Cela Nemačka made in PRC?

mario80

Stara legenda
Poruka
77.875
Gledam pre neki dan recenzije po yt nov usisivač koji šta gde. Onda ukapiram da je miele mercedes među usisivačima stvarno lep dizajn, boje, automatik. Pogledam ispod komentare a ono se ljudi pichkharaju koji je model iz kine a koji nije se raspao :lol:

Kad ono međutim nemci pišu ZLATNIM SLOVIMA na usisivaču made in germany :hahaha:

Znači ako ispod imena brenda ne piše made in germany uređaj je krš sklapan u kini.

Screenshot_2021-12-24-16-17-06-235_com.kupujemprodajem.android.jpg

Negde mora da pise gde je napravljen, posto je to zakonska obaveza. Moze da bude napravljen i u Nemackoj od delova iz Kine , pa ce opet da bude krs. Ljudi se pale na Mile, Bosh i par evropskih marki koje su nekada oznacavale vrhunski kvalitet , ali su bile i puno skuplje. Sada su samo puno skuplje , a kvalitet im je takav da mozda doguraju 10 godina , a onda se rapadnu. Najcesce vek im je i kraci od 10, a platis gomilu vise novca. Moj prijatelj ima u radionici Ignis frizider iz 1972ge godine. Radi kao nov, a za sve ove godine jedino je zamenio gumu na vratima. To vise da nadjes u prodavnicama neces, ma koju god da nalepnicu stave.

Negde mora da pise gde je napravljen, posto je to zakonska obaveza. Moze da bude napravljen i u Nemackoj od delova iz Kine , pa ce opet da bude krs. Ljudi se pale na Mile, Bosh i par evropskih marki koje su nekada oznacavale vrhunski kvalitet , ali su bile i puno skuplje. Sada su samo puno skuplje , a kvalitet im je takav da mozda doguraju 10 godina , a onda se rapadnu. Najcesce vek im je i kraci od 10, a platis gomilu vise novca. Moj prijatelj ima u radionici Ignis frizider iz 1972ge godine. Radi kao nov, a za sve ove godine jedino je zamenio gumu na vratima. To vise da nadjes u prodavnicama neces, ma koju god da nalepnicu stave.
Nekad se ta bela tehnika, pogotovo ves masine pravile da traju 50 godina, ali onda skapirali da se to bas i ne isplati :P

Сва производња света прелази, или је већ скоро прешла у Трећи свет, а нарочито у Кину.
А нарочито усисивачи и уређаји те компликованости.

Не треба гледати где је произведено, већ пошто је.
Цена нам апсолутно говори који је квалитет производа.

Све кинеске ствари које сам скупо платио - вреде и трају.
И обрнуто ...

Nekad se ta bela tehnika, pogotovo ves masine pravile da traju 50 godina, ali onda skapirali da se to bas i ne isplati :P
Ako se sve gleda da se isplati , onda zemlju das Arapima, jer ne treba domacim seljacima da dajes dotacije za seme i gorivo, niti da ih lecis, niti ista, a arapi onda plate najam..
Ako se sve gleda da se isplati, onda uzmes proizvodjaca , izbacis ga na berzu, ucinis ga igracem akcija, da se ljudi bogate na toj akciji i uzivas u gomili nabacanog novca koji slomi svaku konkurenciju a ne po kvalitetu, nego po duzini dampinga.

Ako se sve gleda da se isplati , onda cesto menjas ljude iz razvoja , ali ostavis uvek 10% da uce nove, a nove stavis da se dokazuju, a onda sa starijima nemas problema, cim predju 40 , nema ih u firmi.

Ako se sve gleda da se isplati , onda ganjas da ti se uredjaj potrosi tacno 1 dan posle isteka garancije..

Сва производња света прелази, или је већ скоро прешла у Трећи свет, а нарочито у Кину.
А нарочито усисивачи и уређаји те компликованости.

Не треба гледати где је произведено, већ пошто је.
Цена нам апсолутно говори који је квалитет производа.

Све кинеске ствари које сам скупо платио - вреде и трају.
И обрнуто ...
To i nije tacno.
A sama orjentacija da se nesto proizvodi u Kini kazuje o menadzeru istog tog branda i proizvoda..
Staklo iz Paracina i staklo iz Kine..Velike igre, narod izheban, ali voli da se oseti pametnim.

