C_vitamin

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
85.241

načina na koje nas vitamin C održava zdravim​

Smatra se da je vitamin C multifunkcionalan, snažan antioksidans, koji pomaže u odbrani tela od oštećenja ćelija i deluje od ubrzanog zarastanja rana do održavanja imunološkog sistema jakim​

vitamin c
Smatra se da je vitamin C multifunkcionalan, snažan antioksidans, koji pomaže u odbrani tela od oštećenja ćelija Foto: Shutterstock
Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je vitamin rastvorljiv u vodi, koji igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Smatra se esencijalnim nutrijentom, što znači da ga naš organizam ne proizvodi, već je neophodno da se unosi putem hrane. Kaže se da je vitamin C multifunkcionalan, snažan antioksidans, koji pomaže u odbrani tela od oštećenja ćelija. Takođe igra važnu ulogu u rastu i razvoju tkiva, zarastanju rana i održavanju imunološkog sistema jakim.

Koje zdravstvene prednosti ima vitamin C?​

Šta vitamin C zapravo radi našem telu, objašnjava dijetetičarka Devon Peart iz Clevkand Clinic

1. Bori se protiv oštećenja ćelija i bolesti​

Vitamin C je antioksidant, prirodna hemikalija koja se nalazi u određenim namirnicama. Kao antioksidant, smatra se nevidljivim superherojem u telu čiji je glavni zadatak je da nas zaštiti od slobodnih radikala ili nestabilnih molekula koji mogu da oštetite ćelije, izazovu oksidativni stres, povećaju znake starenja…
– Nagomilavanje slobodnih radikala ima veze sa rizikom od bolesti poput raka, srčanih bolesti i artritisa. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput onih bogatih vitaminom C, može da pomogne u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima – navodi Peart.

2. Štiti oči​

Vitamin C štiti vid. Smatra se da ovaj antioksidans pomaže u odbrani od katarakte (zamućenja sočiva oka) i usporava napredovanje makularna degeneracije , koja se javlja kako starimo, inače stanja koje uzrokuje da ljudi izgube centralni vid. Studije su pokazale različite rezultate, ali se zna da vitamin C deluje kao antioksidans za ćelije u retini i makularnom predelu oka.

3. Poboljšava apsorpciju gvožđa​

Neke biljne namirnice, kao što su pasulj i spanać, sadrže gvožđe (vrstu koja se zove ne-hem gvožđe), ali takođe imaju svojstva koja našem telu otežavaju pristup toj vrsti gvožđa.
– Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vitamina C, u istom obroku sa biljnom hranom bogatom gvožđem povećava bioraspoloživost gvožđa, što znači da ga više apsorbujete – objašnjava dijetetičarka Devon Peart. Recimo da napravite salatu od spanaća sa jagodama na vrhu.
– Spanać ima ne-hem gvožđe, dok su jagode bogate vitaminom C. Obe namirnice su zdrave same po sebi, ali kada ih jedete zajedno, vitamin C u jagodama pomaže našem telu da apsorbuje više gvožđa iz spanaća nego da ga samog jedemo – daje primer dijetetičarka Peart.

4. Pomaže kod zarastanja rana​

Vitamin C podstiče rast kolagena, koji je važan deo procesa regeneracije tela. Kolagen je protein koji održava našu kožu mladom, podseća Devon Peart. To je jedan od ključeva za pravilno zarastanje rana – posekotine, ogrebotine i hirurške rezove. I pokazalo se da kod ljudi, koji ne unose dovoljno vitamina C, rane zarastaju sporije od onih koji dobijaju preporučenu količinu.

5. Održava kožu zdravom​

Kada se govori o vitaminu C uvek se prvo misli na onaj koji potiče iz hrane. Ali, treba napomenuti da kreme i serumi napravljeni sa vitaminom C mogu da imaju mnogo dobrobiti za kožu, posebno ožu lica. Kozmetički proizvodi, koji sadrže vitamin C, usporavaju znakove starenja, smanjuju tamne podočnjake i čak pojačavaju efekte kreme za sunčanje.
izvor eKlinika

Ostale zdravstvene prednosti vitamina C​

Nauka ne spava, kažu istraživači, s obzirom na to da su konstantno u toku studije kako bi se otkrile nove zdravstvene informacije, kao i one o brojnim efektima koje ima vitamin C na naše telo. Nekoliko drugih prednosti vitamina C su:
  • Pomaže da se čovek brzo oporavi: Za razliku od nekih zabluda, vitamin C ne može da spreči da se razbolimo. Ali, i dalje može da bude od pomoći. Neke studije ukazuju da može da pomogne u smanjenju težine i trajanja prehlade i gripa i potencijalno smanji rizik od daljih komplikacija
  • Može da poboljša zdravlje srca: Vitamin C može da pomogne u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti, pa i moždanog udara. Međutim, dosadašnje studije su bile kontradiktorne, tako da istraživači još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažu koliko bi to moglo da bude efikasno.
  • Može da ima značajnu ulogu u lečenju karcinoma Dok istraživači nastavljaju da istražuju sve o karcinomu, genetici, apsorpciji i metabolizmu vitamina C, dijetetičarka Peart kaže da se istražuje i uloga vitamina C u lečenju nekih vrsta raka. Za sada postoje neki dokazi, koji obećavaju, da vitamin C može da bude dodatak konvencionalnom lečenju raka, ali ne i zamena tretmana.
izvor eKlinika

