Cene osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cijene voća, po kilogramu: kruške 1,70 eura, pomorandže 0,80 eura, limun 1,30-1,50 eura, jabuke 0,50 eura, banane 1-1,30 eura.
Cijene koštunjavih i jezgričavih plodova , po kilogramu: orasi 11,00 eura, suvo grožđe 4,00 eura, smokve 4, 00 eura.
Za kilogram sjemenskog krompira potrebno je izdvojiti 1,00 euro, a za crni luk 1,00 euro.

bio sam 20ak dana u junu i 20ak dana u avgustu pa mogu da napisem neke zakljucke.
meso i kackavalji su jeftiniji u CG i to znacajno (konkretno govorim o Lakovic megamarketu u baru). pored toga sto je meso jeftinije - sveze je. ne mora da se kuva/dinsta 100godina da bi mogao da ga zvaces kao u bgdu. zato je gulas npr mnogo ukusniji kada ga spremamo u CG ;)
neka mleka su takodje znacajno jeftinija u CG ali ne sva.
cene jogurta su slicne ili su u CG nesto vece npr. ako u bgdu jogurt od 1.5 kosta 145 rsd, u CG je 1.45e tako da kod mnogih namirnica je cena samo pretvorena u evro po kursu 1:100 tako da su u CG ovakvi proizvodi skuplji.

generalno, voce/povrce/hleb/sokovi su skuplji u CG (bar 20% skuplji).
usluge interneta su KATASTROFALNO skuplje i kvalitet je KATASTROFALAN.
prozivodi iz hrvatske su u CG ZNACAJNO jeftiniji u odnosu na srbiju. npr. cokolino je u srbiji oko 280rsd dok je u lakovicu u baru 1.29e.
pelene su u lakovicu 12e (npr puffies) dok su iste takve u srbiji preko 1800/1900rsd.

cigarete (koje nekima jesu zivotna namirnica) su skuplje oko 20% (to je ona prica, ako je lucky u srbiji 220rsd, u cg je 2.2e).

kafici i restorani su u CG znacajno jeftiniji u odnosu na beogradske. sladoled na kugle je jefitniji su CG dok su sladoledi iz sanduka (frikom itd...) jeftiniji u srbiji.

da ne bude zabune, ovde sam poredio uglavnom cene u bgdu sa cenama konkretnog megamarketa lakovic u baru. maksi i voli su skuplji od lakovica, cak su razlicite cifre u maksi/voli u sutomoru u odnosu na one u baru.
o pijacama necu pisati jer konkretno, ona mala pijaca u sutmoru nije pijaca vec tezga lopova koji satiru sa cenama - tamo uglavnom kupuju oni koji nemaju kola a dosli su na par dana i mrzi ih da udju u maksi/voli...

sad, da je crna gora normalna turisticka destinacija sa prihvatljivom cistocom mora/plaza cene bi se mogle okarakterisati kao niske za morsku turisticku destinaciju (uz napomenu da govorim o cenama u baru i okolini, ko ide u budvu neka placa porez za ludost)...

Moja prijateljica je prosetala do Albanije .iznenadjena je bila uveliko kad je vidjela konplet koji je u Podgorici kupila 120e za samo 40 .
Skrenula sam sa teme ali ovo sto nam rade po buticima je ravno katastrofi .Sto vecu cijenu okace bolje im prolazi .O cemu se to radi nije mi jasno .
Zelene pijace drze uglavnom nakupci i naravno da su cijene vece .Sad se sprema zimnica i svi su podigli cijene .
Odavno nisam bila u Backoj u moj rodni kraj ali mogu reci svoje iskustvo po tom pitanju od ranije sve sto sam tada kupovala bilo je jeftinije .

Back