Kina zasluzeno tu profitira, znaci sve rade na veliko , ne mislim po obimu proizvodnje, nego po metodama...kad uvode povlastice za postansko slanje, to je stvarno povlastica, a ne mahanje praznim recima kao kod nas...
I onda naravno milion kineza krene da izvozi robu kad je postarina za avion svuda u svetu do 1$ na 100g, 4$ na 1kg, a 20$ na 10kg, 150$ na tonu...

Sad ukidaju to jer nemaju vise potrebe...
Ostaje muvanje sa dampingom u privredi i muvanje sa korupcijom i vladama...
Prelazi se na monopol tehnologije, sto ce reci ide obracun CISC i RISC procesora i proizvodjaca, vec imaju solidan broj proizvodjaca stampane elektronike, a i ostale industrije samo stancuju...brodogradnja , masinogradnja, visoko gradnja , mostogradnja...

Vise ne postoje na pizicijama oni ljudi koji mogu da osmisle proizvodni plan a da se isplati sredini , drustvu , nego je to uvek da se isplati njima licno...

Poslednja izmena:
Ako se sve gleda da se isplati , onda cesto menjas ljude iz razvoja , ali ostavis uvek 10% da uce nove, a nove stavis da se dokazuju, a onda sa starijima nemas problema, cim predju 40 , nema ih u firmi.
Tako to ide... no ja imam 53 i jos me traze, bar 2 ponude mesecno imam :P
No generalno, u pravu si za tu taktiku, u IT, mladji generalno dominiraju... no mladji generalno, ne mogu da povuku razvoj jer nemaju iskustva i znanja.
Ali uvek ostaje tih 10% :P

Odes u kinesku robnu kucu , polovina proizvoda se proizvodi u Srbiji.
Ej jel to normalno , pa sto onda ne postoji Srpska robna kuca....sta je tu problem..Kinezi ne daju Srpskim robnim kucama da kupe uvezenu kinesku robu , jel to problem..?
Ali da vidimo dalje, kroz 2 godine, 30% proizvoda iz Kineske robne kuce je iz Srbije..
Za 5 godina 20% proizvoda u Kineskoj robnoj kuci je iz Srbije...
Svi glupi, a ovamo gledaju da ti skrse vrat, ili te ugaze na kamerama, posle da budu na dnevniku.

Razvoj, inzenjrima se smanjuju plate...da se ustedi..savremeno poslovanje.
A traze se samo ustirkani....znaci formalni CV, formalno talenti , a u realu , corak...

Ja dodjem , mogu da organizujem i proizvodnju i funkcionisanje i zivot, nalakte mi se kreteni i iz politike i iz naroda i gledaju da me satru...cisto da bi ostali da silje kitu na javnom planu...
To ne da je samo sebicno i nacionalno stetno i ostecujuce, nego se stvara sablon zlobe i pakosti....koji drugi pokupe....kao pozar...

С једне стране помислим
древна је то цивилизација (Кина),
а са друге знам да су енормно подржани од Запада
и да без те подршке не би могли ни метле да извозе !

Какав свемирски програм, какви бакрачи.

Али ајде,
ја увек верујем у то да Господари света (ма ко то био)
знају шта раде.

Уосталом и ми смо имали свој кредит на Западу,
својих пет минута,
углавном и данас арчимо оно што нам под Титом дадоше ...

Jel sa pedalom za nožno otvaranje vrata nema tu šta da crkne to su sve bili danfus motori :mrgreen:

Danas je sve kina unutra kupio kung fu ili bosch!

Jel sa pedalom za nožno otvaranje vrata nema tu šta da crkne to su sve bili danfus motori :mrgreen:

Danas je sve kina unutra kupio kung fu ili bosch!
nema bas pedalu ali ima kuku koja zakaci vrata, cak i ako magnet na gumi vise ne radi.Jbt. zatvara se kao kasa, moj Bosh mogu ja jednom rukom da pomerim, a nisam Svaceneger. Zveci bre od kada sam ga kupio , a imam utsak da se i ne gasi, sto su mi u servisu rekli da je normalna stvar.z:shock:

Tako to ide... no ja imam 53 i jos me traze, bar 2 ponude mesecno imam :P
No generalno, u pravu si za tu taktiku, u IT, mladji generalno dominiraju... no mladji generalno, ne mogu da povuku razvoj jer nemaju iskustva i znanja.
Ali uvek ostaje tih 10% :P
Kad ti rep(utacija) duži od pameti. ;)

A što se tiče teme moja dva dinara su pročitajte mišljenja drugih korisnika, gledajte da vidite prvo proizvod i kolika cena toliko i pouzdan proizvod(naravno zavisi i od kategorije).
Kvalitet pre kvantiteta.
Kao i imate kategorije kvaliteta, posebno u odnosu na tržišta. Kao što Nemci zadržavaju najbolje tako recimo i Japanci. Dok mi izvozimo svoje najbolje....

