Sajt koji je Radovan postavio tj
www.ruskicaj.rs je cista prevara.Doticni vlasnik sajta tj covek iz Gruze,prodaje pod Ruskim cajem biljku (Camelia sinensis).Logovanjem na dati sajt,videcete da pod Ruskim cajem prodaje zeleni i crni.Zeleni caj od doticnog coveka ima kiselkast ukus,dok crni podseca na ukus suvog crnog vina (jer steze usta).Pravi Ruski caj ima vockast ukus,a u Srbiji se tesko moze naci ili kupiti.Ni jedna apoteka a ni zdrava hrana u Srbiji ne poseduje trazeni caj.Vecina ljudi caj nabavlja preko rodjaka ili ljudi koji su na radu u Rusiji.Sto se tice opadanja kose i problema DHT hormona,problem se moze ublaziti unosenjem vece kolicine cinka i vitamina C (ne askorbinske kiseline,vec natrijum askorbata).
Ja nemam primedbi na čaj. Koristim crni, kao preventivu protiv ateroskleroze prvenstveno, a potom i svega ostalog što ova biljka dobrog donosi.
Ne znam kako si zaključio da se ne radi o epilobijumu već o kameliji, ali da je tako već bih ja to primetio.
Već sam to odavno proverio sinak. Lako je otkriti prevaru, jer se listovi biljaka jako razlikuju. Epilobijumu je dugačak uzan i nenazubljen list, dok je kameliji kratak, širok i vidno nazubljenih ivica.
Birao je Radovan najkrupnije delove, potapao u mlaku vodu, čekao da se delovi lista natope i isprave. Peglao ih potom i stavljao na beli papir. Pod lupom se jasno vidi razlika. Kamelija je kamelija (bio šopovi), a epilobium je epilobium.
Epilobium je bogat taninima, elegitaninima (oenotein A i B ) i normalno je da skuplja usta. Taj osećaj nemamo kod kamelije.
I zeleni i crni epilobium sadrže elegitanine, oba stežu usta, dok zeleni i crni - kamelija čajevi to nemaju. Razlika ukusa je odmah uočljiva.
Dugo sam ja tražio pravi epilobium, slušao priče i uveravanja prodavačica koje su me ubeđivale da je Camelia sinensis pravi ruski čaj, gledao raznorazne "sertifikate" koje su mi poturale pod nos.
Kada sam konačno nabavio epilobium, pravi ruski čaj ovde u Srbiji, bio sam prezadovoljan.
To je uostalom i bio razlog zašto sam se pojavio ovde na krsti. Da ljudima skrenem pažnju da Camelia sinensis nije ruski čaj (kako nam prodavci u bio šopovima tvrde), već se radi o sasvim drugoj biljci, o epilobium angustifoliumu.
Sa epilobium angustifoliumom, ruskim čajem prvi put sam se susreo još pre 20-tak godina. Dobijao ga iz Rusije. Kameliju su mi poturali u bio šopovima. Poslednjih nekoliko godina čaj nabavljam ovde u Srbiji.
I evo nove inkarnacije koja tvrdi da ja u stvari ne znam šta je pravi ruski čaj, šta je epilobium ang.
Prijavljuje se na forumu, samo da bi onako stručno i autoritativno tvrdio kako on eto bolje od mene raspoznaje razliku između ove dve biljke.
Smeta mu taninska komponenta epilobijuma (skuplja mu usta), a ne shvata da je upravo to dokaz da se radi o epilobijumu.
Smeta mu i to što nema voćkast ukus (što nema voćne arome kao aditiva).
Nastaviće naravno sa tvrdnjom da ruski čaj nema nikakvog uticaja na DHT ?
Ali sve ovo je u prethodnoj inkarnaciji već viđeno.