CANON EOS 600D

Corto Malteze

Veoma poznat
Poruka
12.221
+ EF-S 18-55 III + EF 75-300 III >>> to je neka ponuda na koju sam naleteo za relativno male pare, lomio sam se x sati da li uzeti Canon 60D ili 600D i onda sam prelomio u korist 600D, laik sam i ne razumem se mnogo u dslr, ali sam imao prilike da radim sa 60D i 5D Mark II i tu sve pocinje. 5D Mark II ili III su odmah otpali kao opcija za bilo kakvu kupovinu jer im je cena sasvim korektna za ono sto nude, ali na zalost meni takva masina nije potrebna, ako uzmemo u obzir moje znanje i zanimanje za foto/video. Dakle ostali su 60D i 600D, i da ne davim vise sa samim telom aparata to sam vec prelomio.
Sada se lomim oko objektiva da li uzeti EF 75-300 III ili EF-S 55-250 IS STM? E, ovde sam se zakucao kao u Španiji, ništa mi nije jasno!
Ako ima neko ko se razume, bio bih mu zahvalan na nekom pojasnjenu. Guglao sam, i dalje guglam, ali u vugla nista ne ulazi :dash:

e da, ukapirao sam da 55-250 ima stabilizator, a ovaj drugi ga nema - ali koji andrak radi stabilizator ne panemajem - logickm razmisljanjem i postavkom informacija jasno mi je da stabiliste stogod - tako da bi dobro doslo pojasnjenje...hvala, ako neko vidi i ukuca neke karaktere na temi

50 ti je jedan na jedan, sve ispod ti je sirokougaono, a sve iznad ti je tele, tj. zumirano.

Stabilizator je umirivanje slike, obicno je to jedno "plivajuce" socivo, koje treba da apsorbuje drmanje, dok slikas (koje je primetno na tih 250).

- - - - - - - - - -

50 ti je jedan na jedan, sve ispod ti je sirokougaono, a sve iznad ti je tele, tj. zumirano.

Stabilizator je umirivanje slike, obicno je to jedno "plivajuce" socivo, koje treba da apsorbuje drmanje, dok slikas (koje je primetno na tih 250).

tnx zli vuče
provalio sam vec da je ovaj 75-300 tele
hteo sam 55-250, ali ga svakako nisu imali na stanju, tako da jbg
mada sada vidim da je 55-250 u stvari najpriblizniji tom 1/1
ali ok

Vidi - toliko "rastegnut" (55-250) ce profiji da ti nazovu "univerzalcem". Jasno je da nista sto je univerzalno nema uniformno rasporedjen kvalitet... So, uvek ce ti dati savet da razdvojis.

Meni je za stalnu upotrebu 18-70 i ovo 18 je sjajna stvar (shvati se kada se uzme obican objektiv ili kamera i kada ne mogu svi da stanu u kadar :mrgreen:) i ovo malo teleobjektiva, tj. zoom-a.

S druge strane imam Sigma-u 75-300. Njena upotrebljivost je diskutabilna - posto nema stabilizaciju, onda covek mora da bude kao snajperista miran, ali sama upotrebna vrednost - nesto sto je daleko, pitanje je kada i gde to covek ima ili kada hocu nesto da slikam, da je blizu (min oko 1,5m) da ga stavim da bude glavni u planu, a ostalo da bude na nivou prepoznavanja - zgodno, ali je to nivo stosa.

Kakobilo, kod aparata je uvek onaj skuplji i bolji i to se oseti u prvih 5 sec. upotrebe, ali onda se treba poceskati po glavi da li to coveku treba, ta udobnost. Meni se desilo da sam imao na koriscenje profi, ali high-end aparat i mogu ti reci da sam bio isfrustriran koliko mi slika nije uspelo, tako da sam dosao do zakljucka da treba da se ovlada (biser, pa naravno da treba) i od tada imam vise razumevanja za one koji uzimaju moj aparat, pa ja budem ovakav i onakav na slikama... :mrgreen:

Mislim da je uputno da razmislis o polovnoj varijanti i onda samo kupujes polovna tela, a staklo (objektiv) kupis jednom dobar i onda ga cuvas...

