Nisam imala pojma gde da postavim ovo pitanje, zato izvinjenje adminu. Ima li foruma na kojima nema cenzure, osim naravno u opravdanim situacijama opisanim u pravilima o korišćenju foruma? Naime, na sajtovima B92 i Blic (komentarisanje i forumi) imaju cenzuru, nebrojeno mojih komentara nije objavljeno. U njima nema govora mržnje, nema uvreda ni psovki, nema zavera i paranoje. Npr poslednji primer - ljubitelj sam i poznavalac životinja (prvenstveno pasa i mačaka) i juče, u jednom danu objave dva teksta u kome se u jednom baktericidno svojstvo psećeg lizanja proglašava za mit, a u drugom tekstu se navodi isceljujuće dejstvo na ljude istog tog lizanja. Ma znam da je ovo glupavo većini, ali me je iziritiralo što sam na oba sajta primetila namerno i kontrolisano objavljivanje suprotnih informacija (najčešće u formi neimenovanih istraživanja). Ukazala sam tako npr u ovom slučaju na oprečnost informacija, kulturnim i argumentovanim citatima iz njihovih tekstova i naravno nisu objavili. Komentare koji su racionalno poimanje kulture, piraterije, gradskih tema, jednostavno ne objavljuju, tako formirajući lažno javno mnjenje, kako već odgovra nekome. Napravila sam probu i na neku besmislenu trač temu o nekoj pevaljki postavila sam na oba sajta krajnje nekulturan, primitivan komentar - oba su objavili. Ovo sve primećuju i ljudi sa kojima se družim, a jedan provajder, slučajno ili ne, je stalno blokirao pristup (to se već moglo očekivati) anonimusima, piratbay-u, i jedno vreme online gledanju filmova, srećom nije više tako. Sve što mogu da zaključim je da ne znam na kom forumu bih mogla da se požalim na cenzuru u npr pomenutim sajtovima, a da to mišljenje ne cenzurišu. Jedino mesto gde nisam doživela cenzuru su kompjuterski sajtovi... Izvinjavam se još jednom adminu, ako ovo pitanje skine razumeću i ne ljutim se, a nadam se da ćete razumeti da me zanima i tuđe mišljenje. Tako na primer, kada su komunalci pretukli jednog studenta u autobusu, ako u srodnim vestima postavite komentar pitanje "šta se desilo sa tim slučajem", nema nikakve šanse da ga objave. Naravno, u ovom trenutku odustajem od komentarisanja, pomenutih foruma, jer nemaju smisla. Samo se pitam, a kako će znati šta je pravo javno mnjenje, ako ne dozvoljavaju iskazivanje mišljenja? Tako se i Tadić iznenadio kada je izgubio izbore; nisam zlurada samo primećujem kao činjenicu.