Cena porodicnog zivota

https://www.danas.rs/ekonomija/infostud-kandidati-u-proseku-ocekuju-platu-od-80-000-dinara/

Na osnovu ove ankete u kojoj je ucestvovalo vise od 10.000 ljudi,kandidati za neki posao ocekuju platu u proseku od 80.000 din(?!)...sad,da li su oni ludi,ili je to neka skrivena kamera ili to pokazuje da su srpske plate daleko vece od onih mitskih 20.000 din.......jer mislim,sto bi neko ocekivao 80.000 platu,ako svi oko njega primaju 20.000?

Zaposleni sa srednjom skolom u proseku ocekuju platu od 58.000 din.....i zamislite takav bracni par,oba sa po 58.000 din,koliko bi se tu ruckova od 500 din moglo skuvati.....ma sta ruckovi,tu bu vec vrlo brzo pocelo bahacenje sa novim (polovnim) autom,morima,zimovanjima,konstantnim blejanjima i shopinzima kojecega po trznim centrima,itd,itd.....

Не видех коментар на цену ручкова. Мислим, одговорила сам ти.

Сад ја питам одакле толико чуђење.

Ne znam sta bih na to prokomentarisao,obzirom da bas nisam vican u kuvanju......mozda pokusam sam tako nesto da spremim za 500 din

Moje cudjenje proisitice zbog onih famoznih vrednosti "potrosackih korpi" koje se cesto objavljuju po medijima....

http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...nara-koliko-nam-treba-za-pristojan-zivot.html

A ovako skromna cena jednog ili dva rucka se nikako ne uklapa u tu cifru od preko 60.000 din,tj trebalo bi da bude manja cifra te korpe jer svi stalno kukaju da najvise para trose na hranu........ali,valjda neki jedu kupus,neki meso a svi u proseku sarmu....ili kako to vec ide...

Pa sve je to u okviru onih 60ak hiljada din.....i hrana i sve te druge stavke....ispada da hrana tu moze da se uklopi jedino ako svi prave ruckove od po 500 din...

..ali eto,i ovde je vec neko napisao da za rucak i hranu uopste potrosi osetno vise od tih 500 din dnevno......sto znaci da ili druge stavke potrosacke korpe "trpe" zbog hrane ili je zapravo ta korpa mnogo veca od 60.000 din.......a kako to,majku mu,na onih skromnih 20-30 hiljada din prosecne srpske plate zbog koje mnogi kukaju?.......srpskim paradoksima i misterijama nikad kraja....:)

Мислим да си ти далеко од реалности чим се толико гађаш цифрама за један обичан ручак. Шта замишљаш, да људи сваког дана треба да једу котлете и не знам шта још.

Meni nije jasno kako ljudi ne shvataju i ne vide da je neki zivotni standard u Srbiji ipak porastao u zadnjih 7-8 godina......naravno,to ne znaci da SVI ljudi u Srbiji zive sjajno i bajno,ali za jedan solidan procenat stanovnistva ovo kako danas oni zive bila je naucna fantastika tamo pre 15-20 godina.....

Npr ja se vrlo dobro secam,iako sam bio klinac,kako je bilo u Beogradu (ostatak Srbije i da ne spominjem) tokom 90tih godina i pocetkom 2000tih.....ovo sto se danas vidja po ulicama,tada je bilo aposlutno nemoguce.....znaci bas toliko mnostvo novih,novijih i skupih automobila,bas toliko punih kafica,trznih centara (u gotovo svako doba dana) itd,itd.....bas toliko montiranih i nabudzenih zena i devojaka (kao da su ispale iz neke americke serije) i bas toliko mladih mama sa malom decom bilo je aposlutno nemoguce videti 90tih i pocetkom 2000tih.....jer jednostavno,svega toga tada nije bilo(tj ocigledno tada ljudi nisu imali para za tako nesto).....a eto danas je sve to laganica...

sto si ti tako opsjednut mladim mamama?
sta bi po tebi trebalo da rade te zene - da sjede s djecom u kuci?
ja nisam bila zaposlena prve tri godine nakon rodjenja djeteta jer smo tako odabrali
da budem s njom kuci
a citavo vrijeme sam frilenserovala
i dosta vremena sam provodila s njom u setnji
tako da, ti o zivotima tih zena i njihovih porodica zapravo ne znas nista
a ovo sto pises...vidi sa sobom zasto se tim toliko bavis

sto se placa tice - zaposleni po supermarketima, u sluzbama odrzavanja, cuvari, prodavacice po buticima...i sve slicne profesije nemaju preko 30 hiljada
i pitanje je na koliko su prijavljeni ovi sto imaju oko 40-50 i preko
uglavnom na minimalac koji je valjda oko 25-26
sad je recimo "moderno" devove natjerat da otvore preduzetnistvo i davati bruto platu i svi kao sretni...razvija nam se it sektor, a u realnosti takav poslodavac nema ama bas nikakve obaveze, a penziju ce ionako zaraditi samo rijetki

koliko ljudi vidjam da kopaju po kontejnerima ove godine...nisam ni krajem 90tih
toliko o tome koliko nam je dobro