Industrija pre, fridž pomenuti iz 1972, nije bila na nivou kao danas. Roboti, dostupnost sirovina, razvojni kadar, tehnologija rada, broj radnika Trećeg sveta približno ili jednako kvalifikovanih ovom 'Prvom'.
Ali još uvek je suštinska razlika - kao domaće kuvana spremljena hrana u odnosu na fast food brzu hranu...
Automobili su isto tim principom pa onda šta mislite za zamrzivače, šporete i ostalu kućnu tehniku.

Mi isto imamo zamrzivač i frižider iz kasnijih 70tih. Oba su potpuno funkcionalna.
Imamo i noviji rane 2000te.
@GIDEON nemački proizvod danas do 10 a pravi krševi do godinu dve, cena je i takva...zavisi od trošenja i načina upotrebe. Industrijski kvalitet bih uvek birao umesto potrošačkog, retko je dostupan taj izbor.
Odmah sam primetio kad je kamera Japanska a kad Kinez...Isti model Panasonic-a. UX90.

@mario80 gde si nabavio zlatni Miele S8340?

Poslednja izmena:
Али ајде,
ја увек верујем у то да Господари света (ма ко то био)
знају шта раде.
Uskoro će i replikante da prave.

@Umri_muski
Sam si rekao, politika.
Imali smo domaće. Sad imamo strane. A vlasnik je vlasnik.

Tržište verovatno to sve određuje. Koliko je zaista slobodno ili kontrolisano pa mislim pre svega ljudskim resursima i potrebama.
Mi smo postali Kina u Evropi(počelo je rasprodajom, pa stranim investicijama, pa sad smo u fazi razvoja u tom smeru). Možda za dvadesetak godina i Srbija pošalje čoveka u Svemir. Mada realno neuporedivo manji potencijal imamo od kineskog zida....

Trenutno smo u fazi ogromnog uvoza(naspram tržišta) i organizovanog izvoza, kako ljudi tako i proizvoda za druga tržišta. Period razvoja.
Kao i kadrovskih promena. Nadam se većoj struci manjem političkom dnu.

Američka reklama Vi ste svet ima cilj da iščupa srca najboljima....(odvede ih u "Svet", bilo fizički ili umno(zavisi od kapaciteta pojedinca))

Poslednja izmena:
Kad ti rep(utacija) duži od pameti. ;)

A što se tiče teme moja dva dinara su pročitajte mišljenja drugih korisnika, gledajte da vidite prvo proizvod i kolika cena toliko i pouzdan proizvod(naravno zavisi i od kategorije).
Kvalitet pre kvantiteta.
Kao i imate kategorije kvaliteta, posebno u odnosu na tržišta. Kao što Nemci zadržavaju najbolje tako recimo i Japanci. Dok mi izvozimo svoje najbolje....

Industrija pre, fridž pomenuti iz 1972, nije bila na nivou kao danas. Roboti, dostupnost sirovina, razvojni kadar, tehnologija rada, broj radnika Trećeg sveta približno ili jednako kvalifikovanih ovom 'Prvom'.
Ali još uvek je suštinska razlika - kao domaće kuvana spremljena hrana u odnosu na fast food brzu hranu...
Automobili su isto tim principom pa onda šta mislite za zamrzivače, šporete i ostalu kućnu tehniku.

Mi isto imamo zamrzivač i frižider iz kasnijih 70tih. Oba su potpuno funkcionalna.
Imamo i noviji rane 2000te.
@GIDEON nemački proizvod danas do 10 a pravi krševi do godinu dve, cena je i takva...zavisi od trošenja i načina upotrebe. Industrijski kvalitet bih uvek birao umesto potrošačkog, retko je dostupan taj izbor.
Odmah sam primetio kad je kamera Japanska a kad Kinez...Isti model Panasonic-a. UX90.

@mario80 gde si nabavio zlatni Miele S8340?
Gleda oglas na KP ?

Gledajte ipak brend ? to gde je napravljeno mora po nekom standardu ipak.
Mario hejtuje Kinu najviše zbog Kršomia ?

