- Poruka
- 29.245
Edukativna tema na kojoj možete navesti primere 'tutumavskog' shvatanja određenih reči i izraza rasprostranjenih u srpskom jeziku i istovremeno razrešiti te nedoumice iza leđa aktuelne premijerke... Brže-bolje...

Pa da počnemo sa 'šampionskim', odnosno, klasičnim primerima za koje je čula 'ta estrada', te odmah (takođe 'brže-bolje') raširila kroz sopstveni narod... Nadovežite se slobodno...
"Dubioza"...
"Ej, buraz, otišao si u dubiozu..."
Tutamavac ili "ćaci" pod ovom rečju podrazumeva značenje nečega "dubokog ili filozofskog", tako je čuo...
nešto "što još nije spoznato većim umstvenim kapacitetom", u svakom slučaju - "nešto što izmiče spoznaji, ali se može spoznati znatno većim naporom, ali sa afirmativnim predznakom ulaska u materiju, koji pak trenutno samo crpi energiju običnog razgovora i skreće ga u neplanirani tok..." Naravno, kao što ćete videti, ovo nategnuto, da kažem, 'izmaštano' tumačenje jedne jezgrovite i precizne reči nema blage veze sa njenim pravim značenjem.
Reč "dubiozno" znači prosto - "sumnjivo".
Nikakva afirmativa u otkrivanju misteriozne spoznaje, nikakvo 'kopanje po dubinama'... Upravo označava nešto "dostupno spoznaji", ali i ono što bi istog trena postalo "podložno sumnji"...
"Meso je dubioznog kvaliteta..." - odmah sam video, namirisao da nešto ne valja kod njega, nikakva filozofija sem instikta mi nije pomogla da to zaključim, trenutno znam po spoznatim ili naslućenim osobinama da nešto ne valja kod njega i izražavam jasnu sumnju u njegov kvalitet. Dubioza je sumnja - prosto i jednostavno...
"Lik je dubiozan...." Ne, nije filozof, Gandalf ili Saruman,
već sumnjičav... koji često sumnja u nešto ili sve. 
Nastavite dalje...

Pa da počnemo sa 'šampionskim', odnosno, klasičnim primerima za koje je čula 'ta estrada', te odmah (takođe 'brže-bolje') raširila kroz sopstveni narod... Nadovežite se slobodno...

"Dubioza"...
"Ej, buraz, otišao si u dubiozu..."
Tutamavac ili "ćaci" pod ovom rečju podrazumeva značenje nečega "dubokog ili filozofskog", tako je čuo...

Reč "dubiozno" znači prosto - "sumnjivo".

Nastavite dalje...

Poslednja izmena: