CANON EOS 600D

sony je prso otkako su shvatili da zaradjuju najveci deo love sa ps-om... celu profi video produkciju su polako poceli da gase tako da ono sto danas imaju je nista... i sad ce se akaju sa aparatima. zabole ih

asahi ne moze da se nosi jer ovi imaju najbolje razvojne laboratorije ali mogli bi ladno ako zele da izbace top mashine ali znamo zasto ne zele jer narod danas samo trazi novo.... ko bi vuko istu stvara 5 il vise godina

Sony je par puta dosad jedva izbego bankrot...oni najviše para zarađuju od filmova i holivuda uopšte, na svakom PS su gubili par dolara, bili u minusu sa svakim koji su prodali...izbacuju oni aparate, ali je promašena koncepcija...RX1, RX10, RX100, A7...niko to neće da kupuje.

ma bre pokojni gazda kad su napravili ps-2 imao konferenciju za stampu i reko od reci do reci... posle uspeha sa ps-2 soni nema svrhe da proizvodi bilo sta drugo i reko da ukidaju 50 posto pogona u svetu.... a neke saltuju da prave samo ps-ove.

to meni govori ne o soniju vec o civilizaciji...svi drkaju ispred ekrana a niko nis ne privredjuje... to sve mora da prsne

Najveća greška koju početnik može da napravi (ja sam je napravio pre 6-7 godina) jeste da kupi mnogo objektiva, a da ne zna šta mu zaista treba. Moj savet ti je da jedno vreme slikaš sa kit objektivom 18-55. Posle nekog vremena pogledaj foldere sa slikama i vidi na kojim si žižnim daljinama napravio najveći broj fotki, i onda se potrudi da kupiš što bolji objektiv koji tim žižnim daljinama odgovara. Ako na primer ustanoviš da koristiš 18-55 najviše, onda kupi recimo Tamron 17-50 2.8 VC koji daje dobru oštrinu, lepo reprodukuje boje, ali ponekad ima problem sa sporijim fokusiranjem, što i nije toliko bitno ako ne slikaš sport. Druga varijanta bi bila Canon 15-85 IS koji je objektiv gotovo bez ijedne mane, ali je i značajno skuplji. Ako primetiš da ti fali zum, kupi Canon 55-250 IS koji će ti odlično raditi posao, ima i Tamron 70-300 VC koji je stotinak evra skuplji i nešto bolji optički.Ako ustanoviš da ti fali širine, recimo ako slikaš arhitekturu ili pejzaže, onda Tokina 11-16 Pro...u svakom slučaju, nemoj da kupuješ objektiv a da ne znaš za šta ti treba. Ovaj 75-300 će ti raditi posao ako ti zum povremeno treba, ali ako ti treba mnogo više, onda obavezno 55-250 IS koji je savremeniji objektiv. Ali prajm 50 1.8 II uzmi obavezno, iznenadićeš se šta sve s njim može da se postigne.
Slike na linku koji sam ti dao su odlične, ali imaj na umu da su sve prošle kroz makar i minimalnu obradu u Lightroom ili Photoshopu, jer svaka digitalna fotka mora da se obradi, makar da bi se ispravilo "curenje" (nagnutost u jednu stranu). kolorit, oštrina itd.
Sve ono gornje za objektive važi ako ti baš baš treba drugi objektiv. Imaš odlični početnički komplet, i ja bi ti preporučio, bazirano na svom iskustvu, da teraš s njim i kupiš prajm i eksterni blic (imaš odlične kineske Yongnuo za stotinak evra) i što više učiš o fotografiji. Ovo "početnički" komplet shvati uslovno, jer bilo koji današnji DSLR nudi više mogućnosti nego što će bilo koji korisnik ikad iskoristiti.Dobro prostudiraj uputstvo, čitaj knjige o fotografiji, gledaj tutoriale i predavanja na jutjubu i samo napred. DSLR je virus kojeg se teško osloboditi kad vidiš koliko to zabave i lepih iskustava pruža. :)

Danas sam kupio ovaj prajm 50 1.8 malo sam fotografisao , kad budem imao više vremena posvetiću se malo više škljocanju, ali mogu ti reći da obećava :ok:
da, zaboravio sam da naglasim šta bi me konkretno interesovalo pored ovog, a to je neki zoom sa većom širinom ukoliko postoji ta varijanta...

Sad mi ostaje malo da proučavam tehniku i ostale zezancije , pa ćemo videti kako će da izlgeda kad se više posvetim, naravno sve u zavisnosti od slobodnog vremena,
ali za fotkanje mora se naći koliko toliko..bar sat vremena dnevno, vikendom i više.

Živ bio, i opet, hvala ti na pomoći :pivce:

ja imam jedno pitanje u vezi ovog aparata..... gledam da kupim neki Canon (100d ili 600d ili 650d) ali ne mogu da se odlucim. Recimo nerivra me sto 100d ima mono mikrofon... Elem, moja devojka ima nikon d5100 i odlicno sljaka sve, ali ja zelim neki canon... ona mi kaze da uzmem nikon d3200... i stvarno ne znam. namerno su svi tako slicni da covek ne zna sta da uzme.... elem... da li je canon 600d jos uvek kvalitetna alatka? Trazim znaci aparat za svoju dusu, da zauvek rascistim s analognim :P elem znam sve sto se tice formata - full frame i ove kropovane verzije... Znaci nedaju mi se novci za full frame: u obzir dolazi DX nikon i APS-C Canon... neki predlog/

600d je već prestao da se proizvodi, do skora je kod ovih što donose iz Mađarske sa 18-55 is bio 380e, sada je već 430e jer ih nema više na zalihama.
Ako devojka ima Nikon idi i ti na Nikona, mada sam ja uvek za Canon ;). Ako imaš novaca idi na 650d, mada ako nađeš dobar je i 550d a ostatak novaca uloži u objektive ;)

Back