Cena radne snage ili cena rada

elbatas

Početnik
Poruka
6
U medijima često se upotrebljava izraz ''cena rada'', a ja sam ranije učio da je taj termin pogrešan, te da treba govoriti i pisati ''cena radne snage.'' Da li se taj izraz jednostavno odomaćio kao što sam u nekom rečniku davno pročitao ali ne mogu da se setim u kojem, pa se i dalje koristi iako je pogrešan, ili se pak došlo do saznanja u međuvremenu da i nije pogrešan? Nemam, na raspolaganju dobar Ekonomski rečnik koji to jasno objašnjava pa bih vas zamolio ako neko od vas ima, i to baš onaj gde sam ja to pročitao, a nije mu teško da ovde postira definiciju tih izraza i zašto se nastavilo sa starim izrazom ''cena rada'' kada su još marksistički ekonomisti dokazali da je pogrešan.

Уколико не постоји монопол цена радне снаге се одређује простим односом понуде и потражње. зато је комунизам тј реалсоцијализам лош,
јер постоје привилеговане класе као што су политичари или технократе, који заправо мало доприносе а убирају веће приходе од
просечног човека који на крају схвати да све то и нема неког смисла. Дакле само тржишна економија и слободан дух радника
да мења посао онда кад му радни услови нису адекватни. Нормално на селу је то земљорадња од које може лепо да се живи
и од сточарства, не од неких тамо фабрика иѕ Кине за робове. У граду је друга прича ту већ има понегде и индустрије и широк
асортиман канцеларисјких послова. Најгоре пролазе они који се плаше да ће тешко наћи други посао, па због тога не размишљају
о бољим алтернативама.

Уколико не постоји монопол цена радне снаге се одређује простим односом понуде и потражње. зато је комунизам тј реалсоцијализам лош,
јер постоје привилеговане класе као што су политичари или технократе, који заправо мало доприносе а убирају веће приходе од
просечног човека који на крају схвати да све то и нема неког смисла. Дакле само тржишна економија и слободан дух радника
да мења посао онда кад му радни услови нису адекватни. Нормално на селу је то земљорадња од које може лепо да се живи
и од сточарства, не од неких тамо фабрика иѕ Кине за робове. У граду је друга прича ту већ има понегде и индустрије и широк
асортиман канцеларисјких послова. Најгоре пролазе они који се плаше да ће тешко наћи други посао, па због тога не размишљају
о бољим алтернативама.
Slažem se, ali zašto se onda terminologija menja. Cena radne snage se zove cena rada, a rad nema cenu, jer nije roba. To je dokazao još David Rikardo pre Marksa.

To je lepo objašnjeno u Ekonomskom rečniku od nekog profesora mislim da se preziva Nikolić. Taj rečnik ekonomskih pojmova sam čitao u biblioteci tako da ga nemam inače bi ga ovde citirao. Ako neko od vas ima neka postavi ovde tu definiciju odrednice ''cena rada.''

U medijima često se upotrebljava izraz ''cena rada'', a ja sam ranije učio da je taj termin pogrešan, te da treba govoriti i pisati ''cena radne snage.'' Da li se taj izraz jednostavno odomaćio kao što sam u nekom rečniku davno pročitao ali ne mogu da se setim u kojem, pa se i dalje koristi iako je pogrešan, ili se pak došlo do saznanja u međuvremenu da i nije pogrešan? Nemam, na raspolaganju dobar Ekonomski rečnik koji to jasno objašnjava pa bih vas zamolio ako neko od vas ima, i to baš onaj gde sam ja to pročitao, a nije mu teško da ovde postira definiciju tih izraza i zašto se nastavilo sa starim izrazom ''cena rada'' kada su još marksistički ekonomisti dokazali da je pogrešan.
To nije isto. U cijenu radne snage ulazi plaća radnika, a u cijenu rada i ostali troškovi, npr. troškovi struje, troškovi prijevoza, troškovi skladištenja i ostali troškovi.

