CBDC - izgleda da se uvodi bez obzira na mišljenje građana EU ?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Teorije zavere se upravo ovako plasiraju: red istine, red izmisljotina, red istine red izmisljotina.
Rezultat: papazjanija koja treba da zaplasi ljude :D

I meni su se smejali kada sam kupio bitcoine kada su se pojavili :D
Биткоине сам купио пре 8 година и од тада слушам како је то магла и ништа не вреди. Али огромна је разлика између биткоина (који је увек твој, док само ти имаш кључ) и CBDC који припада теби колико и Централној банци.
Стицајем околности сам пратио и развој CBDC и нажалост иде се ка томе што сам горе написао. И да CBDC се уводи по принципу:
Ако хоћете blockchain и дигиталне валуте ево вам га CBDC. Само што ћемо ми (Централне банке) да га контролишемо и одређујемо вредност.

Ja cu sav svoj novac koji imam zameniti za digitalni evro prvog dana kada se pojavi.
I za pet godina cu da udesetostrucim imetak :)
Živa bila pa videla 😎
Ово ми није јасно како мислиш да изведеш јер ће однос дигиталног/CBDC и папирног евра увек бити 1:1.

Poslednja izmena:
Da. Naziv ce biti, verovatno, digitalni evro, ali nece imati nikakvu kljucnu razliku za krajnjeg konzumenta od standardnog evra.

Uslovno receno da, s dodatnom razlikom da ti sigurnost i jacinu za CBDC garantuje centralna banka koja ju je izdala - isto kao i za standardan evro, dok je bitkoin mnogo podlozniji fluktuaciji jer zavisi iskljucivo od slobodnog trzista.

Po nalogu drzave, to jest tuzilastva/suda, banka ce ti zamrznuti racune.
Naravno, to se radi samo kriminalcima ili onima pod vrlo ozbiljnim optuzbama/istragama.
To se radi uveliko. Pravni mehanizmi svih modernih drzava (pa i Srbije) dozvoljavaju da se po nalogu suda zamrznu sredstva.
Nista novo.

Kao sto rekoh, daleko je situacija kada ce digitalna valuta zameniti standardnu. Bice kompementarne bar jos nekoliko decenija.
A i kada dodje do potpune zamene, opet ce, 99,999%, postojati neki "hardver", pa da mozes svoj digitalni novac da nosis sa sobom.
Postojaće jer tako odgovara upravo najmoćnijima.

Kao sto rekoh, stvarno ne vidim razlog za strah.

lupas gluposti

kljucevi od digitalnog novcanika recimo bitcoina su tvoji

niko ne moze da ti ga oduzme osim ako sam das pristup ili sifru

Sa druge strane kljuceve od digitalnog novcanika CDBC valute imate i ti i centralna banka kao izdavalac isto

To im omogucava totalnu kontrolu nad tvojim sredstvima

Mogucnost da ti ga oduzmu kad god pozele, ogranice gde i na sta mozes da potrosis, zamrznu

Sve to je nemoguce sa kesom

Zato se ovo namece

lupas gluposti

kljucevi od digitalnog novcanika recimo bitcoina su tvoji

niko ne moze da ti ga oduzme osim ako sam das pristup ili sifru

Sa druge strane kljuceve od digitalnog novcanika CDBC valute imate i ti i centralna banka kao izdavalac isto

To im omogucava totalnu kontrolu nad tvojim sredstvima

Mogucnost da ti ga oduzmu kad god pozele, ogranice gde i na sta mozes da potrosis, zamrznu

Sve to je nemoguce sa kesom

Zato se ovo namece

Ne, nego onda nece botovi moci da dobijaju kesh na ruke za botovanje i ostale prljavštine što rade, LOL :D

Pošteni i vredni ljudi neće primetiti nikakvu razliku, samo će botovi i ostali kriminalci koji vole da valjaju keš biti uskraćeni tog zadovoljstva 😊