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: 27E
Што мањи распон, већи квалитет.
Стабилизација је одлична ствар.
Што већи зум, то брзина окидача мора да буде већа да би добио то што оћеш.
Пошто узимаш канон, објективи који имају ознаку Л су оно што ће ти се свиђати. То је плафон.
Мој предлог за тебе.
15-85 С ф 3,5 канон
или
17-40, ф4 Л канон
70-200 ф 4 Л
10-20 ф3,5 фиксно, Сигма.

ja sam uzeo skoro 600D sa kompletom objektiva EF-S 18-55 i EF 75-300
i zadovoljan sam, solidne fotografije izlaze s'obzirom da nisam profi nego za svoju dušu

ovaj EF 75-300 ima solidno dobar zum i zadovoljan sam

taj komplet me koštao 600 evra i u poređenju sa ostalim koliko sam video
to mi je bila najrazumnija i najisplativija ponuda
kasnije možda uzmem neki kvalitetniji objektiv ali su jako, jako drsko skupi
a i ovaj vrši poso tako da za sad nemam potrebe, mada tamo oko N.God. kada malo popadaju cene možda i uzmem neki drugi

ja sam uzeo skoro 600D sa kompletom objektiva EF-S 18-55 i EF 75-300
i zadovoljan sam, solidne fotografije izlaze s'obzirom da nisam profi nego za svoju dušu

ovaj EF 75-300 ima solidno dobar zum i zadovoljan sam

taj komplet me koštao 600 evra i u poređenju sa ostalim koliko sam video
to mi je bila najrazumnija i najisplativija ponuda
kasnije možda uzmem neki kvalitetniji objektiv ali su jako, jako drsko skupi
a i ovaj vrši poso tako da za sad nemam potrebe, mada tamo oko N.God. kada malo popadaju cene možda i uzmem neki drugi

Uzmi neki prajm, odnosno objektiv sa fiksnom žižnom daljinom, koji je oštriji i pogodniji za slikanje u uslovima slabog svetla od zumova.Tek sa prajmom mogu da se sagledaju sve mogućnosti i mane aparata. Kod Canona je to 50mm 1.8 II, jeftin objektvi koji pruža mnogo više od onoga što košta, a to je oko 100-120 evra.Evo ti primeri fotki rađenih s njim:

http://flickriver.com/lenses/canon/canonef50mmf18ii/

Uzmi neki prajm, odnosno objektiv sa fiksnom žižnom daljinom, koji je oštriji i pogodniji za slikanje u uslovima slabog svetla od zumova.Tek sa prajmom mogu da se sagledaju sve mogućnosti i mane aparata. Kod Canona je to 50mm 1.8 II, jeftin objektvi koji pruža mnogo više od onoga što košta, a to je oko 100-120 evra.Evo ti primeri fotki rađenih s njim:

http://flickriver.com/lenses/canon/canonef50mmf18ii/

Ovo su odlične fotografije !
Za ovakav kvalitet slika, cena je super prihvatljiva, najverovatnije ću uzeti jedan u najskorije vreme.
Preporuči mi još neki objektiv u odnosu cena-kvalitet, ili da te zamolim ako ti nije smor, da mi nekoliko njih tako rangiraš.

Hvala ti puno na savetu :ok:

Najveća greška koju početnik može da napravi (ja sam je napravio pre 6-7 godina) jeste da kupi mnogo objektiva, a da ne zna šta mu zaista treba. Moj savet ti je da jedno vreme slikaš sa kit objektivom 18-55. Posle nekog vremena pogledaj foldere sa slikama i vidi na kojim si žižnim daljinama napravio najveći broj fotki, i onda se potrudi da kupiš što bolji objektiv koji tim žižnim daljinama odgovara. Ako na primer ustanoviš da koristiš 18-55 najviše, onda kupi recimo Tamron 17-50 2.8 VC koji daje dobru oštrinu, lepo reprodukuje boje, ali ponekad ima problem sa sporijim fokusiranjem, što i nije toliko bitno ako ne slikaš sport. Druga varijanta bi bila Canon 15-85 IS koji je objektiv gotovo bez ijedne mane, ali je i značajno skuplji. Ako primetiš da ti fali zum, kupi Canon 55-250 IS koji će ti odlično raditi posao, ima i Tamron 70-300 VC koji je stotinak evra skuplji i nešto bolji optički.Ako ustanoviš da ti fali širine, recimo ako slikaš arhitekturu ili pejzaže, onda Tokina 11-16 Pro...u svakom slučaju, nemoj da kupuješ objektiv a da ne znaš za šta ti treba. Ovaj 75-300 će ti raditi posao ako ti zum povremeno treba, ali ako ti treba mnogo više, onda obavezno 55-250 IS koji je savremeniji objektiv. Ali prajm 50 1.8 II uzmi obavezno, iznenadićeš se šta sve s njim može da se postigne.
Slike na linku koji sam ti dao su odlične, ali imaj na umu da su sve prošle kroz makar i minimalnu obradu u Lightroom ili Photoshopu, jer svaka digitalna fotka mora da se obradi, makar da bi se ispravilo "curenje" (nagnutost u jednu stranu). kolorit, oštrina itd.
Sve ono gornje za objektive važi ako ti baš baš treba drugi objektiv. Imaš odlični početnički komplet, i ja bi ti preporučio, bazirano na svom iskustvu, da teraš s njim i kupiš prajm i eksterni blic (imaš odlične kineske Yongnuo za stotinak evra) i što više učiš o fotografiji. Ovo "početnički" komplet shvati uslovno, jer bilo koji današnji DSLR nudi više mogućnosti nego što će bilo koji korisnik ikad iskoristiti.Dobro prostudiraj uputstvo, čitaj knjige o fotografiji, gledaj tutoriale i predavanja na jutjubu i samo napred. DSLR je virus kojeg se teško osloboditi kad vidiš koliko to zabave i lepih iskustava pruža. :)

