a od dece sve traze...
Ok je da roditelji treba da znaju... ali samo ako to dete zeli da im kaze. Ne moze se nista uraditi na silu... ako dete nije vaspitano do 10 godine, zar stvarno mislite da mozete da ga preopratite u ono sto zelite... da ne pricam o deci od 14,15 godina i na vise...

Roditelji najvise grese sto ne posvecuju paznju veoma maloj deci... jer je to njima najbitnije...
Evo i jednog primera... vidjao sam dosta dece koja ne znaju lepo da pricaju i sve je to zahvaljujuci tome sto su im roditelji tako pricali (tj. tepali) dok su bili izuzetno mali...
Ako se sa izuzetno malom decom ponasamo kao sa sebi ravnima... dobicemo da oni poseduju odgovornost i sve sto ide uz odrasle...
Posle nije tesko kada porastu jer su vec navikli na svet odraslih...
Mislite malo o tome...

Silvie:
Izvini ali odakle ti to da ima averziju prema sexu? Jesi upoznala tog decka? Oboje lepo na razgovor, da obecaju da ce odgovorno da se ponasaju.

Хехе..мислиш - часна пионирска реч?! :lol:

Девојчица од 14 година нема жељу за сексом, има жељу да буде вољена, прихваћена, мажена... па ће да би то добиле неке отрпети и секс, али не значи да су то урадиле због физичке жеље за сексом као таквим!

Можда је најважније девојчицама у том узрасту скренути пажњу на то да ступе у сексуалне односе тек онда када саме то буду пожелеле, а не да би удовољиле момку, да би га задржале, да се не би разликовале од другарица, из ината некоме...или слично! И да то ураде онда када буду довољно зреле и свесне своје одговорности за евентуалне последице (и физичке и психичке)...

lepo je i tesko je biti roditelj.
svi pravimo nesvesno greske.
svojoj deci bi hteli da omogucimo idealne zivote.
da se ne uce na svojim greskama, vec da iskoriste nase iskustvo..na zalost ne ide tako.
svako od njih ce morati povremeno svojom glavicom da udari o zid - i tada da nauci lekciju.
skoro sam imala situaciju gde sam svojoj ceri mesecima pokusavala da objasnim neke stvari..trudila se da budem nenametljiva, ali koristila svaku zgodnu situaciju da joj dam slikoviti prikaz..
i - nista..klimne glavicom.. i po starom..
onda je pre neko vece dosla i sama pocela da mi prica o verbalnom konfliktu u koji je upala sa nekim svojim prijateljima bas zbog onoga na sta sam joj skretala mesecima unazad paznju..

i tek onda je promenila stav.
kaze - ne vredi kad mi ti kazes, lakse je shvatiti posle sopstvene greske..

na srecu nije za sve tako.

nama roditeljima ostaje jedino da pokusamo da ih zastitimo od *velikih*gresaka..ako zbog njih sami lupe glavom, moze bas da ih zaboli..

sa njom imam korektan odnos. bliske smo, ali joj dajem sopstveni prostor.
ne ocekujem da mi svaki detaljcic iz svog zivota saopsti. za to su drugarice.
ali ocekujem da me obavesti o svim bitnim stvarima koje joj se desavaju..

skoro sam ih sacekala i razvezla kucama posle neke kasne zurke i bas smo cacnule tu temu odnosa majka-cerka.
rekla sam im da ocekujem da moje dete sa mnom podeli sve lepe i ruzne momente.
da bih htela da znam kad se zaljubi, a da detalje oko prvog poljubca treba da razmenjuje sa drugaricama.
razgovor na temu prvog seksa smo imale..
niko nikome nista ne moze da zabrani.
ali sam joj rekla da sex nije gimnastika, vec vrhunac odnosa izmedju dve osobe..i da treba da se desi onda kada obe osobe na to budu spremne, tj onda kada ONA to zaista bude zelela, a ne kad neko bude insistirao..

