Cena paradajza na veliko u Leskovcu od 5 do 10 dinara

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.200
800x600_IMG-20210707-142110.jpg

Usled niske cene paradajza koja na kavantaškoj pijaci u Leskovcu iznosi između 5 i 10 dinara, proizvođači ovog povrća za sutra u 10 sati zakazali su protest ispred velikih marketa. Kako kažu, trenutnom cenom ne mogu da pokriju ni osnovne troškove, a kamoli da zarade nešto, a dodatni problem pravi im uvoz paradajza iz okolnih zemalja.

Okolina Leskovca, Lebana i Vlasotinca jedno je od najpoznatijih područja u Srbiji po proizvodnji paprike, krastavca i paradajza. Međutim, godinama unazad veliki problem proizvođačima predstavlja otkupna cena, ali i nemogućnost izvoza. Takva situacija ponavlja se i ove godine, a trenutna cena paradajza na veliko je izuzetno niska, pa su proizvođači rešili da protestom iskažu nezadovoljstvo.

Moramo da protestujemo, šta nam drugo preostaje. Radimo cele godine, mučimo se i onda kada treba da pokrijemo osnovne troškove, otkupna cena bude 5 dinara. Pa aman ljudi i mi seljaci imamo dušu, zato ćemo sutra bar narodu ispred "Rode" i "Lidla" deliti paradajz za džabe, a ne da ga po marketima plaćaju 100 dinara - rekao je jedan od proizvođača.

Dodaju da je najveći problem tako niske cene i uvozni paradajz iz Albanije i Turske, te da njihov paradajz završava na deponijama.

Pa ja sam 80 % izvezao na deponiju. Ovo ovde sam doterao ako mogu da prodam, jer ne znam šta više da radim. Neće seljaka niko da sluša, ali bar neka se čuje i vidi kolka je cena. Pa vi kad vidite 20 dinara na ulici se ne sagnate da ih uzmete, a onda dođete ovde i nađete paradajz za 5, 10 dinara - kazao je poljoprivrednik iz okoline Lebana.

juzne vesti

danas su u Leskovcu delili za dž.paradajz..narod navalio kao da nikada u životu nije jeo paradajz

ovakav leskovacki paradajz, ja ga zovem roze paradajz na beogradkoj pijaci sam placala po 200 dinara, sada je izmedju 100-150 din., pa mi nije jasan ni taj proizvodjac koji dodje u beograd da prodaje paradajz..ako je cena 10 din u Leskovcu zasto ga on prodaje po 100 i 150 din
..da bi na našim novcanicima nadoknadili razliku u ceni ?

ovo je jos jedan primer koliko je hrana i zivot u Beogradu skup
cim se mrdne malo dalje od Beograda, sve je jeftinije

danas su u Leskovcu delili za dž.paradajz..narod navalio kao da nikada u životu nije jeo paradajz

ovakav leskovacki paradajz, ja ga zovem roze paradajz na beogradkoj pijaci sam placala po 200 dinara, sada je izmedju 100-150 din., pa mi nije jasan ni taj proizvodjac koji dodje u beograd da prodaje paradajz..ako je cena 10 din u Leskovcu zasto ga on prodaje po 100 i 150 din

E to je lepo, što da ne dele džabe.

Pa to na Kalencu 200 vrv, a doskoro je bio albanski, ljubi ga ptarši.

Ne, pijace su unutrašnjosti tek nešto jeftinije ili nisu uopšte..ne računajući Kalenac. U marketima je sve jeftinije nego kod nas i to kad zaokružimo 30% na više proizvoda...

BG ima najbolji zivotni standard u Srbiji, cene su iste i drugde samo su plate i mogucnosti nize.
Ta cena je verovatno cena koju nude hladnjace, bas iz tog razloga sto uvoze paradajz.
Realno ulaganja su ogromna za uzgoj bilo cega ako je u plasteniku, da ne pricamo o svakodnevnom radu.
Sa tom cenom od 100 dinara mislim da jedva imaju zaradu.

Ma ajde, to ovaj hibridaš....tretiran i takoto.

