Cemu osveta?

svakako...
Mislim da su ljudi koji mogu da mrze losi ljudi. U njima ima mrznje i kad nikog ne mrze, tako mi se cini. Mrznje same po sebi. To su zli ljudi.

То су дубоко несрећни људи. (Ово не говорим на начин који би показао трунку емпатије за њих, напротив!)

Kada potpuno nestane ljubavi, tada nema ni mržnje. Čovjek je prosto ravnodušan. Želja za osvetom je prisutna samo gdje i dalje ima nekih osjećanja ili neriješenih pitanja zajedničke imovine ili slično. Treba biti strpljiv, ne vući brzoplete poteze i sačekati. Do koga mi nije stalo, uopšte ne razmišljam o njemu, niti imam želju za bilo kakvim kontaktom. Ali kada mislim o nekom, e to je već druga stvar....

Pa ne znam cemu osveta. Meni je rekao taj moj decko jedan kad sam otisla kod njega u vojsku da ga posetim da ce se osvetiti mojoj rodbini. Ta osveta, to je i moja osveta, to je isto kao da sam im se i ja osvetila mada to nije bila moja ideja i stvarno ne znam cemu osveta. Dovoljno bi bilo da je on meni pruzio sve, oni bi to videli, i bili bi zavidni. On je hteo da im se osveti. Zasto neko ko je osvetnik ne napise ovde cemu osveta?

Ako se dvoje ne kapiraju, zasto se jednostavno ne razidju? Cemu osveta? Koji su to porivi sto to cine on ili ona? Da cujem ko sta misli.
Osveta zbog povredjenosti jedne strane je prvo sto se javi posle raskida...Kad bi neko samo uspeo da veze tu osobu neko vreme dok se stvari ne slegnu ne bi bilo onih situacija zbog kojih se posle stidimo kad sve prodje...Secam se da smo sve moje drugarice pa i ja naravno uvek bile makar jednom ostavljene i tada se cinilo da je smak sveta...Kakve su se tu tek naivne stvari u vezi osvete izmisljale...Neko je nesto mozda i napravio ali kasnije je sve izgledalo jako jako smesno i glupo... Naravno govorim samo o tim nekim sitnicama tek da se covek eto iznervira...UZasno je kad neko zaista napravi osvetu sa nekim ciljevima o povredjivanju pa i ubistvu...to moze da ima kobne posledice...toliko tih uzasnih stvari se desilo zbog nemogucnosti druge osobe da akceptira rastanak...Kazu i psiholozi da je normalno da povredjena osoba ima u glavi misli kao u horor filmu sta bi radila onome ko je povredi...ali nije normalno naravno da to i ostvari...

Osveta me asocira na Crnogorsku krvnu osvetu... vi ste nama iz naseg plemena jednog pa cemo sad mi vama jednog.... pa onda opet ista prica samo u suprotnom plemenu... i tako u nedogled... Ali onda je drzava i policija uzela stvar u svoje ruke i prekinulo se to...
Ali sta raditi u danasnjoj situaciju... kad drzave i nema a miliciju boli uvo za sve zivo... da li je onda opravdano uzeti pravdu u svoje ruke.... i dici sekiru.... Da li to uopste moze imati opravdanja?

Primer iz istorije... recimo ako su robovi koji su bili godinama ugnjetavani digli oruzje i pobili svoje utlacitelje... to nama danas deluje kao opravdano... tj u nekim slucajevima mozemo imati moralno opravdanje za osvetu... ali ipak sa stanovista zakona i zdravog razuma to nikad nije, niti moze biti opravdano...jer ako ti dignes sekiru onda i neko drugi ima pravo to isto da radi... negde se mora staviti tacka na to... bolje na pocetku nego na kraju... Ipak je ovo 21vek i trebala bi neka civilizacija da postoji...

I sta u danasnje vreme da radi neko ko naidje na neku tesku budalu i idiota i ne moze nikako da ga se resi... svakog bole dupe a situacija se ne moze tolerisati... Svako normalan nece hteti da se sveti.. jer je to ipak nenormalno... i upada se u situacije iz kakvih ja ne vidim izlaz....

Sve je to tacno, ali otkud mrznja. Da li je to prirodno. Ka li je to nastalo iz kompleksa, ili neceg petog. Meni je to neprihvatljivo osecanje.

Осећање као и свако друго.