milzor:
dobro, ubedili ste me.Rezime je:ako je pametna i upucena u sve sto nose musko-zenski odnosi, nece dovesti sebe u nezavidnu situaciju. Ili ce se lose stvari svesti na minimum.ali bih ipak volela kad bi imala zelju da vise pricamo i druzimo se u toku dana. ja je ne pritiskam mnogo po tom pitanju,vec je pustim da komunicira samnom,kad ona oseti zelju za tim.ako insistiram da pricamo, dobijem "prevrtanje ocima " i odgovor tipa: 'ma dobro bre, nemam sad vremena" i sl. nedostaje mi moje dete, cesto imam osecaj kao da je nemam , kao nekad kad je bila malo mladja.tuzna sam zbog toga. ja moje dete ipak volim najvise na svetu, a svesna sam da odrasta, i da joj ja nisam vise tako potrebna,kao kad je bila manja. ja razumem da se osamostaljuje i odrasta, ali bih volela da mogu vise da se druzim sa njom.

Tužan period za mame, ne brini, proći će. I meni je moja mama bila dosadna u tom uzrastu.

A ja se trudim da u odnosu sa ćerkom budem vesela, da je ne opterećujem nekim (za nju ozbiljnim) pričama, u krajnjem slučaju za takve stvari ima svoje drugarice s kojima lakše komunicira, ali ipak saznam, uglavnom kroz šalu.

Tražila sam način kako da joj pridjem, ponekad ozbiljno, ponekad sam bila i ljuta, ali nije bilo efekta.

Onda sam videla kako moj muž, koji je inače večiti optimista, prolazi kod nje, sve što tata kaže je istina, tata sve zna, a ozbiljna mama je dosadna, nema pojma, ne zna ona kako je detetu teško i tako i onda sam polako i ja okrenula list. Prestala sam da zapitkujem, da je opominjem da se toplije obuče i slično i nekako je stvar legla.

Sad ponovo ima želju da provodi vreme sa nama, vidim da uživa, a ništa se nije promenilo u smislu uspeha u školi, druženja sa drugovima, sve je isto, samo mnogo lakše.

milzor:
I jos nesto. ne znam zasto se "stidi" mene,pa nece da je drugarice vide samnom na ulici i sl.?
Pa brojni mogu biti razlozi, eto koliko se ja mogu sjetiti ja sam se predstavljao kao da dolazim iz porodice koja finansijski mnogo bolje stoji, pa sam se stidio majke koja možda nije imala najbolju frizuru i sl. Kako šupački od mene.

Hellen, nisam mislila da daju rec da nece nista da rade, vec da ce da budu odgovorni ako odluce da nesto rade. U potpunosti se slazem sa svime sto si napisala.

Moja sestra od ujaka ima 17 i ja znam kako je roditeljima ali kako je i deci, jer je ona dosla kod mene da razgovara a ne kod mame. A mama je jadna umirala od brige dok joj nisam prenela nas razgovor jer ju je seka stalno otkacinjala po sistemu nemoj da me davis.

intra:
Pa brojni mogu biti razlozi, eto koliko se ja mogu sjetiti ja sam se predstavljao kao da dolazim iz porodice koja finansijski mnogo bolje stoji, pa sam se stidio majke koja možda nije imala najbolju frizuru i sl. Kako šupački od mene.
Nemoj da krivis sebe tvoje ponasanje nije bilo supacko!Bio si u pubertetu,i to je o.k. svestan si sada da to nije bilo najlepse sa tvoje strane,i to je dovoljno da bi ti bilo oprosteno. Ja bih volela kada bi i moja cerka uvidela da to sto radi,stidevsi se mene,nije bas najlepse, i da me tako nesto rastuzuje vise nego vredja.Ona se meni vecinskI POVERAVA,ALI JE SRAMOTA DA TO ZNAJU I NJENE DRUGARICE. vALJDA MISLI DA MEDJU NJENIM DRUSTVOM NIJE MODERNO NI POPULARNO DA SE CERKA POVERAVA SVOJOJ MAJCI.