Poslednja izmena:
Ja sam delimično protiv konzumerizma koji me tera da Bosch usisivač ručni na baterije koji sam platio oko 100e pre par godina bacim pošto mu baterije otišle (ni-mh) btw...
Pošto je nominalni napon 14.4v ja rešio da mu napravim li-ion zamenu.
Eno ga radi.
Čak sam kupio još jedan polovan za delove ili ću i njega da konvertujem na li-ion.

Bosch je prešao naravno na li-ion i ima neke modele koji su i bolji od ovog ali što bi bacao pare na nešto što tek radi malo bolje od ovoga a opet baterija mu nije bolja od mog...kraće traje lol.

Primer sa ni-mh baterijom
Radio do 15min max
Sada sa li-ion i preko sat vremena, razume se veći je kapacitet baterije.
1.3 Ah Vs 5 😏
Da se razumemo sve to oni vide i sprečavaju nas DIY da ubuduće napravimo i prepravio njihov proizvod...razne trikove koriste.
Konzumerizam pravi mnogo otpada na planeti a i što bi ja sad dao opet 100e za ručni aku usisivač 😁

Ja sam delimično protiv konzumerizma koji me tera da Bosch usisivač ručni na baterije koji sam platio oko 100e pre par godina bacim pošto mu baterije otišle (ni-mh) btw...
Pošto je nominalni napon 14.4v ja rešio da mu napravim li-ion zamenu.
Eno ga radi.
Čak sam kupio još jedan polovan za delove ili ću i njega da konvertujem na li-ion.

Bosch je prešao naravno na li-ion i ima neke modele koji su i bolji od ovog ali što bi bacao pare na nešto što tek radi malo bolje od ovoga a opet baterija mu nije bolja od mog...kraće traje lol.

Primer sa ni-mh baterijom
Radio do 15min max
Sada sa li-ion i preko sat vremena, razume se veći je kapacitet baterije.
1.3 Ah Vs 5 😏
Da se razumemo sve to oni vide i sprečavaju nas DIY da ubuduće napravimo i prepravio njihov proizvod...razne trikove koriste.
Konzumerizam pravi mnogo otpada na planeti a i što bi ja sad dao opet 100e za ručni aku usisivač 😁
Plus improvizacija genijalnosti.
Zamena dela.

Da. Mora da postoji konzumerizam da bi razvoj imao ubrzanje. Možda je opet došlo vreme za usporenje.
Pre je svaka Olimpijada bila vreme za nove tehnologije za konzumersku tehnologiju. Sad je ko kako stigne, prethodnih desetak godina.
Tržište diktira, posebno kad dozvoliš takmičenje.

Vojna/kozmička industrija pa sve druge je još uvek sistem koji vlada nad tehnologijom.
Da li treba menjati. Nem pojma.

Poslednja izmena:
Miele konkretno stvarno proizvodi u Nemackoj, Ceskoj i valjda jos negde u Evropi. Sigurno je
da neki delovi dolaze i iz Kine, ali je kao i kod svakog proizvoda najvaznija kontrola kvaliteta,
a tu su " bez pardona" pa otuda njihove masine za ves traju i 20 godina i dan danas.

ljudi su malo gloopi.
vide da je nesto napravljeno u kini i odmah je bofl po njihovom misljenju.
totalno gloopo razmisljanje.
kao evropski radnik je bolji od kineskog..jeste malo sutra.
narocito sto se sad vecina stvari pravi elektronski i robotizovano.

problem je sto oni uporedjuju jefitne kineske proizvode i stvaraju misljenje.
ako nesto kosta 1000 din a u to je usla zarada proizvodjaca, zarada onog ko vama prodaje, fabrike koje su napravile delove za proizvod, carina, porez, transport, onda je jasno da taj deo ne vredi ni 100 din. i kakav se kvalitet moze ocekivati?

kinezi prave veoma kvalitetne proizvode ali oni kostaju.

nije bitno gde je napravljeno nego od kog mateijala je napravljeno a od toga uglavnom zavisi i cena.
ne kupujte jeftine kineske proizvode ili jeftine kopije proizvoda i onda cete shvatit sta znaci kvalitet i trajnost proizvoda koji su napravljeni u kini.

ili opet sa druge strane kupi jeftino, znaj da ce trajati koliko traje i garancija i onda ces za desetak godina dati pare za te proizvode koliko bi dao i za jedan kvalitetan koji ce trajati 10 godina i vise..e sad je samo pitanje da li vise volis jednu kvalitetnu stvar koja traje ili da svakih par godina kupujes novu jeftinu..to je stvar izbora ali kad se podvuce crta na duzem vremenskom periodu cesto prodju i skuplje ti koji kupuju jeftinije.