Malo da vam se požalim malo da se izjadam. Mislim da nema gorih poslodavaca od domaćih poslodavaca. Kad kažem domaćih mislim na ova govna u BiH tačnije u RS.
Elem dolazim danas na razgovor u jednu firmu za radno mjesto dostavljač.
Traži se dostavljač pice i peciva na kućnu adresu. Dotična picerija se nalazi u okviru jednog tržnog centra čija vrijednost prelazi 1 milion KM a možda i 2 miliona.
Ulazim u kancelariju i kucam : Dobar dan javljam se povod oglasa.
Sekratarica: Izvolite sjedite.Koja pozicija ?
Ja: Konobar ili dostavljač.
Sekratarica: Ah nemojte raditi kao konobar radite kao dostavljač. Plata vam je veća.
Ja: Kolika je plata dostavljača?
Sekratarica: Oko 700KM ( 350 eura ) ali to neka bude među nama. Nepričajte to,to je poslovna tajna 😄.
Pričekajte malo šefa tj vlasnika pa sa njim porazgovarajte.
Dolazi šef sjeda.
Šef : dobar dan izvolite drago nam je da ste došli. Nismo nikog primili.
Evo da vam kažem plata vam je 700KM ali mi vama na žiro račun uplaćujemo 350 KM ( 175 eura ) a 200KM ( 100 evra )dobićete bonove koje će te trošiti u našem marketu.
Ja : Ok je li mogu da kupujem bijelu tehniku ili nešto ?
Šef : Ne možete nego samo što mi odredimo.
Ja : Hm
Šef : Kod nas si prijaveljen mi smo ozbiljna firma 😄. Pored tih 550KM što imaš u kešu i bonovima mi ćemo te prijaviti i za tebe uplaćivati 200KM penziono i socijalno. Osim toga između dostave koju budete radili u pauzi između 12:00 - 14:00 konobarisaćete jer tada nema narudžbi. A povremeno ićete u skladište da donesete drva na civare za piceriju jer je to krušna peć.
Ja :|smajlikojisereipovraća|: 🤮💩

Mene je danas bilo sramota njihove sramote. Izađoh i rekoh javiću vam se ovih dana. Doviđenja.
Neću im se javiti.

Ima li gorih ljudi u Evropi nego od naših.

Malo da vam se požalim malo da se izjadam. Mislim da nema gorih poslodavaca od domaćih poslodavaca. Kad kažem domaćih mislim na ova govna u BiH tačnije u RS.
Traži se dostavljač pice i peciva na kućnu adresu. Dotična picerija se nalazi u okviru jednog tržnog centra čija vrijednost prelazi 1 milion KM a možda i 2 miliona.
Sekratarica: Ah nemojte raditi kao konobar radite kao dostavljač. Plata vam je veća.
Sekratarica: Oko 700KM ( 350 eura ) ali to neka bude među nama. Nepričajte to,to je poslovna tajna 😄.
Dolazi šef sjeda.
Evo da vam kažem plata vam je 700KM ali mi vama na žiro račun uplaćujemo 350 KM ( 175 eura ) a 200KM ( 100 evra )dobićete bonove koje će te trošiti u našem marketu.
Šef : Kod nas si prijaveljen mi smo ozbiljna firma 😄. Pored tih 550KM što imaš u kešu i bonovima mi ćemo te prijaviti i za tebe uplaćivati 200KM penziono i socijalno. Osim toga između dostave koju budete radili u pauzi između 12:00 - 14:00 konobarisaćete jer tada nema narudžbi. A povremeno ićete u skladište da donesete drva na civare za piceriju jer je to krušna peć.

Mene je danas bilo sramota njihove sramote. Izađoh i rekoh javiću vam se ovih dana. Doviđenja.
Neću im se javiti.

Pa ako ti se konobari mogao si doći u Hrvatsku na sezonu.
Evo lik kaže da je imao plaću 1400€ + 1280€ bakšiša. To je 2680€ mjesečno. Za tri mjeseca to je 8040€.
https://www.vecernji.hr/vijesti/srb...i-ga-kad-je-rekao-koliko-je-zaradivao-1522529

Dolazi šef sjeda.

Neću im se javiti.

Nisu svi poslodavci isti, kao ni radnici koji nisu cvećke.