Moja cerka sada ima 20 godina, ali mislim da nikada necu zaboraviti njenu 15tu na 16tu godinu , kada je doslo dotakvih promena da to jednostavno , kao da nije bilo moje dete.UZAS ! Osnovna skola - djak generacije ! Nikad, nikakvih problema ! Mirno, lepo vaspitano dete , primer za uzivanje. Gde god se okrenem same pohvale . Rasla sam ko kvasac - osnovna, muzicka, koncerti, folklor, strani jezici ..........i nikad je nizasta nisam forsirala nego je donosila papirice iz skole i TRAZILA SAMA da je vodim TAMO negde i upisem ,jer sam protivnik ambicioznih mama koje decu muce zarad svojih neostvarenih snova.Usput slusala drugarice cija su deca bila samo godinu dana starija i njihove muke sa pubertetom , neucenjem, brecanjem pa cak i dizanjem ruke na roditelje. Bila u soku , misleci da oni nesto grese i da je nemoguce da se deca tako promene.
Kad, ne lezi vraze !!!!!!!! Ne malo po malo , nego brzopotezno se tako sve promenilo, hormoni udarili i njoj i meni ! Jednog dana je rekla - sad cu da naredjam 5 jedinica i samo 2 dana joj je trebalo za to ! Ubrzo je to bilo 8 koje su se vukle kroz celu godinu i na kraju 2 popravna!!!!!!!!!!! Meni sok , a njoj NISTA ! bezanje sa nastave, mogu da pricam lepo, mogu da urlam ili placem , NISTA !!!!!!!!!! Na roditeljskom - propadam u zemlju !
Da skratim , a mogla bih puno da vam pricam, kasnije, mnogo kasnije mi je objasnila da je HTELA DA PREUZME KONTROLU NAD SVOJIM ZIVOTOM I DA MI POKAZE DA JOJ NISTA NE MOGU AKO ONA TAKO ODLUCI. Taj horor je trajao oko godinu dana i milion puta sam htela da odustanem i da je pustim da tako lepo zvekne glavom o zid , ne bi li se necem naucila ! Srecom , ponekad potpuno iscrpljena psihickom borbom sa njom nalazila sam atome preostale snage da nastavim potragu za mojim izgubljenim detetom u njoj.
TESKO JE ! NIJE NIMALO LAKO ! ALI , NIKADA NE ODUSTAJTE , DAJTE IM PROSTORA ZA ODRASTANJE I SAZREVANJE . NADGLEDAJTE IH IZ PRIKRAJKA i mada ih to nervira negde u delicu srca oni to vole jer znaju da neko misli na njih.
Danas ,moja cerka zavrsava prvu god faksa sa prosekom 9.8 , sama nalazi poslove, izlazi besomucno /sto me jako nervira, ali sta cu / dobila je stipendiju strane drzave za studiranje i najesen odlazi iz mog krila i ko zna dali ce se vratiti ikada da ovde zivi !
UZIVAJTE U SVOJOJ DECI , JER TO NASE VREME PROVEDENO SA NJIMA , VRLO BRZO PRODJE I ONI ODLAZE NEKIM SVOJIM PUTEVIMA . Nije lako biti roditelj ali nije ni receno da ce zauvek ostati bebe.