KaGeMuSHa:
Ово ми није јасно како мислиш да изведеш јер ће однос дигиталног/CBDC и папирног евра увек бити 1:1.
Ово као да си рекао да однос папирног евра и оног на рачуну у банци неће бити 1:1.
CBDC свуда у свету се уводи да буде stablecoint у власништву (под контролом) државе, са односом 1:1 према званичној валути. Ако не би био тај однос, онда би CBDC био потпуно друга валута у односу на званичну. За разлику од CBDC који ће контролисати Централне банке, постоје и usdT, usdC... и слични који су у власништву приватних компанија. Али и ти „условно приватни” stablecoint су под обавезом да ће одржавати однос 1:1 према долару, иначе би изгубили сваки смисао.

KaGeMuSHa:

Ово као да си рекао да однос папирног евра и оног на рачуну у банци неће бити 1:1.
CBDC свуда у свету се уводи да буде stablecoint у власништву (под контролом) државе, са односом 1:1 према званичној валути. Ако не би био тај однос, онда би CBDC био потпуно друга валута у односу на званичну. За разлику од CBDC који ће контролисати Централне банке, постоје и usdT, usdC... и слични који су у власништву приватних компанија. Али и ти „условно приватни” stablecoint су под обавезом да ће одржавати однос 1:1 према долару, иначе би изгубили сваки смисао.
Upravo se gubi svaki smisao ako se bude odrzavao odnos 1:1.

To tako ne funkcionise, funkcionise samo u banana drzavama gde centralna banka vestacki odrzava kurs (svaka slicnost sa Srbijom je namerna).

Digitalni evro i standaran evro ne smeju biti vezani jer time se gubi svaki smisao digitalne valute.
Jer pazi ovo: i za obicnu i za digitalnu valutu vazi zakon ponude i potraznje, koji je jedan od glavnih temelja njene vrednosti.
E, ta ponuda i potraznja nece biti ista za jednu i za drugu, tako da je, prosto, nemoguce da bude odnos 1:1.
Ako odnos bude 1:1, to bi obesmislilo sve, a ozbiljne ekonomije ne mogu da dozvole takve besmislice, i opet se vracamo na to da takvo, vestacko odrzavanje, je moguce samo u banana drzavama sa trange-frange ekonomijom.

Ne, nego onda nece botovi moci da dobijaju kesh na ruke za botovanje i ostale prljavštine što rade, LOL :D

Pošteni i vredni ljudi neće primetiti nikakvu razliku, samo će botovi i ostali kriminalci koji vole da valjaju keš biti uskraćeni tog zadovoljstva 😊

I nestane struje ko onomad u Spaniji i niko nema para?

Bas si ti "pametan"

Upravo se gubi svaki smisao ako se bude odrzavao odnos 1:1.

To tako ne funkcionise, funkcionise samo u banana drzavama gde centralna banka vestacki odrzava kurs (svaka slicnost sa Srbijom je namerna).

Digitalni evro i standaran evro ne smeju biti vezani jer time se gubi svaki smisao digitalne valute.
Jer pazi ovo: i za obicnu i za digitalnu valutu vazi zakon ponude i potraznje, koji je jedan od glavnih temelja njene vrednosti.
E, ta ponuda i potraznja nece biti ista za jednu i za drugu, tako da je, prosto, nemoguce da bude odnos 1:1.
Ako odnos bude 1:1, to bi obesmislilo sve, a ozbiljne ekonomije ne mogu da dozvole takve besmislice, i opet se vracamo na to da takvo, vestacko odrzavanje, je moguce samo u banana drzavama sa trange-frange ekonomijom.
CBDC нису државне обвезнице па да важи систем понуде и потражње, већ дигитални облик званичне валуте у дотичној земљи. Ако однос није 1:1 онда су две различите валуте, што ће на дуже стазе довести до губитка поверења у једну од њих. И не губи се смисао ако је однос 1:1, јер CBDC се и не уводи да би парирао националној валути. Уводи се зато што је јефтиније и бржи трансфер дигиталног новца, него папирног.
Србија свакако јесте банана/окупирана земља, али Кина то свакако није, а тамо је однос E-CNY (China’s Digital Yuan) и званичног Yuan-а 1:1, од увођења до данас.
Највише сам пратио развој cbdc код Британаца, иду ка томе нешто брже него ЕУ, и тамо су јасно рекли да ће однос увек бити 1:1. Амерички ФЕД се (званично) још увек опире томе, али зато контролише Cirlce и остале „приватне” издаваче stablecoin-a и инсистира да однос буде 1:1, према $

