Cenkanje !

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.596
Da li volite da se cenkate kada kupujete nesto ?
Kada krene igra, prva cena se odmah odbije u startu. Prodavac hvali robu, kupac nije ti roba bas WOW. Prodavac polako spusta cenu, a kupac polako dize, dok se ne poklope cene. Ako su suprotni polovi, onda prodavacica kaze - ajde sto si zgodan dacu ti tu cenu, ali kupac se ne predaje, nudi svoju ponudu. Onda obavezno prodavac ide sa pricom, kako ce za tu cenu robu radije da je baci,i da mu se ne isplati, onda ide jedan stepenicu vise kako ima kuci petoro dece, da mu zena ne radi, da mu ni zet ne radi....Onda kupac - kaze nista, skupo mi je, idem ja....onda prodavac ga zove ajde dodji, evo koliko ti nudis....
Prava bitka je bila za kupovinu patika, pravi rat cenkanja od 6-10 minute.

Da li volite da se cenkate kada kupujete nesto ?
Kada krene igra, prva cena se odmah odbije u startu. Prodavac hvali robu, kupac nije ti roba bas WOW. Prodavac polako spusta cenu, a kupac polako dize, dok se ne poklope cene. Ako su suprotni polovi, onda prodavacica kaze - ajde sto si zgodan dacu ti tu cenu, ali kupac se ne predaje, nudi svoju ponudu. Onda obavezno prodavac ide sa pricom, kako ce za tu cenu robu radije da je baci,i da mu se ne isplati, onda ide jedan stepenicu vise kako ima kuci petoro dece, da mu zena ne radi, da mu ni zet ne radi....Onda kupac - kaze nista, skupo mi je, idem ja....onda prodavac ga zove ajde dodji, evo koliko ti nudis....
Prava bitka je bila za kupovinu patika, pravi rat cenkanja od 6-10 minute.
Не. Ако продавац није у стању да реално процени вредност робе зашто бих се ја тиме бавио. Потражим другу робу чија ми цена одговара.

Ni je ne volim da se cenkam!Mislim da je to bzv. ,jer prodavac ustvari snizi cenu do one koje i jeste realna cena.Ispod te realne cene neće spustiti.Sad da ja nekog moljakam i da se natežem pola sata, sat, dva... jer negde to traje i po više sati(napr. u Tuskoj) ne pada mi na pamet!Jednom smo muža moje drugarice čekali 4 sata dok se cenkao s jednim Turčinom.Prvo nam je bilo smešno,ali kako je vreme prolazilo postalo je ubitačno!

Tamo gde je običaj, vrlo rado se cenjkam. I kad vidim da trgovcu to prija. Trgovina negde još podrazumeva da, kao kulturološki obrazac, prati dobre običaje...to je veština. Ne cenjka se tako kao što pišeš, već sa pitanjem: koja je vaša najniža cena/ponuda i onda krene priča... Ja sam u Antaliji to naučio na letovanju pre više godina, a pre toga mi je bilo užasno cenjkati se.
Prodaće vam oni robu i ako se ne cenjakate, alk im niste draga mušterija i neće uopšte biti nešto posebno zadovoljni trgovinom.

Pređeš odmah na drugi sistem i običaje kad odeš iz sredine.

Sramotno je uračunavanje zapadbjačkog tipa, gde te, recimo, taxista u Njujorku pita odmah po ulasku u vozilo koliki tip ostavljaš...10, 20 ili 30 posto. To jw čist lopovlook.

Cenkanje je u stvari procenjivanje ličnosti sa kojom trguješ. Ukoliko to umeš, umeš i da proceniš koja je poslednja cena robe koju želiš da kupiš.
Da, majstor sam u cenkanju. Kuća koju smo kupili pre 18 god je početno koštala 40000 evra, a za mesec dana povremenog kontakta i cenkanja, dobili smo je za 31500.
Međutim, bilo je kupovina gde sam procenila da je cena konačna od početka i nisam se cenkala. Ne radim to sa proizvođačima koji su realni, ali sa trgovcima, to je redovan postupak.
Juče sam, na primer, kupila krovni kofer za 30 evra. Nekoliko puta u poslednjih mesec dana sam prolazila tim selom, i videla, naslonjenog ga na ogradu. Svratim, izađe starija žena, bivša gastarbajterka, koju sam pitala da li ga prodaje. Vidno se obradovala jer joj očigledno smeta. Kaže, cena je 80 evra i donese i šipke i šape.
Pošto mi to ne treba, pitam samo za cenu krovnog i ona je spusti na 50.
Nije našla ključeve i jedina opcija je bila da ga kupim zaključanog. E , tu je cena morala pasti za još 20 evra.
Da se razumemo, procenila sam je kao nekoga ko ima novca i nije mu bitno ništa osim toga da ga se reši. U dvorištu je imala i nov skuter na akumultor, vrlo sređenu kuću i nije delovalo da joj je taj novac preko potreban.
Ne gazim ljude kada se cenkam, ali im jasno stavim do znanja koliko hoću da platim pa ako ne može, ne trgujem.

I ja spustih cenu kuce za 5000€ al sam drugu platio 2000€ vise jer je vec imala kupca pa ponudih koliko je trazio u startu,nije to nesto sto se kupuje svaki dan ko na pijaci da bi se cenjkalo,na bubanj potoku su navikli na ciganiju pa uglavnom kazu vecu cenu na koju samo produzim

I ja spustih cenu kuce za 5000€ al sam drugu platio 2000€ vise jer je vec imala kupca pa ponudih koliko je trazio u startu,nije to nesto sto se kupuje svaki dan ko na pijaci da bi se cenjkalo,na bubanj potoku su navikli na ciganiju pa uglavnom kazu vecu cenu na koju samo produzim
Kuce se generalno kupuju za oko 20% manje od trazene sume

I kod nas je nekada bilo tako....
A sada smo odjednom postali moderni Evropljani, pa odmah placamo ko milioneri, da ne ispadnemo smesni.

A trgovci trljaju ruke kako su nam neosetno uvalili Marka....:kez:

Ne dolaziš izgleda uopšte.

U startu, u svim trgovinama, ne mislim na piljare, al recimo u Tehnomaniji, salonu za kupatila, za keš 20 posto dole. Ko ne ume da pita, nek plati kao i ovi što plaćaju po 2 god. Keš će uvek biti majka mara..msm, dok ne propadne sve..

Kod nas su cene svuda istaknute i nema šta da se cenjkamo.
Tamo gde cene nisu istaknute ne kupujem jer me nervira kada cena nije ista za sve. Doviđenja, prijatno!
Kupovina kuće, kola i ostalih investicija je druga stvar. Ponudim koliko za mene vredi i koliko novca imam i to je to. Te stvari se svakako prodaju u zavisnosti od ponude i tražnje pa zato ni ne mogu da imaju fiksnu cenu.

Back