Ово и није парадајз, ово је црвено парче пластике лоптастог облика.
Ионако је време да прекину да подмећу то ђубре уместо парадајза. И треба да пропадну.

Eto kod nas do juče bio preko 100 din.,a juče 79 din.Uopste nema ukusus paradaiza.Znači isplati se otići dole do okoline Leskovca i kupiti,ali bar jedeš domaći i ukusan paradaiz.

Ovo je tužno. Uvek najmanje zarade proizvođači.
Ja koji imam dosta zemlje ne delim tvoje mišljenje. Ako ti dižeš cenu na domaćem tržištu do granice neprihvatljivog, normalno da svoj proizvod nećeš prodati. A ima istine i da država plaća toliko da budeš na nuli (ne vezano za paradajz). U tom slučaju okreneš se izvozu i ćao.

Da ga mogu da kupim po 30 dinara sad bi ga samleo i stavio 100 kg u zamrzivč i jesenas skuvao.
.............................................................................................................................................................
Inače ceo paradajiz prelijem vrelom vodom , koža odmah spadne , izvadim i bacim koren i sameljem sa semenkama.
Onda ili pravim jednu turu bez kuvanja sa vinobranom, i drugu kuvan sa konzervansom na kraju.
Paradajiz bez semenki ne jedem.

Poslednja izmena:

Лесковчанин ти не доноси у Београд, деру вас накупци, као и нас.
Произвођач продаје на велико, нема времена за пијаце.
Зато су и протестовали, и нека су.
И да, цена парадајза је иста као код нас, само су вам плате веће.

Pogledajte prilog 963070
Usled niske cene paradajza koja na kavantaškoj pijaci u Leskovcu iznosi između 5 i 10 dinara, proizvođači ovog povrća za sutra u 10 sati zakazali su protest ispred velikih marketa. Kako kažu, trenutnom cenom ne mogu da pokriju ni osnovne troškove, a kamoli da zarade nešto, a dodatni problem pravi im uvoz paradajza iz okolnih zemalja.

Okolina Leskovca, Lebana i Vlasotinca jedno je od najpoznatijih područja u Srbiji po proizvodnji paprike, krastavca i paradajza. Međutim, godinama unazad veliki problem proizvođačima predstavlja otkupna cena, ali i nemogućnost izvoza. Takva situacija ponavlja se i ove godine, a trenutna cena paradajza na veliko je izuzetno niska, pa su proizvođači rešili da protestom iskažu nezadovoljstvo.

Moramo da protestujemo, šta nam drugo preostaje. Radimo cele godine, mučimo se i onda kada treba da pokrijemo osnovne troškove, otkupna cena bude 5 dinara. Pa aman ljudi i mi seljaci imamo dušu, zato ćemo sutra bar narodu ispred "Rode" i "Lidla" deliti paradajz za džabe, a ne da ga po marketima plaćaju 100 dinara - rekao je jedan od proizvođača.

Dodaju da je najveći problem tako niske cene i uvozni paradajz iz Albanije i Turske, te da njihov paradajz završava na deponijama.

Pa ja sam 80 % izvezao na deponiju. Ovo ovde sam doterao ako mogu da prodam, jer ne znam šta više da radim. Neće seljaka niko da sluša, ali bar neka se čuje i vidi kolka je cena. Pa vi kad vidite 20 dinara na ulici se ne sagnate da ih uzmete, a onda dođete ovde i nađete paradajz za 5, 10 dinara - kazao je poljoprivrednik iz okoline Lebana.

juzne vesti
uhhhh sto je lep paradajz ovaj leskovacki.kupicu 10 kg,stize brzom postom

Eto kod nas do juče bio preko 100 din.,a juče 79 din.Uopste nema ukusus paradaiza.Znači isplati se otići dole do okoline Leskovca i kupiti,ali bar jedeš domaći i ukusan paradaiz.
То јефтино је албанско.
Прскано свим и свачим, мене желудац убија од њиховог краставца.
Не бих њихово куповала ни да је џабе, али крију као ***** чији је производ.

Back