Ne možeš predozirati C vit.
Pre nekoliko godina htela sam sama da pravim liposomalni C vit, ali sam odustala jer znam da ga ne bih pila.

Dodatne vit i suplemente sam pila na početku Korone, kao i svi.

jedna od vrlo bitnih funkcija C vitamina je ta što igra ulogu kao cementna supstanca u izgradnji krvnih sudova i njihove elastičnosti , a time doprinosi u slučaju visokog krvnog pritiska da sudovno korito bude elastično i da može u prvim momentima svojom elastičnosti da primi na sebe udarni talas visokog krvnog pritiska

Prirodno sam aktivno privučena hrani koja obiluje vitaminom C. Iz prirodnih izvora je sasvim dovoljno ukoliko smo kao ja, ali šta je sa onima koji uzimaju vitamin C i u tabletama, raznim napicima i sl.?
Da li se sa vitaminom C može preterati?
Kažu ne može a ja posebno zimi suplementiram C vitamin. Pošto se bavim sportom siguran sam da "ima tu nešto" tj. osećam se kao da me osveži i smanji umor

načina na koje nas vitamin C održava zdravim​

Smatra se da je vitamin C multifunkcionalan, snažan antioksidans, koji pomaže u odbrani tela od oštećenja ćelija i deluje od ubrzanog zarastanja rana do održavanja imunološkog sistema jakim​

vitamin c
Smatra se da je vitamin C multifunkcionalan, snažan antioksidans, koji pomaže u odbrani tela od oštećenja ćelija Foto: Shutterstock
Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, je vitamin rastvorljiv u vodi, koji igra ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Smatra se esencijalnim nutrijentom, što znači da ga naš organizam ne proizvodi, već je neophodno da se unosi putem hrane. Kaže se da je vitamin C multifunkcionalan, snažan antioksidans, koji pomaže u odbrani tela od oštećenja ćelija. Takođe igra važnu ulogu u rastu i razvoju tkiva, zarastanju rana i održavanju imunološkog sistema jakim.

Koje zdravstvene prednosti ima vitamin C?​

Šta vitamin C zapravo radi našem telu, objašnjava dijetetičarka Devon Peart iz Clevkand Clinic

1. Bori se protiv oštećenja ćelija i bolesti​

Vitamin C je antioksidant, prirodna hemikalija koja se nalazi u određenim namirnicama. Kao antioksidant, smatra se nevidljivim superherojem u telu čiji je glavni zadatak je da nas zaštiti od slobodnih radikala ili nestabilnih molekula koji mogu da oštetite ćelije, izazovu oksidativni stres, povećaju znake starenja…
– Nagomilavanje slobodnih radikala ima veze sa rizikom od bolesti poput raka, srčanih bolesti i artritisa. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima, poput onih bogatih vitaminom C, može da pomogne u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima – navodi Peart.

2. Štiti oči​

Vitamin C štiti vid. Smatra se da ovaj antioksidans pomaže u odbrani od katarakte (zamućenja sočiva oka) i usporava napredovanje makularna degeneracije , koja se javlja kako starimo, inače stanja koje uzrokuje da ljudi izgube centralni vid. Studije su pokazale različite rezultate, ali se zna da vitamin C deluje kao antioksidans za ćelije u retini i makularnom predelu oka.

3. Poboljšava apsorpciju gvožđa​

Neke biljne namirnice, kao što su pasulj i spanać, sadrže gvožđe (vrstu koja se zove ne-hem gvožđe), ali takođe imaju svojstva koja našem telu otežavaju pristup toj vrsti gvožđa.
– Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vitamina C, u istom obroku sa biljnom hranom bogatom gvožđem povećava bioraspoloživost gvožđa, što znači da ga više apsorbujete – objašnjava dijetetičarka Devon Peart. Recimo da napravite salatu od spanaća sa jagodama na vrhu.
– Spanać ima ne-hem gvožđe, dok su jagode bogate vitaminom C. Obe namirnice su zdrave same po sebi, ali kada ih jedete zajedno, vitamin C u jagodama pomaže našem telu da apsorbuje više gvožđa iz spanaća nego da ga samog jedemo – daje primer dijetetičarka Peart.

