Čajevi

mesavinu listica zelenog i vockica sa dodatkom raznih pravih zacinskih biljcica imas kod nas u liliju u njihovoj apoteci a kupovala sam i u merkatoru,to su cajevi u crvenim i crnim kesicama,ali-baba je lep ima i sebi tu mesavinu svacega cak i latice ruze,tati sam iz zezanja kupila njihov caj za ljubavnike,ali popili muz i ja takodje je jako ineresantan,kostaju izmadju 300-400 din i mislim da je u pakovanju 50-tak grama ali to su cajevi bas za uzivanje.

Livingstone, hvala.
Zeleni caj, tj. filter kesica mi odstoji 5 min u prokljucaloj vodi, poklopljen.

Pored zelenog, koji je obavezan svakodnevno po 1 solja, obozavam caj od brusnice i to bez secera, divno.

Daco, moracemo da isprobamo tvoje predloge, mora da su dobri cim ti kazes.

Poslednja izmena:
Caj od lista kupine, narocito divlje je jako dobar protiv kaslja, od jagorcevine takodje,caj od persuna snizava pritisak i cisti mokracne kanale, caj od nevena i od kantariona je dobar za ginekoloska oboljenja, caj od kukuruzne svile izbacuje visak vode iz organizma, vranilova trava je za umirenje, ako se setim jos neceg kuckam.
Volim cajeve i pijem ih svakodnedno bilo kupovne bilo domace. One biljcice koje znam berem i sama, tacnije svi iz kuce beremo. Inace, uvek imam raznoraznih domacih cajeva, i to susimoih na tamnom i promajnom mestu, gde nema vlage, a potom cuvamo u papirnim kesama ili platnenim.
Evo sada pijem kamilicu, ko zeli neka mi se pridruzi:))

Ja cajeve uopste ne pijem iy medicinksih rayloga i sto mogu da pomognu ya neko oboljenje vec jednostavno volim ukus cajeva, a posto kafu ne pijem meni je jutarnji ritual da popijem caj i to na onu vecu solju (ko 0,5l) stavim jednu kesicu i pustim dugo, dugo da stoji. Uglavnom je u pitanju neki crni caj a nekad dodam i malo cimeta
Ali najsmesnije mi je kada mi neko dodje u goste pa ja pitam da stavim kafu ili caj a odgovor je pa nisam bolestan - bolesna pa da pijem caj.
A ja bas kada sam bolesna tada ne pijem caj, bas mi se nesto gadi

Malo kad kupujem caj,vecinom sama sakupiljam travke i biljke koje poslije cijele godine pijem.Lipa,peteljke od visanja,list divlje jagode,kupine,nana,kamilica,hajducka trava,kopriva..
Caj od lipe je mnogo dobar za prehladu i gripu,potice znojenje i izbacivanje svega onog sto se nakupilo u nama..

Pravite cajanku?:)
lipa je odlicna protiv alergija,kupanje u njoj.
takodje sam citala da je jako dobra za zube-protiv kamenca
ne preporucuje se srcanim bolesnicima

Ja skoro pa nikad nisam kupila neki caj koji moze kod nas da se nadje u prirodi.To sam naslijedila od mame,ona od bake.Zaboravila sam da napisem i sipak.U vrijeme berbe cajeva kuca mi je kao travarska radnja.
Jako dobra je i kunica,ali kao sok,mjesavina soka od kunice i meda lijeci mnoge "zenske" bolesti,ali to nije ova tema..

