Če Gevara i Mohamed Karim

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
399.900
Кada je Che Guevara zarobljen u svom skrovištu, nakon što ga je izdao pastir, jedan od vojnika ga je iznenađeno upitao:
- Kako možeš izdati čoveka koji je ceo život proveo braneći tebe i tvoja prava?!

Pastir je mirno odgovorio:
"Njegove bitke s neprijateljem plašile su moje ovce!"

573306784_876198014734851_3359466024683645024_n.jpg

Mnogo godina pre, u Egiptu, veliki vojskovodja Mohamed Karim predvodio je otpor protiv Napoleonove francuske sveobuhvatne akcije.
Kada je zarobljen, sud je presudio da se pogubi.

Ali Napoleon ga je pozvao i rekao:
-Žao mi je ubiti čoveka koji je hrabro branio svoju zemlju. Ne želim da me istorija pamti kao ubicu heroja. Oprostit ću ti ako platiš 10 000 zlatnika kao naknadu za gubitke moje vojske.

Mohamed Karim se nasmesio i rekao:
- Nemam toliko novca, ali su mi trgovci dužni preko 100 000 zlatnika .

Napoleon mu je dao odgodu. Karim je otišao na tržnicu, okovan i okružen vojnicima koji su ga čuvali, nadajući se da će mu oni za koje se žrtvovao pomoći.
Ali nijedan trgovac nije odgovorio. Naprotiv, optužili su ga da je uzrok uništenja Aleksandrije i njihove krize.
Vratio se Napoleonu, duhovno slomljen. Tada mu je Napoleon rekao:

– Neću te ubiti zato što si se borio protiv nas, već zato što si žrtvovao svoj život za kukavički narod, koji više voli trgovinu nego slobodu.

Mohamed Rashid Rida je to sažeo ovako:
„Onaj ko se zalaže za neuki narod je kao onaj koji pali vlastito telo da osvetli put slepcu.“
202109060312521252.jpg

( preuzeto sa interneta)

Back