Настало из повређене сујете у случају о коме се на овој теми говори.

Разумем када неко каже да му је то осећање неприхватљиво... то значида не жели да га прихвати...
Не прија му а и стиди га се... али осећа мржњу...

Оно што не могу да разумем је када неко каже да му је то осећање непознато.
Е то је лаж.
Како бисмо схватили шта је мржња и колико је лоша по нас ако је никада осетили нисмо.

За освету исто важи.
Постоје људи који су осветољубиви у мањој или већој мери. Који се можда никада никоме нису осветили јер су научени да је то лоше... ненормално, како овде прочитах...
Али да неко никада није пожелео да се освети... то ми звучи невероватно...

Чему освета?
Освета служи да се друга страна у сукобу(било каквом) понизи, увреди, згази... како би осетила бол који ми осећамо...

Освета је генерално лоша.
А посебно ми је тужно када слушам људе који су године провели заједно, како пљују једно по другом.
Вређајући другу страну вређамо и себе.

Како се ослободити жеље за осветом...

Па можда... можда тако што ћемо схватити(не што ће нам неко рећи већ баш схватити) да тиме што наносимо другоме бол, наш бол неће проћи...

Osveta je uvek uživanje sitne i slabe duše.

Osvetoljubivost je nemogućnost obuzdavanja i kroćenja sopstvene destruktivnosti.
Sa aspekta žene, koja je imala prilike da na svojoj koži oseti mušku osvetoljubivost:
Muška (a verovatno i ženska) osvetoljubivost će prestati tek kada se jezgro ljudskog besa ne bude više iskaljivalo na mističnoj figuri majke iz ranog perioda života, kada svi mi na sebe preuzmemo krivicu za štetu koju nanosimo jedni drugima i odgovornost za njeno okončanje.

Za zensku osvetoljubivost ....nisam siguran.
Ali, za sve muskarce koji imaju poriv da se svete zeni, posebno ako ih je ova kulturno odbila, mogu samo da kazem da su placipicke najgore vrste.

To su oni koji u nemogucnosti da ostvare normalan odnos, a svesni svojih nedostataka, nesigurnosti, neiskustva i duhovnog siromastva, posle odbijanja pokazuju svoje ruzno lice.
Odbijanje ih pogadja u samu srz, a znaju da je srz bolesna i stoga obicno reaguju kao prave psihopate.
Od divnog ljubaznog mladica, preko noci se pretvore u ozlojedjenog luzera koji prati, vredja i preti pri tome iskazujuci sve svoje frustracije zenama skupljane godinama.
To se prosto izlije iz njih kao fekalije iz septicke jame.

A obicno i deluju tako. WC moze biti mirisan, u zivim bojama, cist i umiven, ali se ispod njega krije gomila fekalija koje se obicno na odbijanje zestoko izliju po osobi koja ni kriva ni duzna, ne zna sta je snaslo.

Najbolji lek za takve su batine ili bar ozbiljno upozorenje da ce ukoliko nastave da se bezrazlozno svete, i sami postati predmet osvete nekoga ko zaista moze da im naudi.

sve to sto si naveo...ogovaranje, nejavljanje na ulici, uopste nisu klasicni primeri osvete, niti su nuzni pokazatelji mrznje
ako je neko nesto lose rekao o tebi, postoji mogucnost i da tako i misli, da je povredjen, da je ljut, nemocan, da zeli da se isprazni...a ne pod obavezno da je zlobni, osvetoljubivi slabic i lazljivac...svako je nebrojeno puta rekao nesto ruzno za drugu osobu kada su se kockice poklopile...
stavise, to sto neko nesto ruzno kaze o bilo kome ili sto ne zeli da komunicira sa nekom osobom, moze za uzrok da ima debeo razlog...
najbolje jeste ignorisati
ali nisu uloge bas tako jasno podeljene na dobru i losu i taj o kome se prica moze da bude deset puta gori covek od onoga ko prica o njemu

Čist gubitak vremena i energije. Volim da uzvratim "udarac" odmah, da mi bude lakše, da se ne osećam kao nečija žrtva i da osoba koja mi je nanela zlo shvati dokle može, a gde je granica moje tolerancije, e da ne bi ponavljala greške. A onda nastavim da živim bez te osobe u mojim mislima. Šta mislite kako bi se radovao vaš neprijatelj kada bi znao da vas "jede" i kad nije u vašoj blizini?

Back