ivab10:
Moja cerka sada ima 20 godina, ali mislim da nikada necu zaboraviti njenu 15tu na 16tu godinu , kada je doslo dotakvih promena da to jednostavno , kao da nije bilo moje dete.UZAS ! Osnovna skola - djak generacije ! Nikad, nikakvih problema ! Mirno, lepo vaspitano dete , primer za uzivanje. Gde god se okrenem same pohvale . Rasla sam ko kvasac - osnovna, muzicka, koncerti, folklor, strani jezici ..........i nikad je nizasta nisam forsirala nego je donosila papirice iz skole i TRAZILA SAMA da je vodim TAMO negde i upisem ,jer sam protivnik ambicioznih mama koje decu muce zarad svojih neostvarenih snova.Usput slusala drugarice cija su deca bila samo godinu dana starija i njihove muke sa pubertetom , neucenjem, brecanjem pa cak i dizanjem ruke na roditelje. Bila u soku , misleci da oni nesto grese i da je nemoguce da se deca tako promene.
Kad, ne lezi vraze !!!!!!!! Ne malo po malo , nego brzopotezno se tako sve promenilo, hormoni udarili i njoj i meni ! Jednog dana je rekla - sad cu da naredjam 5 jedinica i samo 2 dana joj je trebalo za to ! Ubrzo je to bilo 8 koje su se vukle kroz celu godinu i na kraju 2 popravna!!!!!!!!!!! Meni sok , a njoj NISTA ! bezanje sa nastave, mogu da pricam lepo, mogu da urlam ili placem , NISTA !!!!!!!!!! Na roditeljskom - propadam u zemlju !
Da skratim , a mogla bih puno da vam pricam, kasnije, mnogo kasnije mi je objasnila da je HTELA DA PREUZME KONTROLU NAD SVOJIM ZIVOTOM I DA MI POKAZE DA JOJ NISTA NE MOGU AKO ONA TAKO ODLUCI. Taj horor je trajao oko godinu dana i milion puta sam htela da odustanem i da je pustim da tako lepo zvekne glavom o zid , ne bi li se necem naucila ! Srecom , ponekad potpuno iscrpljena psihickom borbom sa njom nalazila sam atome preostale snage da nastavim potragu za mojim izgubljenim detetom u njoj.
TESKO JE ! NIJE NIMALO LAKO ! ALI , NIKADA NE ODUSTAJTE , DAJTE IM PROSTORA ZA ODRASTANJE I SAZREVANJE . NADGLEDAJTE IH IZ PRIKRAJKA i mada ih to nervira negde u delicu srca oni to vole jer znaju da neko misli na njih.
Danas ,moja cerka zavrsava prvu god faksa sa prosekom 9.8 , sama nalazi poslove, izlazi besomucno /sto me jako nervira, ali sta cu / dobila je stipendiju strane drzave za studiranje i najesen odlazi iz mog krila i ko zna dali ce se vratiti ikada da ovde zivi !
UZIVAJTE U SVOJOJ DECI , JER TO NASE VREME PROVEDENO SA NJIMA , VRLO BRZO PRODJE I ONI ODLAZE NEKIM SVOJIM PUTEVIMA . Nije lako biti roditelj ali nije ni receno da ce zauvek ostati bebe.
Draga moja drugarice "po muci", potpuno je i kod mene isto. cerka briljijantna,za primer,svi je uvek hvalili, a sad ne mogu da je prepoznam.Jedino sto jos nije popustila u skoli ,jer smo to razjasnili, da ako popusti to ce da se odrazi samo na njenu buducnost i zivot, a da meni to i nije primarno.prema tome to ne moze da mi radi iz inata, jer ona uci samo za sebe.
stvarno je tesko, a ujedno tako lepo i neophodno biti roditelj.
savet svim majkama koje su se tek porodile je:glavno vaspitanje vaseg deteta pocinje sa rodjenjem istog,zatim presudno vaspitanje,koje ce da nosi dete ceo zivot ( sem u pubertetu) je od detetovih 10 meseci pa do 4.5 god. dorada vaspitanja je od 4.5 -7 god. i finalni deo sa delovima zivotnog vaspitanja je od 7-11 god. posle toga dolazi faza koja je prolazna ali za vas bolna, i moze da traje od 11-18/19 god. u zavisnosti od gena, drustva ikaraktera vase dece.deca ne bi trebala da se vaspitavaju batinama, sem malcice u periodu od 1-3 god zivota deteta. i to samo kad stvarno zasluzi uz obavezno objasnjenje zasto ih je dobila. mnogo bolji princip je kazniti dete na neki nacin, a da njemu bude jasno zasto je kaznjen.
Moje dete je sa 2 god, mozda je bilo i manje,isarala ceo zid u svojoj sobi olovkom.ja sam odreagovala ljutitim prizvukom u glasu,objasnila da to nije trebala da uradi, a potom sam joj dala vlazni sundjer, da sama obrise zid, i popravi svoju gresku. To se pokazalo kao dobro resenje,jer nikada vise tako nesto nije uradila, a sundjera se i dan-danas seca.
svojoj deci nemojte bas sve 'dati' cak i kad mozete,ucite ih da cene novac,da znaju da se on tesko zaradjuje,i ne pada sa neba. ucite ih da ne mogu uvek sve da imaju,da nekad ima , a nekad nema.ucite ih da je uspeh u skoli samo njihov,i da od njega zavisi da li ce neko kad odraste imati, ili nemati(mada to i nije bas merodavno!!!)
i zapamtite, detetu nikada nista ne obecavajte ako niste 100% sigurni da to mozete da ispunite i to u datom roku.ako niste sigurni,recite mu da to ne mozete da obecate ,ali kad budete mogli uradicete to.tako ce se deca nauciti odgovornom ponasanju.
sa decom, vecom od 10 god na gore se o svemu dogovarajte.gledajte da se dogovora uvek drzite. vase cerke necete moci da sacuvate tako sto ce te im stavljati zabrane(mada neke norme mora da postoje)vec tako sto ce te ih zajednickom konverzacijom nauciti da budu pametne i upucene u sve.Naravno to pocnite da ih ucite vec od 6 god pa na gore.
slobodno dopustite da vam deca pomognu oko nekih poslova,pogotovo kad su manja, pa to zele sami. ako ih tada ugusite,ubuduce ce sve da ih mrzi da rade,i postace lenji.
naravno saveta nikad dosta,a i deca su razlicitog karaktera, ali uz malo nase lukavosti mogli bi od njih da napravimo jako dobru decu.
I za kraj. Volite vasu decu, i nek osete da ima nekog ko brine o njima.uvek ih pohvalite za sve sto dobro urade,a za lose,nemojte mnogo reagovati burno,jer vam drugi put nece govoriti o losim stvarima. Drage majke-'koleginice'.Volim vas sve i zelim vam svu srecu u zivotu i sa vasom decom!!!!

