Canberra

Aleksin

Obećava
Poruka
69
Koliko sam uspeo da zakljucim iscitavajuci forum, vecina komentara ovde se odnosi na Sidnej, Melburn ili Pert. Ponegde se u diskusijama pomene jos neki grad (Adelaide, Gold coast...), ali ja nisam uspeo da nadjem nista o Kanberi. Ja se spremam da apliciram za ACT - ne mogu da kazem da je to moj izbor, ali u sadasnjim okolnostima jedino tu bih mogao da prodjem sa 190 vizom.

Neke opste informacije o ovom gradu sam pokupio sa neta, medjutim, mnogo vise bi mi znacili komentari iz prve ili druge ruke - od nekoga ko je tamo bio ili je tamo jos uvek, ili je eventualno cuo neke price o tom gradu od rodbine, prijatelja, poznanika...

Dakle, ako imate bilo kakvu informaciju o generalnim uslovima i kvalitetu zivota (u poredjenju sa nekim drugim gradom), skolovanju dece, ceni nekretnina (iznajmljivanje/kupovina) ili nesto cetvrto sto vam padne na pamet, bio bih vam zahvalan kada biste podelili to ovde.

poz

Ja sam hteo da postavim slicno pitanje. Jel zivi neko ili jel zna nekog ko ne zivi u ovim najvecim gradovima? Gledao sam nekretnine i infrastrukturu u tim manjim mestima i bio sam u najmanju ruku odusevljen. Najvise me zanima jel u tim manjim mestima uopste ima posla?

Nisam nikad bio u Kanberi, ali sam dosta citao i radio sam sa nasom gospojom koja je zivjela tamo nekoliko godina. Kanbera je vjestacki stvorena (bez neke potrebe ili narocite pogodnosti) kao kompromis izmedju Vic i NSW kad su se drzave ujedinile i stvorena federalna vlada. Znaci na livadi na kojoj nije bilo nista i na kojoj nikad i niko ne bi napravio nista, dosli ljudi sa drzavnim parama i napravili gradic. Strogo govt agencije i propratni servisi. Vazi za najdosadniji i najhladniji grad u Ozu, poslije Hobarta. Nekretnine su skuplje nego u Melburnu, ali mislim da su jeftinije od Sidnejskih. Najbolja stvar koja postoji u Kanberi je ANU https://www.anu.edu.au/ koji je najjaci u nekim oblastima (npr. drustvene nauke) i zaposljava neke od najpametnijih ljudi u Ozu. Mislim da je Kanbera sasvim ok kao opcija da dodjes u Oz ili da steknes neko iskustvo ili studiras, ali dugorocno sigurno nije mnogo atraktivna. U propratnom materijalu filma Pitch Black koji je sniman negdje u Ozu Vin Diesel kaze da bi obolio od demencije da je snimanje potrajalo malo duze, a meni je odmah pala na pamet Kanbera.

http://dailyphotocanberra.blogspot.com.au/
https://duckduckgo.com/?q=canberra+blog

Poslednja izmena:
A jesi bio u Brizu? Kazu ljudi koji su rodjeni tamo da je takodje ultra dosadno mjesto. Pazi Melburn je kao neka varos, a oni se sele u Mel kao eto bjeze iz Brizija. Ima ih masa ovde i vracaju se samo ako totalno bankrotiraju.

A jesi bio u Brizu? Kazu ljudi koji su rodjeni tamo da je takodje ultra dosadno mjesto. Pazi Melburn je kao neka varos, a oni se sele u Mel kao eto bjeze iz Brizija. Ima ih masa ovde i vracaju se samo ako totalno bankrotiraju.

Samo turisticki,nisam ziveo tamo.Mozda mi se zivot ne bi svideo,ali je grad,po mojim merilima,divan.
Zavisi sta ko hoce,ali kojim se tempom radi i nema bas previse vremena za zabavu.

Canberra ti grad kao recimo Novi Sad sto se tice velicine. Mali grad u poredjenju na Sydney i Melbourne. Ima nesto malo vise od 350 000 stanovnika. Trenutno najjaci grad sto se tice drzavnoga posla posto gotovo sve drzavne institucije i ministarsta su u Canberri. Isto tako i na gradjevini ima dosta posla posto se dosta gradi. Sa jednoga kraja grada na drugi kraj grada stignes za 30 minuta. Daleko je bolji saobracaj u poredjenju na dva navedena grada. Grad se nalazi na oko 800 metara nadmorske visine okrezen planinama i zima zna da bude i te kako HLADNA (-6). 6 meseci bukvalno traje grejna sezona. Svako vece predgradje Canberre ima veliko vestacko jezero i uredjene pesacke/biciklistice staze. Sta vise cela Canberra ima dobro uradjene biciklistice staze posto dosta ljudi ide na posao biciklom (skup parking). U centru Canberre (City) se svuda placa parking i jako ga malo ima. Posle 5-6 sati sam centar i setaliste je PRAZNO i samo ces na narkomane naleteti posto ih Drzava sve drzi na okupu u centru tj drzavnim stanovima.

Uglavnom ljudi zive na 10-20km udaljenosti od centra.

Canberru su uglavnom izgradili HRVATI i oni su u Canberri buklavno najaci sto se tice VISOKE gradnje. Veliki je broj hrvata je u Canberri ( preko 15000 ) i veoma su slozni. Dok broj Srba je dosta manji (oko 5 000). U Canberri imas 2 srpske crkve od kojih je jedna SLOBODNA (CETNICKA) i jedan manastira. Sve ostalo sto je srpsko bili je unisteno i raspalo se. Dve crkve su u nekim sukobima pa se tu vise niko ne zna sta se desava. Trenutno su i zavrsili na sudu i navodno su u velikim dugovima ( sudski troskovi).

