Ceo dan su proveli pod klimom, evo šta im se desilo sa telom

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.687

STUDIJA je sprovedena na ispitanicima od kojih je polovina živela u zgradama sa klima uređajem, a druga polovina u zgradama bez nje.

Klimatizacija je postala standard u savremenom životu, posebno u vrućim periodima, kojih je, zahvaljujući klimatskim promenama, sve više.

Iako su klima uređaji za mnoge neizostavan deo svakodnevice, ima i onih koji ih izbegavaju zbog straha od potencijalnih negativnih efekata na zdravlje. Često se postavlja pitanje:

Da li je klima uređaj zdrav ili ne?

https://nportal.novosti.rs/vest/860...e-novosti-single&utm_campaign=procitajte-vise
1721328480794.png

Harvardska škola za javno zdravlje sprovela je studiju koja je otkrila da povišene temperature u neklimatizovanim prostorijama tokom toplotnog talasa negativno utiču na kognitivne funkcije mladih zdravih osoba.

Studija je pratila 44 studenta iz Masačusetsa, od kojih su neki živeli u zgradama sa klima uređajem, a drugi bez nje.

Nalazi su pokazali da su učenici u zgradama bez klimatizacije imali lošije rezultate na testovima kognitivnih funkcija, uključujući vreme reakcije i radnu memoriju.

Klima može imati i negativne efekte​

Suv vazduh, koji je rezultat kondenzacije vlage iz vazduha pri hlađenju, može dovesti do isušivanja kože, očiju i sluzokože, au nekim slučajevima i do iritacije disajnih puteva. Takođe, ljudi u klimatizovanim prostorima često piju manje vode jer ne osećaju žeđ kao na visokim temperaturama, što može dovesti do dehidracije.

Redovno, dugotrajno provođenje vremena u klimatizovanim prostorima smanjuje izloženost prirodnoj toploti, pa telo ne mora da se prilagođava visokim temperaturama kao inače. Ova smanjena izloženost može smanjiti termoregulatorne sposobnosti tela i učiniti ga manje efikasnim u upravljanju toplotom kada je to potrebno.

Isto važi i za znojenje. Telo se hladi procesom znojenja, što je manje potrebno u klimatizovanim prostorima. Dugotrajno smanjenje znojenja može umanjiti sposobnost tela da koristi ovaj ključni metod hlađenja kada je u toplom okruženju. LJudi koji nisu aklimatizovani na vrućinu imaju veću verovatnoću da dožive toplotni stres i povezane zdravstvene probleme, prenosi "Večernji list".

Pa sto bih ja otkrivao neke pronalaske kad ljudi znaju bolje....
Cekas pa kad dodje vreme, za sve mora vreme da se ceka...
Znaci ne kad svi veruju da su klime dobre ti da udaras da nisu...cutis i cekas ....
Doslo takvo vreme, nema veze ako potraje ceo zivot dva tri , cekas...

Imam iskustva u tome....
Das ljudima pronalazak i gledas za sta ga koriste, i vrlo retko je za ono sto je najzdravije, nego ili estetika ili lenjost....
Znaci ako im das princip za dobru izolaciju , oni ce to koristiti kao resenje da nema koncenzacije, sto je indirektna posledica toga da je izolacija bolja pa je razlika temperatura tamo gde moze da nastupi kondenzacija mala...

Pustis ljude da zive svoj zivot....nekom klima super drugima stetna...i kad je stetna ne umru od nje....i tako...
A onome kome se isplati naplatis papreno , to je biznis....
Klima u biznis sferi kosta papreno...
Prasina kosta papreno u komercijalnim uslovima itd itd..

Sto bi rekli moji drugari iz skole, svi ocekuju da neki ljudi sami po sebi budu uspesni...a drugima pomazu u uspehu....
Ja sam za to da budu uspesni samo oni kojima ljudi pomazu u uspehu....a ostali ne...

Poslednja izmena:

Back