nije lose ali pravi odgovor je 35 :rotf:

zato sto sa 35 mosh da radish sve...hcb nije bio blesav... sada 35-ice imaju floating focus pa mosh i portete i makro sa njima samo ne valja mace da te gledaju anfas kad ih opaljujes :lol: a iz profila moze jer ce da imaju onaj fini modiljanijev izduzen nosic i delovace nekako vezdusasto nevine... iako su u realu ko majke devet jugovica i desetog starog jug bogdana :rotf:

Al vi'š, nema 35-ca za Nikon full frame...najbliže tome je 24 1.4, ali to je široooooooko na D800. Mislim, mogu da stavim 35 1.8G na D800, ima autocrop mod, ali zašto sam kupio aparat od 36 megapiksela ako ću da kropujem?:lol: Moguće da ima neka Zeiss 35ca, ali to ne vredi ni trećinu tih para za koje pljačkaju narod...
A za portrete i 70-200 f/4 N savršeno radi posao na 70 do 105.

Al vi'š, nema 35-ca za Nikon full frame...najbliže tome je 24 1.4, ali to je široooooooko na D800. Mislim, mogu da stavim 35 1.8G na D800, ima autocrop mod, ali zašto sam kupio aparat od 36 megapiksela ako ću da kropujem?:lol: Moguće da ima neka Zeiss 35ca, ali to ne vredi ni trećinu tih para za koje pljačkaju narod...

kako nema ima 35mm f.1.4

barem je bila imao dva komada...vrh optika

a fullframe je ..na 35 mmm :lol: ne mozes 35 mm tretirati ko sinara....

35 1.4 je discontinued lens, dakle ne proizvodi se više, što će reći da nema. A stavljati third-party stakla na D800 je svetogrđe.

kupis second hand sta smeta... mosh da nadjes u zidojche cajtungu stvari da ti se zavrti mozak u kakvom su stanju....

ma samo nikkor bwe ne zaebavaj kaki third party osim ako nije neki cineon ili zeiss ili killar...e to moze :lol:

Ima i na ebay kod top resellera...ne treba mi zasad. 24-70/70-200/50 mi zadovoljava sve potrebe. Izbacili su par novih prajmova za FF i zacenili ih sačuvaj bože...skoro ko Canon.:mrgreen:

sad kad bi kreto ispocetka samo hasu i 5 komata optike... tri rimowinih kofera za sve, gitzo onaj najbolji studijski i balcari.... i nema sta ne mogu da pokrijem.

Evo ti kako hasa šiša ovce...sony varijanta 2300$, hasa 10.000$:lol:

hasselbladsolar.jpg

Samo? Imaš i onaj od 40:mrgreen: Bato, evo ga ovaj mladac ima čuda da pravi sa 600D, ako se imalo posveti...ja sam uzo D800 jer sam naviko sa D300 da imam krštene ručne gumbove za qual/iso/wb...drugi kvaliteti dođu kao bonus.

Inače bi voleo da neko dođe i pomrsi račune Canikonu...pa sunce ti, na aparat od 1500+ evra oni ne mogu da stave izdvojeno dugme za wb što je esencijalno...Sony je imao priliku sa A77 i A99, sjajni fenomenalni aparati, ali do ISO 800, preko toga ne viš sliku od šuma, a najcrnje je što imaju iste senzore kao Nikoni...Pentax napravio K-3 sa AA filterom koji možeš da isključiš po potrebi, što je revolucija, ali džaba kad im je marketing nula...tako da ovi mogu da šišaju ovce dokle oće...

Back