Ценкајте се са авио компанијом!

KOLEGA IVAN

Poznat
Poruka
8.216
Да ми је ово неко причао пре годину дана, наравно да му не бих веровао. :mrgreen: Али жива истина је у питању. Цело лето сам био на Наксосу (острво у Егејском мору) у Грчкој и дошло је време да идем кући. Путовао сам авионом, тачније грчком авио компанијом Иџијан Ерлајнс. Летење са самог Наксоса је прилично компликовано, скупо и ограничено па сам летео са Санторинија за БГ. Санторини је, иначе, близу Наксоса. Планирао сам да летим почетком септембра. Боравак у Шенген зони ми је истицао 3. септембра. У августу сам почео да пратим датуме и цене на сајту Иџијана http://en.aegeanair.com/ . И било је неких јефтиних летова крајем августа и почетком септембра, међутим, како је време пролазило, поскупели су јефтине летове у августу и остала су им 2 јефтина лета 2. и 4. септембра по цени од 112е (Санторини-БГ-1 смер, без кофера) и још неки касније. И ја сам се мислио, дилемисао, тамо-овамо и решим ја да купим тај лет за 2. септембар пошто ми је 4. септембар било касно. То је била недеља и решио сам да сутра у понедељак купим тај лет у 1 туристичкој агенцији у Светом Прокопиосу. И сутра, пре него што сам кренуо у агенцију, рекох ај да проверим још једном цену на нету пошто знам да те цене нон-стоп скачу и падају а и конкретно та цена је већ једном скочила па опет пала. И одем ја на нет и имам шта да видим-дигли су цену са 112е на 352е. :dash: И не само за тај датум него и за још неке датуме, е једино за 4. септембар остала иста. Ја сам се хватао за главу и питао шта сад да радим. Нема шансе да платим тоико, скупо је и имао сам само 2 варијанте-да чекам да опет спусте али је питање дал ће да је спусте и када а требало је да резервишем карту што пре. А може и да се деси да је још више подигну, тј. поскупе. Друга варијанта ми је била да зовем авио компанију. Хаха. И ја се мислим, тамо-овамо, и рекох себи-ма зовем их, немам шта да изгубим, па ако ме прогласе за будалу-нема везе! Хехе. И телефон у руке и зовем Иџијан. :rotf: Парафразираћу вам наш разговор:

Ја: -Добар дан, ја сам Иван из Србије, зовем вас у вези лета Санторини-Београд у сепрембру, ви још увек имате јефтин лет 4. септембра али тад ми је касно да летим. Мени одговара 2. септембар и цена за тај датум је била 112 евра, међутим ви сте је подигли на 352 евра, ја те паре немам и то ми је много скупо. Јел можете ви ту цену да вратите на 112 евра?- :rotf:

Они: - А јел сте ви купили (резервисали) ту карту?-

Ја: -Нисам зато што ми је много скупо, али ако ви вратите цену лета на 112 евра, ја ћу је данас купити.- :mrgreen:

Они: -У реду, ми ћемо сада исправити ту цену. Ево исправили смо.-

Ја у шоку, не верујем! Као да су грешком ставили те више цене на њихов сајт а не намерно! И пратим цене на нету...

Ја: -На вашем сајту још увек стоји цена од 352 евра...-

Они:- Ево сад ћемо да исправимо и на нашем веб сајту!-

И за две секунде се поново појави цена од 112 евра за тај лет и тај датум. Ја и даље не верујем. Хахаха.

Ја: -Хвала вам пуно, довиђења!-

И брже боље одем у агенцију да купим карту, али тамо ми кажу да због контроле капитала у ГР не могу да ми продају карту за кеш, него да могу да платим само картицом а ја пошто нисам имао пара на картици, сам имао само 2 варијанте или да одем у Кору (главни град Наксоса) у туристичку агенцију Наксос турс пошто тамо може да се плати и кешом, што ми је губљење времена или да нађем неког грчког пријатеља који има довољно пара на картици па он да плати карту картицом а ја да му платим кеш. И после краће потраге ја нађем тог грчког пријатеља код оних људи где сам становао. И док сам то све тражио и док смо установили да је све спремно, дође вече. И он ми каже да не морамо да идемо у агенцију него да можемо да платимо карту директно преко интернета тј. сајта Иџијана на његовом компјутеру. И тако и урадимо. Одем на сајт Иџијана и имам шта да видим-они опет дигли цену карте, овај пут на око 168 евра. Значи, страшно! И ја куд ћу, шта ћу, опет телефон у руке и опет их зовем! :mrgreen:

Ја: -Добро вече, ја сам Иван из Србије, ми смо се чули данас, бла, бла...-
Они: -Па ми смо вам спустили цену карте данас.-
Ја:-Ма ви сте је спустили ал сте је после опет подигли! :rotf: Јел можете, молим вас да вратите ту цену на 112 евра?-
Они:-Аха, ево сад ћемо опет да исправимо!-

И стварно опет исправе и врате цену ко што је била! Захвалим им се и прекинем. И купим карту преко нета. Укупно са коферима сам платио 166. И успео сам, човече! :super: Просто невероватно али истинито. Ценкао сам се са страном авио компанијом као да сам на пијаци у Ћуприји и питам колко ти ове паприке (или било шта)? 120 динара! Е скупо ми то, јел можеш да ми спустиш на 100 ал не само мени, него да преправиш ову цену што ти пише овде са 120 на 100? Хахаха. То тако испада јер они кад су због мене спустили тј. вратили ту цену на 112 евра на веб сајту, та цена после није важила само за мене него за све! А још су после за многе датуме дигли цене на 300-400 евра а цена за тај 2. септембар је остала иста-112 евра! Хаха.

