Car

Posle dominirajuće ženske energije kod Carice, dolazi do potrebe da se stvari struktuiraju, regulišu - tu nastupa energija Cara. Muška energija, probojna (nosi simobliku znaka Ovna), predvodnička i sposobna da pokrene mase, ali i da precizno reguliše stvari i dovede ih u red.

Ako Carica predstavlja majčinsku energiju, Car predstavlja očinsku energiju, potencijal očinstva.

Važna opomena koju nam Tarot donosi jeste - da bi upravitelj (Car) bio zaista u skladu sa kosmičkim pravilima, i da bi bio pravedan upravitelj, nije dovoljno da spoznaje samo vojne strategije i proste metode upravljanja. Potrebno je da spozna i duhovnu ezoteričnu stranu svega, jer u drevna vremena se smatralo da kralj svog naroda (poglavar) preuzima deo karme svog naroda, i samim tim da je dovoljno uzvišen i obučen u duhovnom smislu da može nositi teret tog tipa na plećima, pa čak i da ga preobrazi.

Dakle, za pravilno vladanje i usmeravanje, potrebno je znanje ne samo materijalnih nauka, nego i duhovnih. Tada će Car biti osoba od autoriteta, očinska figura u pozitivnom smislu, regulator i podrška. A ako to nije slučaj, onda se pojavljuje tamna strana Cara, u vidu despotske figure, koja se ograničava na puko donošenje propisa i vladanje, bez svesti o dubljim posledicama svojih postupaka.

Naravno, ovde ne govorimo toliko o ličnosti (jer za ličnosti su - dvorske karte), već više o energiji koju nosi ova Arkana.

Prema mom iskustvu, kod mene se uglavnom u rasporedima pojavljuje arhetip Cara u negativnom smislu. Na neki način mi je upozorenje da može doći do nekog vida despozitma, ma kako ispoljenog (dalje tumačenje zavisi od konkretnog pitanja i drugih Arkana koje ga okružuju).

Ne znam šta je tarot i šta se tu sve pokazuje ali da u ovome što pišeš ima važnih istina nesumnjivo je.Već samo ta strana priče dovoljna je da jedan:klap:dobije.:ok:

Hvala.. pa Tarot nije samo "sredstvo za gatanje" (kao što većina misli), već sadrži bitne poente...koje su važne za naš razvoj, a i shvatanje nekih stvari; posebno za one koji se dublje inteesuju za ezoteriju. I stvarno je nepresušan izvor iznenađenja :D.

Back