"Calsbergov experiment"

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
390.565
Da li ste ikad razmišljali o tome šta biste uradili da uđete u prepunu bioskopsku salu, i da od 150 mesta, 148 zauzimaju bajkeri i momci sa tetovažama, ošišani na kratko? U svojoj reklami za pivo, Calsberg nas testira, i reklamu pretvara u jednu vrstu socijalnog experimenta. Dvoje ljudi koji jedini nisu deo reklame, ulaze u prepunu salu i jedina prazna mesta su u sredini. Šta mislite da li su žene ili muškarci češće odustajali? Pogledajte ovu neobičnu reklamu, i zapitajte se duboko u sebi, šta biste vi uradili? Da li biste napustili bioskopsku salu pod pretpostavkom da je tako pametnije ili biste se progurali do upražnjenih mesta uz rizik da iznervirate nekog od prisutnih momaka? Calsberg nam je pokazao da smo itekako skloni da sudimo i ljudima i stvaramo pretpostavke o njihovom ponašanju samo na osnovu izgleda.

Da li ste ikad razmišljali o tome šta biste uradili da uđete u prepunu bioskopsku salu, i da od 150 mesta, 148 zauzimaju bajkeri i momci sa tetovažama, ošišani na kratko? U svojoj reklami za pivo, Calsberg nas testira, i reklamu pretvara u jednu vrstu socijalnog experimenta. Dvoje ljudi koji jedini nisu deo reklame, ulaze u prepunu salu i jedina prazna mesta su u sredini. Šta mislite da li su žene ili muškarci češće odustajali? Pogledajte ovu neobičnu reklamu, i zapitajte se duboko u sebi, šta biste vi uradili? Da li biste napustili bioskopsku salu pod pretpostavkom da je tako pametnije ili biste se progurali do upražnjenih mesta uz rizik da iznervirate nekog od prisutnih momaka? Calsberg nam je pokazao da smo itekako skloni da sudimo i ljudima i stvaramo pretpostavke o njihovom ponašanju samo na osnovu izgleda.

ne....samo ne volim one skinhedse.

Ovo nije nista novo. Ima i onaj eksperiment gde momak na ulici padne i trazi pomoc od prolaznika, ali u prvom slucaju je obucen neuredno, a u drugom slucaju ima odelo i kravatu. Sta mislite kome su ljudi pre hteli da pomognu? I po meni donekle i sa pravom - jer musavi covek u prljavom odelu je najverovatnije pijanac ili narkic u krizi i ljudi se plase da ih ne povredi. Mada uvek mogu da pozovu Hitnu, to bih ja uradila, ali mu sama ne bih prilazila.

Da, sudim ljudima na osnovu fizickog izgleda (ajde sada razapnite me :mrgreen: ), ne volim ljude koji smrde i prde okolo i misle da je to cool. Postujem drugog dok me ne ugrozava, jer svi imamo prava na svoja prava.

Da li bih sela u grupu bajkera? Sela bih, kao sto sam ucila rome da citaju i pisu, ali se ne bih druzila sa njima - probala jednim sticajem okolnosti i nije mi se svidelo. Dva sveta, sta ces...

Занимљив је и експеримент на тему како људи реагују када седе у празном аутобусу/сали итд... а први следећи путник седне баш поред њих.

По правилу, људи заузму најудаљеније могуће место све док се аутобус/сала итд... не напуни.

Занимљив је и експеримент на тему како људи реагују када седе у празном аутобусу/сали итд... а први следећи путник седне баш поред њих.

По правилу, људи заузму најудаљеније могуће место све док се аутобус/сала итд... не напуни.

Kada malo razmisliš to je i normalna refleksna reakcija. Vjerovatno se u podsvjesti razmišlja da takav neko ima namjeru da te opljačka ili povrijedi.

Kada malo razmisliš to je i normalna refleksna reakcija. Vjerovatno se u podsvjesti razmišlja da takav neko ima namjeru da te opljačka ili povrijedi.

