CANON dilema, pomoc...

Peca.o

Zainteresovan član
Poruka
115
Postovanje
Pocetnik sam sto se tice foto opreme,a iskreno ne mislim da se profesionalno bavim fotografijom, vec jednostavno zelim da imam lepe i kvalitetne slike (Jasno mi je da je to sirok pojam).Tacnije bavim se crtanjem i slikarstvom,pa me interesuje kakva su vam iskustva sa fotoaparatom marke CANON EOS 300 D.Na sta (uz skromno znanje) treba obratiti paznju prilikom odabira foto aparata?Voleo bih da naucim sto-sta o parametrima, i podesavanjima na foto aparatu,a ne samo puko skljocanje na digitalnim automatsim foto aparatima.
Cisto ako moze mali kratak kurs u nekoliko recenica.
HVALA SVIMA UNAPRED!

problem sa 300d je što ima samo 6 megapiksela, to znači da je fotografija maksimalne rezolucije 3072 x 2048
(ne pametujem nego gledam na netu za te podatke)
to je ova veličina
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Funny_dog.jpg (klik na sliku za uvećanje)
i to sad izgleda ko da je dosta veliko ali u stvari ne ostavlja mnogo prostora za kropovanje (isecanje dela kadra koji ti se dopada ili koji hoćeš da uveličaš) i slične manipulacije
isto, mali mu je ekrančić pozadi pa dok ne stigneš kući nećeš moći da vidiš tačno šta si uradio, ali to je kozmetika
e sad,
pretpostavljam da kupuješ polovno, pa valjda treba da se obrati pažnja na to kolko je već fotki ispucano zbog te zavesice što se kvari, al to će momci bolje da ti objasne, ja se ne razumem

sve u svemu, kul je što kupuješ DSLR
ti megapikseli ni nisu toliko važni koliko to što će same fotke da ti budu lepe, daleko lepše od nekog kompakta sa 10mp, neka me neko ispravi ako grešim
parametre i to ćeš da savladaš kad ga budeš uzeo (nađi uputstva na netu, vido tutorijale, šta god, mnogo pomažu)
ja dok sam imala mog fudžija nikako nisam uspevala da shvatim u čemu je razlika izmeu malog i velikog otvora bledne osim u količini propuštene svetlosti, jednostavno mi nije dopuštao

i ja ti želim dobrodošlicu u našu malu EOS porodicu =)

budzet je presudan, ako 300d dobijes za 100e OK, mada je opet pitanje koliko ces biti zadovoljan jer to je aparat koga je pregazilo vreme.
ako ne mislis ozbiljno sa fotografijom razmisli o nekom prozumeru sa manuelnim mogucnostima.
i jedne i druge vreme gazi neverovatnom brzinom
pozz

Da ne otvaram novu temu postavicu ovde pitanje.
Odnedavno imam Canon 550D u kombinaciji sa kit objektivom 18-55. Prvo sto sam uradio je narucivanje Canon EF 50mm 1.8 (zbog dobrog odnosa cijena-kvalitet). Planirao sam jos 2 objektiva nabaviti i to:
1. Canon EF-S 17-85 IS USM F/4-5.6 ili Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II VC LD Aspherical (IF) (ili neki drugi do 500€) kao zamjena za postojeci kit objektiv

2. Canon EF 70-300 F4-5.6 IS USM

Ako neko ima neki prijedlog (uz obrazlozenje) slobodno neka napise.

Zaboravi 17-85 i uzmi Tamrona. Blenda 2.8 koju Tamron ima pokazaće se nezamenjivom kad slikaš noću ili lošim svetlosnim uslovima, a kvalitet slike koji daje Tamron je neuporedivo boljo od 17-85.

Canon EF 70-300 F4-5.6 IS USM je odličan. Imaš alternativu u Tamronu 70-300 VC, ali Canon je oštriji, i ima bolji autofokus.

Ok, hvala mnogo. S obzirom da vec imam osnovni 18-55 objektiv, Tamron ce vjerovatno pricekati jos neko vrijeme, prioritet mi je da rijesim telefoto podrucje, a 70-300 nekako mi je prvi privukao paznju,cijena je sasvim ok a po nekim testovima na netu vidim da pruza mnogo.

Back