- - - - - - - - - -

A realnost je za tebe (i za ostale ljude) sta?

realnost je da imas jedne ili dvoje sezonske cipele i pazljivo ih cuvas
da se oblacis u second handu jer su kinezi preskupi
ili cekas snizenja
da ne ides zubaru dok bas bas ne moras
a za ljetovanje uzmes kredit svake druge sezone

Minimalac je 26500 din. U Beogradu od tih para jedino mozes da jedes mesec dana, s obzirom da dnevno ne mozes da prodjes ispod 1000 din.

I to na papiru.Gazda nadje nepostojeci manjak i oduzme pare ili kaze da dobija deo para od toga ili se dobija otkaz.Ili jednostavno nece da da pare,daje koliko mu /joj se cefne.
Nema nikog da ih spreci,sve sto moze je da se popije otkaz.
Minimalac na papiru i minimalac koji se dobije zaista razlika.

sto si ti tako opsjednut mladim mamama?
sta bi po tebi trebalo da rade te zene - da sjede s djecom u kuci?

Nisam opsednut mladim mamama,nego samo konstatujem da ih IMA u neogranicenim kolicinama po ulicama svakog veceg grada Srbije.....sto recimo nije bilo slucaj tokom 90tih godina proslog veka...

Takodje,po medijima se stalno bruji kako Srbija nestaje,sve manje i manje stanovnistva se radja,ovde na forumu ispada da svi rade za po 20.000 din,a opet u realnosti na sve strane mlade mame......pa hocu da kazem da je situacija bas toliko teska i neizdrziva,jednostavno ne bi bilo bas toliko mladih mama,kao sto ih nije bilo 90tih i pocetkom 2000 tokom prave krize.......eto,to je poenta tih mladih mama....:)

A inace,po meni,te nezaposlene mlade mame bi trebalo da rade bas ovo sto vidjam da rade npr po Bg-u......tj da posalju decu u vrtice,i da onda kafenisu po Adi......to,onako,daje bas COOL sliku naseg drustva....

ja nisam bila zaposlena prve tri godine nakon rodjenja djeteta jer smo tako odabrali
da budem s njom kuci
a citavo vrijeme sam frilenserovala
i dosta vremena sam provodila s njom u setnji

Blago vama kada mozete da birate kako cete....

Ja znam neke slucajeve koji su ODABRALI da ne rade nista.......tj babe i dede ih izdrzavaju,a oni se samo setaju i cooliraju....:)

BTW,nesto mi i nije spojivo sa nekom KRZOM kada neko moze da bira sta ce i kako ce....cak i mnogi ljudi po USA i EU ne mogu da biraju sta ce i kako ce,vec rade samo ono sto moraju,ali ovo je Srbija brale....:)

tako da, ti o zivotima tih zena i njihovih porodica zapravo ne znas nista
a ovo sto pises...vidi sa sobom zasto se tim toliko bavis

Tacno da o zivotima tih zena ne znam nista,osim toga da su nezaposlene i da su majke (i da se po ceo dan setaju).....sto je relevantno za ovu temu o kojoj se diskutuje,tj o cemu se ovde bavimo....

Pa ja to uzimam kao primer (da ne kazem DOKAZ) kako porodican zivot u Srbiji ocigledno bas i nije tako skup,obzirom na toliko mnostvo nezaposlenih mladih majki.....:)...........inace,valjda bi neka od njih razmisljala u stilu "jao sto je porodican zivot skup,ja zato odlucujem da necu imati porodicu"......ja nikada nisam cuo neku devojku da tako nesto kaze ili tako razmislja....

sto se placa tice - zaposleni po supermarketima, u sluzbama odrzavanja, cuvari, prodavacice po buticima...i sve slicne profesije nemaju preko 30 hiljada
i pitanje je na koliko su prijavljeni ovi sto imaju oko 40-50 i preko
uglavnom na minimalac koji je valjda oko 25-26
sad je recimo "moderno" devove natjerat da otvore preduzetnistvo i davati bruto platu i svi kao sretni...razvija nam se it sektor, a u realnosti takav poslodavac nema ama bas nikakve obaveze, a penziju ce ionako zaraditi samo rijetki

A znas koliku platu imaju zaoposleni po EPS-u,Telekomu,Telenoru,NIS-u,Petrohemiji,Rafinerijama,Azotarama,RTB Borovima,Zelezarama,Galenikama?.......advokati,arhitekte,doktori,profesori po fakultetima,kojekakvi biznismeni i "biznismeni",razno razni IT strucnjaci.....gastarbajteri.....poljoprivrednici koji obradjuju po 50,1000 hekatara zemlje....veruj mi,daleko,daleko,daleko vise od tih 30.00 dina.....prosecna plata po nim drzavnim firmama je po 70.000 din....