Тако је. Постоји нешто што се зове лични простор и свако неоправдано нарушавање истог доводи се у везу са нечасним намерама.

nemam problema s bojom kože, nacionalnošću, socijalnim statusom ili životnim opredeljenjem bilo koga...takve ljude posmatram kao i svakog drugog...jednostavno svoj život su posvetili tome i to je njihov izbor...
ušetao bi najnormalnije, pa po cenu da dobijem batine, a verovatno ne bi

Ovo nije nista novo. Ima i onaj eksperiment gde momak na ulici padne i trazi pomoc od prolaznika, ali u prvom slucaju je obucen neuredno, a u drugom slucaju ima odelo i kravatu. Sta mislite kome su ljudi pre hteli da pomognu? I po meni donekle i sa pravom - jer musavi covek u prljavom odelu je najverovatnije pijanac ili narkic u krizi i ljudi se plase da ih ne povredi. Mada uvek mogu da pozovu Hitnu, to bih ja uradila, ali mu sama ne bih prilazila.

Da, sudim ljudima na osnovu fizickog izgleda (ajde sada razapnite me :mrgreen: ), ne volim ljude koji smrde i prde okolo i misle da je to cool. Postujem drugog dok me ne ugrozava, jer svi imamo prava na svoja prava.

Da li bih sela u grupu bajkera? Sela bih, kao sto sam ucila rome da citaju i pisu, ali se ne bih druzila sa njima - probala jednim sticajem okolnosti i nije mi se svidelo. Dva sveta, sta ces...
He he , predrasude .Nisu svi bajkeri isti . Pitanje je medju kakve si sjela .
Svi izgledaju slično jer je to dio folklora ali medju njima ima i polupismenih
i doktora .I ja sam bajker . Ne pušim i pijem samo bezakloholno pivo .
Često idem na moto susrete ali tamo izaberem društvo koje mi odgovara .

He he , predrasude .Nisu svi bajkeri isti . Pitanje je medju kakve si sjela .
Svi izgledaju slično jer je to dio folklora ali medju njima ima i polupismenih
i doktora .I ja sam bajker . Ne pušim i pijem samo bezakloholno pivo .
Često idem na moto susrete ali tamo izaberem društvo koje mi odgovara .

Rekal sam da bih sela, ali se ne bih druzila sa njima. Dva razlicita sveta. Prihvati to.

Pitanje je : Sudite li o ljudima na osnovu njihovog izgleda ?
ne, nikad nisam
a ovo je simpatično
kao i ono sa prosjakom
Joshua Bell je svirao inkognito u okviru eksperimenta
koji je organizovao list Vašington Post, o percepciji,
ukusu i prioritetima koje ljudi imaju.
Osnovno pitanje za eksperiment je bilo: Na javnom mestu u neadekvatno vreme:
Da li primećujemo lepotu?
Da li zastajemo da bismo u njoj uživali?

Poslednja izmena:
Због чега уопште расправљамо о мушкарцима који то нису? Само највећи паћеник и слина одустаје од биоскопа због таквог окружења.

Ja bih odustao od filma da vidim salu punu Rad-ovaca a nisam slina.
Znao sam da potegnem nož i da jurim čoveka po parkingu ( to je bilo nedavno), da sam stanem pred 20-30 "neprijatelja" sa susednog brda ( to kao klinac ) ali sve je to bilo sa dobrim razlogom.

Rizikovanje života, vilice ili nosa bez bitnog razloga nema veze sa moodima nego mozgom a ti si muškarca zamislila kao kombinaciju terminatora i Staljina ( jedan je mašina a drugi monstrum ).
Jedno je braniti kuću i porodicu a drugo sviranje qrcu.

Poslednja izmena:
Postavlja se pitanje: Zasto se unapred misli da bi se dobile batine? Samo zato sto je neko obucen kao bajker i tetoviran ?

Ne samo zato, nego pogledaj i stav kakav su zauzeli, poglede i slicno... Naravno to ne znaci da ce batina i biti...

Radila sam dugo sa romima i u startu sam dobila upozorenje od kolega da ne ostavljam otkljucanu kancelariju, da vodim racuna gde ostavljam tasnu i slicno... I ja u faznonu "hahah predrasude"... Jer bilo je tu dosta dece iz urednih porodica, gde su neki od roditelja sa diplomama visih skola (jedan je radio kao knjigovodja) imaju poslove i tako dalje... A bilo je i onih zbog kojih predrasude o romima i postoje... I pitanje za milion dolara: da li su nestajale pare iz novcanika ako je torba nesmotreno ostavljena bez nadzora i kod koga su te pare pronalazene? Pitam se pitam...

Back