Ne znam da li ste probali sledeci nacin kuvanja indijskog crnog caja: Umesto vode stavi se mleko da prokuva, na jednu solju jedna kasicica caja i kuva se nekoliko minuta, poklopi i ostavi jos desetak minuta da stoji, dobije se caj - hm ne znam da li je to sada caj - recimo napitak divne karamel boje i neponovljivog ukusa, moze da se zasladi zutim secerom ili ko voli jace ukuse da se pije bez secera

Ne znam da li ste probali sledeci nacin kuvanja indijskog crnog caja: Umesto vode stavi se mleko da prokuva, na jednu solju jedna kasicica caja i kuva se nekoliko minuta, poklopi i ostavi jos desetak minuta da stoji, dobije se caj - hm ne znam da li je to sada caj - recimo napitak divne karamel boje i neponovljivog ukusa, moze da se zasladi zutim secerom ili ko voli jace ukuse da se pije bez secera

Nijedan čaj, osim voćnih i to od sušenog voća, se ne kuva već se preliva vrelom vodom. Vreme parenja moksimalno do 5 minuta, a vreme konzumacije do 1/2 sata. Posle toga treba baciti čaj.

Što se tiče voćnih čajeva ranije ih je bilo u Mađarskoj u njihovim prodavnicama zdrave hrane. Sušeno voće, predivne arome. Valjd ih ima isada kada su 'ušli u Evropu'.

I ja se u poslednje vreme trujem zelenim cajem (pre toga sam crnim), i mada su ova nasa domaca izdanja poprilicno slaba, uglavnom njih trosim. Moram i da izrazim duboko prezrenje prema aromatizovanim cajovima. Bljak :(

Caj od lista kupine, narocito divlje je jako dobar protiv kaslja, od jagorcevine takodje,caj od persuna snizava pritisak i cisti mokracne kanale, caj od nevena i od kantariona je dobar za ginekoloska oboljenja, caj od kukuruzne svile izbacuje visak vode iz organizma, vranilova trava je za umirenje, ako se setim jos neceg kuckam.
Volim cajeve i pijem ih svakodnedno bilo kupovne bilo domace. One biljcice koje znam berem i sama, tacnije svi iz kuce beremo. Inace, uvek imam raznoraznih domacih cajeva, i to susimoih na tamnom i promajnom mestu, gde nema vlage, a potom cuvamo u papirnim kesama ili platnenim.
Evo sada pijem kamilicu, ko zeli neka mi se pridruzi:))

uvin za mokracne kanale
brusnica, od plodova, za mokracne kanale, snizava pritisak i holesterol
zalfija kao antiseptik za grlo

....

nana i kamilica su vec pomenute

Oprezno sa kantarionom!

Utice na metabolizam mnogih lekova i tako moze povecati ili redje smanjiti njihovu koncentraciju u krvi!

Time se ozbiljno moze da narusi doziranje i terapija, a samim tim i zdravlje.

Slicna je prica i sa grejpom. Nije caj, ali valja znati. Oprez!

Ja najvishe volim CHAI !!!

Pijem i zeleni (nikada iz kesice!).
Mix hajducke trave i pelina ponekada.
Rastavic kad se setim.

Hibiskus i nanu (mentu) ne podnosim!
(preseli su mi,jer pio sam na hektolitre, chale donosio iz Libije po 5-6 kg hibiskusa onog neusitnjenog).

Poslednja izmena:
Ja obozavam cajeve pijem ih i leti hladne.Negde sam procitala da je beli caj mnogo bolji od zelenog ali se o zelenom najvise zna jer je jedan od cajeva na kojima se najvise ispitivalo.Jel neko pio beli caj, kakvog je ukusa? Gde ste ga uzimali?Ali ne onaj u kesicama vec onaj na merenju.U kesicama cesto bude mesavina 2 vrste caja

Poslednja izmena:
Pre nekoliko meseci, moj kolega, Austrijanac je bio u juznim delovima drage nam domovine. Kada su ga u hoteku za dorucak pitali sta zeli - kafu ili caj, zamolio je caj s mlekom. Posto je gost uvek u pravu i o ukusima se ne treba raspravljati :mrgreen: dobio je solju caja od sipka i solju mleka :dash: Pretpostavljam da je konobarici u hotelu bio cudan njegov izbor :)

Back