И ја мислим да сам ја једина особа која се ценкала са неком авио компанијом и телефонским позивом им спустила цене! И то ћу и убудуће да радим а то топло препоручујем и вама, зовите авио компанију, тражите бољу цену а поготово кад видите да дижу цене, тражите ону претходну, мању цену!

:rotf: :klap:

Slatko se ismejah :rotf: Svaka ti čast :klap:

Kako ti je uopšte palo na pamet da pitaš da spuste cenu :lol:

Па нисам имао другог избора, једино да одем у седиште Иџијана па да штрајкујем глађу све док ми не спусте цену. Евентуално само банане да једем. :mrgreen:

proveo leto na Naksosu :eek: iiii leptejebo...blago njemu...Kikladi...moj životni san
e da...et tema...avion nisam vido bliže od 300, 400m a kamo li da sam se vozio u istom

Да али ја сам тамо радио, нисам био туристички.

Nisi dovoljno zaradio pa si se cenjkao ?

Па и да сам зарадио милионе скупо је платити 352 евра за лет од Санторинија до Београда. Па на шта им ја личим, на Била Гејтса? :mrgreen:

Ja sam pre dva meseca danima na Vueling sajtu pratila kako se menjaju cene za Barselonu...imala sam srecu da sam ubola dan kad su karte bile najjeftinije za taj datum koji je meni trebao i za odlazak i za povratak.
Ali,da ih nisam kupila taj dan ne bi mi na pamet palo da se cenkam sa avio kompanijom,pa makar kostale i tri puta skuplje. Ne bi mi palo na pamet,sanse nema :lol:

Па да, обично људи прате те цене на сајту и кад налети нека добра цена они купе. Тако сам и ја радио пре позива. :mrgreen: Ја још нисам чуо да је ико икада телефонским позивом спустио цену авио карте. :mrgreen:

Али после овога сам схватио да се они буквално играју са тим ценама тј. са сталним поскупљењима и појефтињењима и да често немају оправдане разлоге за толико драстична поскупљења карата.

Па и да сам зарадио милионе скупо је платити 352 евра за лет од Санторинија до Београда. Па на шта им ја личим, на Била Гејтса? :mrgreen:

Па да, обично људи прате те цене на сајту и кад налети нека добра цена они купе. Тако сам и ја радио пре позива. :mrgreen: Ја још нисам чуо да је ико икада телефонским позивом спустио цену авио карте. :mrgreen:

Али после овога сам схватио да се они буквално играју са тим ценама тј. са сталним поскупљењима и појефтињењима и да често немају оправдане разлоге за толико драстична поскупљења карата.

Pa to je prost princip ponude i potraznje...njima je u interesu da napune avion a uz to i zarade.
e sad...ako je potraznja za kartama velika naravno da ce cena da ide na gore i obrnuto.
Jos kad im ostane par mesta u avionu onda mogu da se igraju i da rade sta hoce...dizu i spustaju cenu kako im volja :aha:

Да али како и зашто су мени у секунди спустили цену? То је доказ да им подизање цене није било оправдано, да им лет није био пун и да се играју са ценама.

Zato sto si naleteo na nekoga ko ima mogucnost da to u sekundi uradi...:lol:

Ove sve price sa popustima , first minut , last minut , cenjkanje , cimanje , shparanje ... itd ...su apsolutno legitimne ali imaju svoju cenu , a cena jeste da sve shto si kao ushparao si dobrano potroshio na drugu stranu . Da dam primer .
Na nagovor prijatelja nas 3 para proletos odosmo u Rim na 7 dana u varijantu Vizzair/Ryanair , stan u najam , klopa u Simply/Carrefour , krca vrca po Rimu sa nedeljnim pasom od 24 evra za sve vrste gradskog transporta i sve tako u tom stilu .
Bottom line , nijedna ali nijedna agencija za 3 ili 4 dana na najvecim popustima ne bi bila jeftinija od ono sto smo mi potroshili po glavi za 7 dana ...
Ako izuzmem podatak da smo dobrostojeci i da smo vec u srednjim godinama , ona glupost sa prtljagom od par kila , naguravanje u avion ko stoka , rezervaciju karata 4 meseca u napred kao i vishenedljna logistika oko nalazenja adekvatnog smeshtaja za 6 odraslih ... je dobrano upropastila sliku za inace fenomenalni Rim .
Da skratim , ocesh brale u Rim ko gospodin covek e ima da platish , ocesh da vidish Rim na low budgetu ima da se naradish ko crnac cenjkajuci se , cimajuci se i nadajuci se da ce sve da bude OK .
U datom trenutku cenjkanje , cimanje i shparanje je opravdano ali izem ti zivot gde je vazda glavna stvar rasprodaja , popust , first minut , last minut , predsezona , postsezona , Skype, Wiber , lidl , Carrefour , Wizzair , jeftina struja , besplatni parking itd .
Po nekoj logici moze da padne cenjkanje i za beli hleb pre zatvaranja radnje ili na kiosku za dnevnu shtampu popodne , ali nije bit zivota u tome .

Back