Petak i subota su dani kad se izlazi u nocni zivot sa time da samo 3-4 cluba rade gde mozes da odes i ostanes do 3-4 ujutro.

Cene (Gorivo, Hrana, Odeca, Nekretnine za izdavanje itd) u Canberri si primetno vece nego u drugim gradovima.

Ako te jos nesto zanima pitaj slobodno....

Cene (Gorivo, Hrana, Odeca, Nekretnine za izdavanje itd) u Canberri si primetno vece nego u drugim gradovima.
Ako te jos nesto zanima pitaj slobodno....

Hvala svima na dosadasnjim odgovorima. Ono sto svakako nisam znao je da su cene u Canberri vece nego drugde. Da li to znaci da su i prosecne plate nesto vece?

Meni licno se dopada sto je grad relativno mali, sto je planski gradjen pa cenim da je i zbog toga protok saobracaja brzi nego drugde. Priroda i ta jezera mi deluju vrlo privlacno (cak ima i nesto sto donekle lici na Beogradsku Adu - barem na slikama). Ono sto mi se definitivno ne svidja je klima, taman sam se poradovao da cu se resiti mrazeva... Ako nista drugo, makar na skijanje moze da se ide svakog vikenda... Ako uopste stignemo dotle, valja nam pregurati dve godine a onda definitivno u toplije krajeve...

Slobodno nastavite da saljete komentare i informacije na temu Canberre, sigurno tu ima jos toga da se kaze.

Pa cisto sumnjam da su prosecne plate nesto vece. Ipak su Sydney i Melbourne daleko vise razvijeniji i imaju jace kompanije. U Canberi se sve vrti oko drzavnog posla bilo da radis kao stalni zaposlen, ugovorac ili radis za neku privatnu kompaniju koja opet radi za drzavu. Grad jeste planski i lepo uradjen samo jezera u Canberri nisu ni blizu niti se mogu porediti sa Adom. Cim su neki drzavni praznici Canberra uglavnom bude prazna posto dosta zaposlenih u Canberri su sa strane tj drugih gradova.

Klima je zeznuta ovde. Eto danas u Canberri je bilo 31 stp a vece sledece nedelje jutarnja ce biti -2. Nema hladnijega grada u AUS od Canberre. Snezne planine se nalaze nekih 2 sata voznje od centra grada. Tako ko hoce moze svaki vikedn na skijanje zimi ako to voli.

Pored gore navedenoga ANU jako je i dobar u UC -> http://www.canberra.edu.au/. ANU se nalazi gotovo u samom centru dok UC se nalazi u severnom delu Canberre nekih 7km od centra.

Canberra tj ACT je jedini state gde kad kupis kucu NISI vlasnik zemlje. Placevi se iznamljuju na 99 godina i svake godine se placa porez odo $1500 dolara pa na vise. U gradu tokom leta su ceste restrikcije vode tj ne smes da peres auto, zalivas cvece itd.

Od Canberre do Sydneya se stigne za neki recimo 2 ipo sata i ogranicenje brzine na autoputu je 110KM/s. Canberra ima i svoj aerodrom koj su prosle godine prosirili i sredili ali koristi se samo za unutrasnji saobracaj. Bilo je reci da ce se koristiti za medjunarodni ali od toga jos nista.

U gradu je jako mali broj KINEZA, LIBANEZA, INDIJACA u odnosu na ostale gradove.

Moze li neko da mi preporuci neku gradsku cetvrt u Canberri koja je pogodna za 4-clanu porodicu sa decom u osnovnoj skoli. Dakle, idealno bi bilo da je u mirnom kraju, da je dobro povezano javnim saobracajem i da nije predaleko od centralne zone, da ima OK drzavnu skolu i ostale sadrzaje koji su potrebni za normalan zivot... Dakle, nesto sto bi bilo najbolji odnos cene iznajmljivanja (sve jedno da li je stan ili kuca) i kvaliteta zivota u toj mikro sredini.

Pozdrav svima,

Planiram da tokom proleca apliciram za SS ACT i kasnije za 190. Zanimanje mi je Recrutiment Consultant - do 24/2 ce biti open, a od tada LIMITED. Koliko sam citao trebace mi 8 za speaking na IELTS-u da bi mi odobrili. Polagao sam prosle subote, cekam 28/2 da dobijem rezultate pa cu videti.

Sve u svemu evo link-a http://www.canberrayourfuture.com.a...uments/act-occupation-list-24-february-14.pdf sa update-om.

Srecno

Moze li neko da mi preporuci neku gradsku cetvrt u Canberri koja je pogodna za 4-clanu porodicu sa decom u osnovnoj skoli. Dakle, idealno bi bilo da je u mirnom kraju, da je dobro povezano javnim saobracajem i da nije predaleko od centralne zone, da ima OK drzavnu skolu i ostale sadrzaje koji su potrebni za normalan zivot... Dakle, nesto sto bi bilo najbolji odnos cene iznajmljivanja (sve jedno da li je stan ili kuca) i kvaliteta zivota u toj mikro sredini.

Belconnen (Sever) ili Woden (Jug). Juznije od Woden-a nebi isao.... Severnije od Belconnena isto nije lose Gungahlin (Mitchell, Harrison, Franklin itd) nova erija .

Back