cena lektorisanja

MirjaMN

Zainteresovan član
Poruka
301
Interesuje me cena lektorisanja!
Tekst je na SRPSKOM u piranju je RECNIK STARIH IZRAZA I RECI, znaci nije roman ... nije gust tekst!
Ima oko 200 reci po strani, a ima oko 200 strana!
Pomagajte .... :D

ako tema nije na pravom mestu ..... prebacite je tamo gde joj je mesto!

HVALA!

Lektor iz Beograda (Djukić Ljiljana), radila je u Politici, a sada je penzioner. Primenjuje pravila tarifnika Politike, i prema ovom tarifniku, naplaćuje svoj rad. Lekturu sa korekcijom, za moj roman, kucan u wordu font 12, na 136 stranica, foremata A - 4 naplaćivala je na sledeći način:
- Jedna obračunska stranica iznosi 1.800 karaktera (tu spada svako slovo i svaki znak, kao i razmak).
- Kada kucaš na kompjuteru, broj karaktera meriš ovako = otvoriš tekst, pa u "file", otvoriš "propertis", te tamo "statistiks". U ovoj tabeli ispisan ti je ukupni broj karaktera tvoga teksta. Ovaj ukupni broj deliš na 1.800 i dobijaš iznos obračunskih stranica.
Tako su se, npr. mojih 136 stranica, pretvorile u preko dvesta obračunskih stranica.
Jedna obračunska stranica se prema tom tarifniku - samo za lektorisanje, naplaćuje 0,5 evra, a 1 evro, ukoliko se radi istovremeno i lektura s korekcijom grešaka u tekstu.
Danas smatram da je korekciju bolje sam vršiti. Čitati ponovo moraš svakako, a kad tekst koriguješ sam, nađe se uvek još ponešto za isptravku. Uostalom, u tekstu s naznačenim greškama jasnije vidiš, gde si grešio.
Ako kucanje teksta vršiš kucaćom mašinom, predpostavljam da broj karaktera brojiš na jednoj tvojoj stranici, koju uzimaš za prosečnu, pa ovaj broj pomnožiš sa brojem tvojih stranica.

Back