Pozorište "Centrala za humor" - Narodno pozorište

mr Kiza

Ističe se
Poruka
2.129
https://narodnopozoriste.rs/predstave/centrala-za-humor

Posto volim istorijsku tematiku, nista cudno sto sam se posle dugo vremena vratio Narodnom pozoristu bas ovom dramom o jednom teskom vremenu i nesrecnim ljudskim sudbinama. Sestoro kolega i prijatelja glumaca predratnog Narodnog pozorista vihor rata razveje na razlicite strane, a moralna dilema da li da se i na koji nacin igra na sceni ili ne vrlo brzo razbucava stara prijateljstva i podize zidove. I na kraju kada se svode racuni rata, neki (p)ostanu proslavljeni, a neki plate svojim zivotima. Glumci su svoj deo posla odradili odlicno, sjajno su ocas posla prelazili iz komicnih scena u ozbiljne (pogotovu je simpatije publike pobrao Milos Djordjevic u ulozi Jovana Tanica, uloga komedijasa mu verovatno i nije tesko pala, s obzirom da u istim vec ima iskustva u predstavama Pozorista na Terazijama), odlicno osvetljavali dileme za i protiv bavljenja svojim pozivom u smutnim vremenima.
Ono sto vidim kao glavni nedostatak ove predstave sastoji se u tome da se tok ovako postavljene dramske radnje svodi na to da su Cvetkovic i Tanic na kraju pogubili glave zbog sujete i zavisti koja je prerasla u mrznju, lecenje frustracija i licnu osvetu njihovog kolege Popovica (dobranih 20 minuta na samom pocetku predstave vidimo kako ga sve ostale kolege nemilosrdno podyebavaju po svim osnovama, a on mukica skruseno uglavnom cuti, da bi se situacija posle preokrenula, ali Tanic ga na samom kraju i dalje prkosno proziva da je i pored svega ostao samo "drugi strazar" i u stvarnom zivotu). Autor drame na to ima puno pravo, ali ako je zaista zeleo da nam isprica pravu pricu o tim ljudima, mogao je da se vise drzi proverenih istorijskih cinjenica o njima, umesto sto se islo na spekulacije o licnim odnosima. Recimo, samo uzgred je u predstavi pomenuto da je Tanic bio ucesnik Ravnogorskog kongresa u selu Ba u januaru 1944, nigde nisu pomenuti detalji da je Nedicev ministar prosvete Velibor Jonic bio doneo zvanicnu naredbu kojom se djacima i profesorima zabranjuje posecivanje predstava Centrale za humor i da je svo vreme rata nastojao da ih ugasi, a ovu dvojicu da izbaci iz clanstva Narodnog pozorista (u kome oni skoro da nisu ni igrali predstave), ali mu to nije uspevalo, jer su imali debelu zaledjinu sa nemacke strane, da se njihov savremenik Rasa Plaovic o njima ni puno godina kasnije nije dobro izrazavao (ove i jos puno drugih interesantnih stvari mogu se naci u studiji Bore Majdanca "Pozoriste u okupiranoj Srbiji", ima je u pdf-u na internetu). Tako bi se dobila jedna daleko sira i kompletnija slika o dvojici nesrecnika koji su u teskom vremenu isuvise strcali i zamerili se prevelikom broju ljudi po raznim osnovama. Ovako je sve ispalo prilicno jednostrano i crno-belo, pa nije ni cudo sto je gro publike na kraju otvoreno poceo da navija kontra Popovicevog lika koji je postao esencija svega negativnog (hoce da ubije ovu dvojicu, u tom cilju spletkari i ucenjuje drugo dvoje kolega koji su se za vreme okupacije casno drzali i pride zeli da hefta svoju popularnu koleginicu), i to mi je ipak u odredjenoj meri snizilo ukupni utisak o ovoj predstavi.

Pred sam kraj predstave menjaju se scene kada Popovic kao partizanski komesar redom isledjuje i ucenjuje svoje bivse kolege. Svaki put kada ga oni u dijalogu nekom repilkom nadmudre, iz publike se nekoliko puta prolamao aplauz, posebno kada on pokusava da naizmenicnim pretnjama i laskanjima slomi otpor Ljubinke Bobic (Suzana Lukic), a ona mu u zavrsnici jetko odbrusi: "Zar je to taj `novi svet` o kome si nam pre rata govorio i za koji si se borio?.... Nisam se dala ni Nemcima, pa necu ni tebi, nema Bobine p.cke za tebe, Popovicu!!", okrene se i ode. :mrgreen:

Pred sam kraj predstave menjaju se scene kada Popovic kao partizanski komesar redom isledjuje i ucenjuje svoje bivse kolege. Svaki put kada ga oni u dijalogu nekom repilkom nadmudre, iz publike se nekoliko puta prolamao aplauz, posebno kada on pokusava da naizmenicnim pretnjama i laskanjima slomi otpor Ljubinke Bobic (Suzana Lukic), a ona mu u zavrsnici jetko odbrusi: "Zar je to taj `novi svet` o kome si nam pre rata govorio i za koji si se borio?.... Nisam se dala ni Nemcima, pa necu ni tebi, nema Bobine p.cke za tebe, Popovicu!!", okrene se i ode. :mrgreen:
Baš si me nasmejao...

U "Radaru" sam čitala prikaz ove predstave koji je napisao Boban Jevtić, publicista i scenarista i mogu ti reći da je neprijatno
koliko glorifikuje i predstavu i glumce, pa i sadržaj je skoro drugačiji od tvog... Sviđaju mi se dva komentara na kraju... jedan je:
"ma, ne valja ništa", drugi_ "divna predstava", hahahah
Htela sam da kažem da apsolutno verujem tvom tumačenju i doživljaju predstave...
Baš ti hvala na napisanom, neću ići da je gledam, hahah
:vzagrljaj:

Procitaj onda kritiku u proslonedeljnom broju "Vremena", nije da sam je kopirao, ali sustinska primedbe su mi naprosto iste kao i njihove. ;)
Nije da se samohvalisem, ali potrudio sam se da malo procitam neke istorijske izvore pre gledanja predstave, pa zato i imam te zamerke. Neko ko dodje bez tog znanja, njemu ce predstava verovatno biti solidno ostvarenje, jer su svo sestoro glumaca odlicno izneli uloge koje su im zadate dramskim tekstom kao takvim samim po sebi.

Back