Mashina za vesh , sushilica i usisivach je Mile + imam jedan na Akku Dyson sve kupljeno u deutschland

medjutim u BL sam Kupila Mile usisivac prije 8 godina platila oko 650 maraka i dalje je u funkciji i radi ko lud i radi stalno

isplati se uloziti u kuchne aparate iako ti se u momentu kad vidish cijenu zavrti u glavi ali traju i traju i traju

nema bas pedalu ali ima kuku koja zakaci vrata, cak i ako magnet na gumi vise ne radi.Jbt. zatvara se kao kasa, moj Bosh mogu ja jednom rukom da pomerim, a nisam Svaceneger. Zveci bre od kada sam ga kupio , a imam utsak da se i ne gasi, sto su mi u servisu rekli da je normalna stvar.z:shock:
Što bi botovi rekli kad si se stiso što nisi kupio bosch za 250.000 dinara :lol:

Mashina za vesh , sushilica i usisivach je Mile + imam jedan na Akku Dyson sve kupljeno u deutschland

medjutim u BL sam Kupila Mile usisivac prije 8 godina platila oko 650 maraka i dalje je u funkciji i radi ko lud i radi stalno

isplati se uloziti u kuchne aparate iako ti se u momentu kad vidish cijenu zavrti u glavi ali traju i traju i traju
Dyson Tyson su super usisivači ali im je i cena u skladu sa tim 😁

ljudi su malo gloopi.

ako nesto kosta 1000 din a u to je usla zarada proizvodjaca, zarada onog ko vama prodaje, fabrike koje su napravile delove za proizvod, carina, porez, transport, onda je jasno da taj deo ne vredi ni 100 din. i kakav se kvalitet moze ocekivati?

nije bitno gde je napravljeno nego od kog mateijala je napravljeno a od toga uglavnom zavisi i cena.
ne kupujte jeftine kineske proizvode ili jeftine kopije proizvoda i onda cete shvatit sta znaci kvalitet i trajnost proizvoda koji su napravljeni u kini.

ili opet sa druge strane kupi jeftino, znaj da ce trajati koliko traje i garancija i onda ces za desetak godina dati pare za te proizvode koliko bi dao i za jedan kvalitetan koji ce trajati 10 godina i vise..e sad je samo pitanje da li vise volis jednu kvalitetnu stvar koja traje ili da svakih par godina kupujes novu jeftinu..to je stvar izbora ali kad se podvuce crta na duzem vremenskom periodu cesto prodju i skuplje ti koji kupuju jeftinije.
I ti Gustave da kažeš neku pametnu. Ono malo gloopi, je preterivanje, glupi su....

Kod nas malo konzumerskih proizvoda ima da su zaista kvalitetni a da su PRC made... I naše tržište je većinom, slabija kategorija kvaliteta proizvoda.

On radi ili ti? :P Njegovo je samo da zuji.... kakvo mu je održavanje? Voli te kad ga odradiš?

Lepa preporuka. Kupimo stariji miele usisivač....

ljudi su malo gloopi.

Moj post je konkretan da se skoro sve pravi u kini i da je identičnog kvaliteta naravno ne one najprostije imitacije koje eksplodiraju čim se utaknu u struju. Konkretno kupio sam nov inox šporet bosch za 800 evra koji je posle samo nekoliko godina ceo istrulio unutra, pojavile se rupe u rerni. Ne razumem se u šporete možda sam trebao da kupim neki bosch za 5000 evra? Dakle da rezimiramo prevare su na svakom ćošku i one su osnova modernog kapitalizma u 21 veku.

I ti Gustave da kažeš neku pametnu. Ono malo gloopi, je preterivanje, glupi su....

Kod nas malo konzumerskih proizvoda ima da su zaista kvalitetni a da su PRC made... I naše tržište je većinom, slabija kategorija kvaliteta proizvoda.

On radi ili ti? :P Njegovo je samo da zuji.... kakvo mu je održavanje? Voli te kad ga odradiš?

Lepa preporuka. Kupimo stariji miele usisivač....
Originalna kesa za miele je 15-18 evra pa ti sad vidi kako zuji :lol:

Back