CBDC нису државне обвезнице па да важи систем понуде и потражње, већ дигитални облик званичне валуте у дотичној земљи. Ако однос није 1:1 онда су две различите валуте, што ће на дуже стазе довести до губитка поверења у једну од њих. И не губи се смисао ако је однос 1:1, јер CBDC се и не уводи да би парирао националној валути. Уводи се зато што је јефтиније и бржи трансфер дигиталног новца, него папирног.
Србија свакако јесте банана/окупирана земља, али Кина то свакако није, а тамо је однос E-CNY (China’s Digital Yuan) и званичног Yuan-а 1:1, од увођења до данас.
Највише сам пратио развој cbdc код Британаца, иду ка томе нешто брже него ЕУ, и тамо су јасно рекли да ће однос увек бити 1:1. Амерички ФЕД се (званично) још увек опире томе, али зато контролише Cirlce и остале „приватне” издаваче stablecoin-a и инсистира да однос буде 1:1, према $

Pa i jesu dve razlicite valute.
I da, vazi zakon ponude i potraznje.
U tome i jeste caka.

Pa i jesu dve razlicite valute.
I da, vazi zakon ponude i potraznje.
U tome i jeste caka.
Може ли линк где се тако нешто тврди.
Стварно не знам како замишљаш да то функционише. Да по продавницама постоје дупле цене, једне у еврима а друге у CBDC евру (јер однос неће бити 1:1)? То може да функционише само током краћег периода при преласку са једне на другу валуту (као у хр или сада у бг), после чега се званично прелази само на једну.
Знам да јесу биле приче да ће током пилот пробе дигиталног/cbdc евра важити попусти у појединим радњама, како би се људи привукли да користе, плус да трансакције буду бесплатне. Али да ће икда однос дигиталног и папирног евра бити различит од 1:1, први пут читам.

Може ли линк где се тако нешто тврди.
Стварно не знам како замишљаш да то функционише. Да по продавницама постоје дупле цене, једне у еврима а друге у CBDC евру (јер однос неће бити 1:1)? То може да функционише само током краћег периода при преласку са једне на другу валуту (као у хр или сада у бг), после чега се званично прелази само на једну.
Знам да јесу биле приче да ће током пилот пробе дигиталног/cbdc евра важити попусти у појединим радњама, како би се људи привукли да користе, плус да трансакције буду бесплатне. Али да ће икда однос дигиталног и папирног евра бити различит од 1:1, први пут читам.

Ne postoji link, samo razmisli malo kako moze da vredi isto, osim na silu?

A na silu ne funkcionise u normalnim ekonomijama.

Ne postoji link, samo razmisli malo kako moze da vredi isto, osim na silu?

A na silu ne funkcionise u normalnim ekonomijama.
Довољно сам дуго у крипто свету да се сећам и да су ме својевремено убеђивали и да ће usdT отићи на 5$ а можда чак и на 10$. Па се то није десило. Рипл (xrp) је друга прича, али cbdc није рипл, већ stablecoin у власништву Централне банке и основна улога му је да обезбеди брже и јефтиније трансакције, у односу на SWIFT и сличне системе.
Уосталом usdT већ 10 година одржава однос 1:1 са доларом (уз пар мањих трзавица) и то на глобалном нивоу, а не у некој банана држави. Остали stablecoin-и имају још мање осцилације, иако у крипто свету важи систем понуде и потражње и мешетарења на куб.

Back