Pa ako ti se konobari mogao si doći u Hrvatsku na sezonu.
Evo lik kaže da je imao plaću 1400€ + 1280€ bakšiša. To je 2680€ mjesečno. Za tri mjeseca to je 8040€.
https://www.vecernji.hr/vijesti/srb...i-ga-kad-je-rekao-koliko-je-zaradivao-1522529
Generalno meni je problem što se ne usuđujem ići negdje daleko od kuće i nepoznato. Taj tržni centar je 500 metara od mene. Da znam nekog ko radi sezonu u Hrvatskoj išao bi sa tom osobom. Ovako sam da idem,ne hvala. Slao sam par puta preko nekih agencija CV za rad na recepciji i konobarenje nisam dobio odgovora.

zašto se nastavilo sa starim izrazom ''cena rada'' kada su još marksistički ekonomisti dokazali da je pogrešan.
Izraz cena rada (a ne radne snage) se koristi zato sto se tako prikriva eksploatacija - iskoriscavanje zaposlenih radnika od strane kapitaliste (koji se danas zove *poslodavac* jer ime poslodavac zvuci lepse nego eksploatator - kao da je to neki fini cika koji nezaposlenim ljudima eto tako pomaze jer im daje posao i platu).
Kad se kaze *cena rada* to sugerise da je je radniku placen CEO rad - da mu je placena onolika nadnica (plata) kolika je i NOVOSTVORENA VREDNOST robe koja je rezultat rada tog radnika. Naravno da to nije tako - radnik kroz platu dobija samo jedan DEO te novostvorene vrednosti a onaj drugi deo (do pune vrednosti novostvorene robe) PRISVAJA kapitalista - eksploatator (i to se zove profit). Jer, kad bi radniku stvarno bila isplacena CELA vrednost njegovog rada NE BI PREOSTAO NIKAKAV VISAK koji gazda moze da prisvaja - gazda ne bi imao profit (koji je zapravo u novac pretvoren onaj neisplacen VISAK VREDNOSTI radnikovog rada).

Ovo je vrlo uproscen opis tih odnosa (i ne potpun jer ima u toj racunici jos nekih elemenata koji sluze da prikriju sustinu - parazitizam gazde koji se bogati OTIMAJUCI - ZAKIDAJUCI od radnika onaj neisplaceni deo radnikovog *rada* a njemu se *tako moze* jer on - gazda ima VLASNISTVO nad sredstvima za rad a radnik nema pa mora da dodje kod gazde da radi) ali u sustini tacan i danas kao i u vreme Maksa pre 2oo godina.
Tako da je, zbog svih ovih razloga, i danas kao i pre 200 godina pravilno reci - cena radne snage a ne cena rada... a neodgovarajuci izraz - *cena rada* se forsira jer sad opet zivimo u kapitalizmu - kad upravo treba da se prikrije ovo o cemu sam gore pisao i da vecina ljudi bude zbunjena i ne razume ove stvari

Mislim da nema gorih poslodavaca od domaćih poslodavaca.

Такав је тренутак да нећеш моћи сем да прихватиш понуђено.
А ниси задовољан, дође ти да експлодираш !?

Потребна ти је већа свест о сопственом положају
и у складу са њом нова лична стратегија.

Ја ћу ти предложити једну, а ти размисли.

Проблем је што ти продајеш себе, а немаш цену,
већ другог питаш колико ће да те плати !

Пробај у периоду освешћавања себе мало да радиш на бувљаку.
Продај своје старе ствари или тако нешто.
Ту ћеш научити да оно што нудиш мора имати цену,
не питаш ти купца колико ће да плати, већ он тебе пошто продајеш.

Лукави послодавци (капиталисти, експлоататори, како год)
знајући за овај недостатак у нашој памети
постављају услове који њима одговарају.

У крајњој линији то је ок.

Али није ок ако и продавци себе и својих радних способности,
значи упосленици,
немају своје услове.
Макар у својој глави !

Па ако је плата мала - мало и ради.
Ако почне да те опомиње,
опомињи и ти њега (послодавца) да за ту плату не може добити више !

Јадан је онај који је у тој ситуацији да не сме да се супротстави.
Лумпен пролетеријат не постоји,
то је само у нашим главама.

Не треба човек да је испод 1000 евра уштеђевине.

Poslednja izmena:

Back