I sto je jos vaznije,da li imas predstavu koliko uopste ima zaposlenih u svim tim firmama i profesijama koje sam nabrojao?.......ima ih daleko vise nego radnika po super marketima,trafikama i buticima CELE Srbije...

realnost je da imas jedne ili dvoje sezonske cipele i pazljivo ih cuvas
da se oblacis u second handu jer su kinezi preskupi
ili cekas snizenja
da ne ides zubaru dok bas bas ne moras
a za ljetovanje uzmes kredit svake druge sezone

Obidji u Beogradu popularne trzne centre(Usce,Delta city,Merkator gde cene i nisu bas bagatelne).....pa ces da vidis (malte ne preko celog dana,a vikendom da ne govorimo) sulude guzve i beskonacne mase (uglavnom zenskih) kupaca kako kupuju sve i svasta kao da je dzabe........

ustvari,vidim da slicni trzni centri nicu svuda po Srbiji i naravno svuda su ogromne guzve...mogu misliti sta ce biti kada nas vodja otvori "Beograd na vodi"......tu ce da se slije 5 miliona ljudi :)

I nije moguce da neko uzima kredit od 600-1000 eura samo za letovanje a radi za 20-30 hiljada din.......tj moze da uzme kredit i da ide na letovanje,ali od cega ce ziveti ostatak godine?

Poslednja izmena:
Znaci,ti si zakljucila da je prosecna plata u Srbiji 20.000 din tako sto si obisla svakog stanovnika Srbije pojedinacno,pitala ga za platu i napravila neku tvoju statistiku?......ili si pogledala samo svoj komsiluk,rodjake i poznanike pa na osnovu toga donela takav zakljucak?........veruj mi da je prosecna plata u Srbiji daleko veca od tih 20.000 din......mislim da toliki nije cak ni minimalac.....a iskreno,ja ne mogu da se setim da li iko u Beogradu radi za 20.000 din....cak i radnice po trafikama i supermarketima mislim da imaju vise...

http://www.cekos.rs/prosečne-neto-zarade-plate-januar-2018-godine

Da je prosecna plata po Srbiji 20.000 din bilo bi nemoguce da od 6,9 miliona stanovnika Srbije skoro 2 miliona ide na letovanje (gde potrosi minimum 600,700 eura),da se bas tako skupi (i relativno skuplji i noviji) automobili vidjaju po srpskim gradovima i putevima,da vise od 50% stanovnistva ima po smartfon,itd,itd....

Inace,tacno da Srbija nije Beograd,ali Beograd (Bg i sira okolina gde se dnevno vrti 2-3 miliona ljudi) cini skoro 50% Srbije.....

Ja vidjam kakvo je stanje na "terenu" po Beogradu,Pancevu,Novom Sadu......i kako sam napisao,gde god se okrenes vidis bar jednu trudnicu i mamu koja gura dete u kolicima......kako je doslo lepse vreme,parkovi,igralista i setalista su PREPUNA (ali bukvalno) mladih mama i male dece.....ne moguce je ne primetiti tako nesto....

A po tim selima,varosocama i palankama uglavnom su ostali da zive stariji ljudi (da ne kazem babe i dede),vecina njihove dece (koja imaju ili ce imati malu decu) su pobegla (ili ce pobeci) u Beograd i druge vece gradove po Srbiji....

Mislim da treba imati u vidu i to, da prosecna radnicka plata u Srbiji nije ista kao i u Beogradu.Po manjim mestima, retko da uopste i mozete doci do posla, a i onaj ko ima tu srecu, tesko da u proseku moze imati vise od 25 -30 hiljada.Ali tamo se jos u narednih 20 godina zna, gde ce ciji sin biti zaposlen.U Beogradu je malkice bolja situacija i mislim da je prosek RADNICKE plate od 25 do 40 hiljada.

