Cene pojedinih metala na svetskom trzistu

Londonska berza metala ti je dobar izvor takvih podataka, imaš i podatke za cash kupce i za ugovore i cenu po kojoj se metal prodaje u zavisnosti od ugovora.
Tamo možeš naći cene za: aluminijum, bakar, cink, olovo, nikl, kobalt, molibden i legure aluminijuma, koliko sam uspeo na brzinu da vidim. Cene su u US$/toni.

Nasla sam LME u medjuvremenu, i bila mi je od pomoci. Al ne mogu pronaci mesing na LME... Imaju li neki grafikoni o podacima proslih meseci kako se kretala cena?

Nasla sam LME u medjuvremenu, i bila mi je od pomoci. Al ne mogu pronaci mesing na LME... Imaju li neki grafikoni o podacima proslih meseci kako se kretala cena?

Pregledah neke stranice, uglavnom sve se svodi na cenu baziranu na scrap (otpad) mesingu, ali ponovo zavisi o čemu se tačno radi, odnosno koja je tačno vrsta legure u pitanju. Na ovoj stranici http://www.metalprices.com/FreeSite/metals/bs/bs.asp ima podataka za mesing, prosečna cena je u US$/libri. Ima nešto podataka, mada je sve detaljnije ograničeno na pretplatnike.Ovde je navedena cena za žuti mesing http://www.scrapmonster.com/scrap-prices/yellow-brass/26#, oko 2.4$/ ? ne navedoše za koju količinu (libra,tona, kg...?), sa desne strane imaš dijagram na kojem možeš pogledati promenu cene unazad nekoliko meseci.
Ovde imaš solidan izbor grafikona za metale i određene legure, ali za mesing navedeno je da je u pitanju legura bakra i cinka i grafikona nažalost nema.
http://www.ttiinc.com/page/ME_Materials

Cijene metala- svi koriste Londonsku burzu.
Samo pazi, tamo je cena čistog metala a ne legura (FeMo, FeCr,FeCo, Ni, FeTi....) i izražena je u librima, pa moraš pretvoriti u kg ili tone i moraš vidjeti koliki je % elementa u toj feroleguri, jer se tako proizvodi i prodava.
Mesing nije element kao (Ni,Mo,Co,Cu....) već legura ZnCu ili ZnCuPb (ima još kombinacija) i to se ne prodaje na burzi već na odpadu.
Čelik je takođe kao i mesing legura sastavljena iz više elemenata i zato se to ne prodava na burzi već na odpadu.

Još i ovo;
Te cijene su samo orjentacija za trgovanje. Firme obično zabukiraju svoju godišnju potrebu i dogovore se za fiksnu cijenu i na to burzna cijena ne utiče. Ona se koristi samo kao orjentacija.

Poslednja izmena:
OK, a koliko su stari ti podaci koji se daju besplatno? Bar mi daj te kododve.

Hvala! Pozz!

Nisu mnogo stari - pogledaj na onom grafu.

Ponavljam, to se kod trgovanja uglavnom koristi samo kao orjentacija a konačna cijena je uvijek stvar dogovora.

Veliki trgovci obično uzmu tu cijenu samo kao orjentaciju i onda zakupe neku veću količinu za duži vremenski period. Tada se dogovore za svoju cijenu na dva načina:
1. Da ta dogovorena cijena raste ili pada po % isto kao trenutne cijena na londonskoj burzi.
2. Dogovore se za fiksnu (nepromijenjenu) cijenu za određeni period. Kod toga uvijek neko gubi a drugi dobija. Ako cijena na burzi raste kupac dobija ako ta pada, kupac gubi.
Dakle, to je sve lutrija.

Kao što vidiš, cijene sa te burze uglavnom koriste veliki trgovci koji kupuju velike količine i koji su cijenu dogovorili prema rastu ili padu burzne cijene i zato je za njih važna ta burzna cijena tačno na dan isporuke, pošto se radi o velikim ciframa, to može biti svaka promjena dosta novca.
Samo ti se naruče i plaćaju dostup do londonske burze a mi obični ljudi ili mali kupci to uopšte ne trebamo. I one stare cijene od prije nekoliko dana su za nas sasvim dovoljne.

Poslednja izmena:

Back