Draga Milzor, nadam se da smo bar malo pojasnili roditeljima tinejdzera da to sto im se dogadja nije nista nenormalno i neuobicajeno / mada su se granice pomerile dosta na dole/ ali da je tesko , PUNO JE TESKO. I nikad nije potpuno mirno jer sto su stariji brige su zaista vece ali i ta komunikacija koja se ponekad izgubi , ALI ZAISTA IZGUBI, vrati se i to mnogo dublja i konsruktivnija. Valjda svi zajedno sazrevamo i ucimo nesto novo . Ja sad tacno znam gde sam pravila greske i sigurno je da ih pravim i danas , samo drugacije pa ih jos ne prepoznajem ali vreme koje dolazi ce mi vec reci.Svaki savet koji si dala je pravi a opet svi to znaju i misle MOJE DETE JE DRUGACIJE. A u stvari to su samo nijanse i mi ih formiramo bas u tim kriticnim malim godinama a da i neznamo. Pozdrav svima i PRICAJTE I PRICAJTE SA NJIMA CAK I ONDA KADA VAS GLEDAJU BELO I VIDITE LEPO DA VAS NE KONSTATUJU NI DA POSTOJITE.Sve je to varka jer kad vam jednog dana budu pricali sta su imali u glavama tog trenutka, smejacete se, ne bas slatko, ali smejacete se !!!!!!!!!!!!! :grin:

ivab10:
Draga Milzor, nadam se da smo bar malo pojasnili roditeljima tinejdzera da to sto im se dogadja nije nista nenormalno i neuobicajeno / mada su se granice pomerile dosta na dole/ ali da je tesko , PUNO JE TESKO. I nikad nije potpuno mirno jer sto su stariji brige su zaista vece ali i ta komunikacija koja se ponekad izgubi , ALI ZAISTA IZGUBI, vrati se i to mnogo dublja i konsruktivnija. Valjda svi zajedno sazrevamo i ucimo nesto novo . Ja sad tacno znam gde sam pravila greske i sigurno je da ih pravim i danas , samo drugacije pa ih jos ne prepoznajem ali vreme koje dolazi ce mi vec reci.Svaki savet koji si dala je pravi a opet svi to znaju i misle MOJE DETE JE DRUGACIJE. A u stvari to su samo nijanse i mi ih formiramo bas u tim kriticnim malim godinama a da i neznamo. Pozdrav svima i PRICAJTE I PRICAJTE SA NJIMA CAK I ONDA KADA VAS GLEDAJU BELO I VIDITE LEPO DA VAS NE KONSTATUJU NI DA POSTOJITE.Sve je to varka jer kad vam jednog dana budu pricali sta su imali u glavama tog trenutka, smejacete se, ne bas slatko, ali smejacete se !!!!!!!!!!!!! :grin:
tacno tako. ako ipak ima nekih majki kojima je tesko i kojima treba uteha i razumevanje kao i poneka lepa rec, tu smo svi mi da vam olaksamo i pomognemo ako mozemo.

Back