Ruku na srce, te pare nisu nista - samo puko prezivljavanje.A moze li se kuca napraviti sa tom platom?Koliko npr. mesecno, od tolicke platice, izdvojiti za ratu dvoiposobnog stana? (osim ako zelite da podizete decu u garsonjerama). I sve to ne bi bilo toliki problem, ako ste u situaciji da imate babe i dede od kojih cete nekad nesto naslediti, pa da se i nadate, da cete jednom resiti jedan od najvecih zivotnih problema, vecine beogradjana - a to je stambeni problem.A sta sa onima koji nemaju nikakvo nasledstvo?Sreca, pa u onim manjim mestima ima jeftinih kuca, pa makar tamo ljudi u to ne moraju suvise da ulazu, ali da sagradite kucu na siroj teritoriji Beograda, gde placevi nisu ni malo jeftini, treba vam minimum 50 hiljada evra, sto za gradnju, sto za dozvolu, opremanje i drugo + plac od nekih minimum 5 ari, sto ne mozete nigde naci ispod 4000 ar minimum (sto se naravno podrazumeva da ima makar vodu, struju i kakav-takav put do njega).Dakle, bez najmanje 70 hiljada evra, ne nadajte se nekim humanim uslovima za normalno zivotno funkcionisanje.Skoro isto toliko bi kostao i trosoban stan prosecne ocuvanosti u nekoj starijoj zgradi, recimo na Konjarniku, ili Banovom brdu.Da bi ste uzeli stambeni kredit, trebalo bi najmanje placati 300 evra mesecno na 20 godina.A gde su kamate i ostalo...Za tako nesto potrebno je da cetvoroclana porodica u Beogradu, ima mesecne prihode ne 20 hiljada minimalac, vec najmanje 200 hiljada.To je u ovoj usranoj zemlji, za prosecnog coveka, nemoguca misija.To mogu samo oni koji vec imaju, jer oni sto nemaju nece nikad imati.

Dok po gradu zvrje prazni stanovi, cak i citave manje zgrade, neko nema gde da zivi.Eno gledam u Krunskoj, jedna ogromna predratna kucerina na dva sprata, raspada se bez vrata i prozora.Tu komotno mogu da se smeste tri porodice, ali...u cemu je problem? Narod je postao zadrt, pokvaren i samoziv.Toliko tih penzionera od 80 i vise godina, nikoga nemaju, a nece nikom da ostave.Svi zele da budu Pantelije i misle da ce svoje kuce sa sobom u grob da ponesu.Zar nije humanije i ljudski, da ostave nekome ko nema i nece nikad od koga imati, nego da crknu gladni i zedni ko pacovi, pa da im pronalaze trule leseve po tim kucama.A onda im se, po pravilu, u njih usele cigani i raznorazni klosari, kao sto se desavalo u bezbroj slucajeva.Secate se one zgrade na Dorcolu, sto je bila bez naslednika i pod zastitom drzave...Kad su beskucnici izazvali pozar u njoj, pa je vatra progutala svu liksuznu stolariju i unikatne kaljeve peci.Sve je vise takvih slucajeva.E zato bi im ja uveo veliki porez - gde god ima tako jedan deda, ili baba sama u kuci od 200 kvadrata.Hoces da se luksuziras, nema problema - porez za kucu ti je 200 evra mesecno, pa ti izvoli.Da vidite kako bi se onda masovno prodavali stanovi i kuce u centru grada i to za 5 puta manju cenu nego po ovim, danas - naduvanim ciframa.Tako bi onda i obicnim smrtnicima bilo dostupno nesto, sto im je do tada bilo nedosanjani san, da svoju decu podizu u normalnim uslovima, a babe i dede samci, da zive u jednosobnim stanovima i garsonjerama.Sto je i logicno i prirodno i sasvim normalno...Sta ce samcu tolika kuca? - dok se citave porodice dovijaju od meseca do meseca, da plate kiriju, umesto da od tih para kupe deci sta da pojedu.

Poslednja izmena:
https://www.danas.rs/ekonomija/infostud-kandidati-u-proseku-ocekuju-platu-od-80-000-dinara/

Na osnovu ove ankete u kojoj je ucestvovalo vise od 10.000 ljudi,kandidati za neki posao ocekuju platu u proseku od 80.000 din(?!)...sad,da li su oni ludi,ili je to neka skrivena kamera ili to pokazuje da su srpske plate daleko vece od onih mitskih 20.000 din.......jer mislim,sto bi neko ocekivao 80.000 platu,ako svi oko njega primaju 20.000?

Zaposleni sa srednjom skolom u proseku ocekuju platu od 58.000 din.....i zamislite takav bracni par,oba sa po 58.000 din,koliko bi se tu ruckova od 500 din moglo skuvati.....ma sta ruckovi,tu bu vec vrlo brzo pocelo bahacenje sa novim (polovnim) autom,morima,zimovanjima,konstantnim blejanjima i shopinzima kojecega po trznim centrima,itd,itd.....

Jedan od najvecih mitova u Srbiji je upravo taj da je prosecna plata 25000.

Poslednja izmena:

Back