CARINA 2015

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.955
Otvaram temu o carini i njihovom ponasanju u praksi, jer to zavisi bukvalno od perioda do perioda a ponesto i od zakona.

Ovde postujte iskustva i pitanja o prijemu posiljki, poklona i kupovini preko neta i nevidljivim i vidljivim posledicama prolaska nase granice i carine.

Da krenem ja od sebe.

Stize mi posiljka iz Kine, via china post...
Oznaka na posiljci ...gift, tezina 72g, vrednost 2$ (tolika vrednost i jeste kad se kupuje na vise toga sto je poslato).
Njihova cn22 carinska deklaracija uredno popunjena, postarina placena.
Nasa carinska deklaracija uredno popunjena i u njoj pise samo PDV na vrednost poklona znaci 20% navedene vrednosti posiljke tj 39dinara.
Onda je posiljka otvarana i ponovo zalepljena selotejpom ptt i stize za naplatu 190 dinara.

Dakle ako nista drugo fali racun za razliku izmedju 39 dinara carisnke naplate pdv na poklon i konacnog racuna.
to su verovatno nevidljivi troskovi selotejp trake sa logoom PTT...

Pitanja:
1. Posiljalac je fizicko lice , zvanicno, primalac je fizicko lice, vrednost je navedena, manja je od 50e, pdv je naplacen.Zasto?
2. Ko snosi troskove svakog prepakivanja carine? Nije li ovo pravno vidjeno kao dil izmedju carine i ptt?
3.Moze li druga firma za razvozenje posiljki da sklopi ugovor i preuzme cup sa zlatom zvani prelepljivanje selotejpom posiljke iz inostranstva?
4. Kakva je procedura prolaska posiljke da je posiljalac pravno lice, tj firma u Kini, zatim da je posiljka demo, test uzorak (to ce da mi treba ubuduce)?

Back