4. Pomaže kod zarastanja rana​

Vitamin C podstiče rast kolagena, koji je važan deo procesa regeneracije tela. Kolagen je protein koji održava našu kožu mladom, podseća Devon Peart. To je jedan od ključeva za pravilno zarastanje rana – posekotine, ogrebotine i hirurške rezove. I pokazalo se da kod ljudi, koji ne unose dovoljno vitamina C, rane zarastaju sporije od onih koji dobijaju preporučenu količinu.

5. Održava kožu zdravom​

Kada se govori o vitaminu C uvek se prvo misli na onaj koji potiče iz hrane. Ali, treba napomenuti da kreme i serumi napravljeni sa vitaminom C mogu da imaju mnogo dobrobiti za kožu, posebno ožu lica. Kozmetički proizvodi, koji sadrže vitamin C, usporavaju znakove starenja, smanjuju tamne podočnjake i čak pojačavaju efekte kreme za sunčanje.
izvor eKlinika

....vrlo bitno, pored svega bitnog, je što održava KRVOTOK
kad neko nema dovoljno vit C da pomogne izgradnji krvnih sudova
telo UMESTO njega stavlja HOLESTEROL, jbga...
pa onda nastaju ti masni omotači krvnih sudova, jer nema vitamina C...

Da li je realno da ljuta papričica kod mene izaziva-čistu sreću?
Ponekad mislim da ima efekat na mene kao što ne znam koja droga čini da se onaj ko je uzme oseća ekstremno veselo...
To mi je fenomen;
Moja mala sestričina je povukla na mene očito jer niko nadaleko ne voli ljuto, i tačno kad proba ljutu papričicu kod mene, ne piži i ne cvrči, nego ono, skače dete od sreće, smeje se!
Bože... šta li je to??? :zcepanje:

jastučići unutar krvnih sudova 👍

mi, u bivšoj SFRJ a pre svega srbiji, nemamo, uopšte ili nimalo, sledeće:

- VIT C
- VIT D3, leti ga još i skupimo, al zimi, kada je izvor D3 ili mlečni proizvodi sa ispaše ili jaja sa ispaše ili masna riba
mi ga uopšte nemamo
- OMEGA 3

i posle nato kriv za ovo ono....kriv jeste, al za 5%, ostalih 95% je naša krivica
al narod više voli da urla i navija nego da pogleda u sebe malo

mi, u bivšoj SFRJ a pre svega srbiji, nemamo, uopšte ili nimalo, sledeće:

- VIT C
- VIT D3, leti ga još i skupimo, al zimi, kada je izvor D3 ili mlečni proizvodi sa ispaše ili jaja sa ispaše ili masna riba
mi ga uopšte nemamo
- OMEGA 3

i posle nato kriv za ovo ono....kriv jeste, al za 5%, ostalih 95% je naša krivica
al narod više voli da urla i navija nego da pogleda u sebe malo
nije problem nekad
problem je sadašnjost na globalnom nivou zbog nedostatka hrane uopšteno i sve većeg zagađenja životne sredine
manimo se diskusije o OTAN i exYU

20 namirnica najbogatijih vitaminom C​

Najbolji način da se zadovolje potrebe vitamina C je uvođenje namirnica bogatih ovom materijom u svakodnevnu ishranu.

Narednih dvadeset vrsta hrane u sebi sadrže najveći nivo vitamina C, a mnoge od njih su u prednosti i po tome što su niskokalorične, što ih ne sprečava da budu bogate ovim vitaminom.

1. Crna ribizla – 1 šolja: 203 miligrama (338% DV*)
2. Crvena paprika – 1 šolja: 190 miligrama (317% DV)
3. Kivi – 1 šolja: 164 miligrama (273% DV)
4. Guava – 1 plod: 126 miligrama (209% DV)
5. Paprika babura – 1 šolja: 120 miligrama (200% DV)
6. Narandža – 1 velika: 98 miligrama (163% DV)
7. Jagoda – 1 šolja: 89 miligrama (149% DV)
8. Papaja – 1 šolja: 87 miligrama (144% DV)
9. Brokoli (sirov) – 1 šolja: 81 miligram (135% DV)
10. Kelj (sirov) – 1 šolja: 80 miligrama (134% DV)
11. Peršun – 1 šolja: 80 miligrama (133% DV)
12. Ananas – 1 šolja: 79 miligrama (131% DV)
13. Prokelj (kuvani) – 1/2 šolje: 48 miligrama (81% DV)
14. Karfiol (sirov) – 1 šolja: 46 miligrama (77% DV)
15. Mango – 1 šolja: 46 miligrama (76% DV)
16. Limun – 1 plod: 45 miligrama (74% DV)
17. Grejpfrut – 1/2 ploda: 38 miligrama (64% DV)
18. Dinja – 1 šolja: 32 miligrama (53% DV)
19. Grašak (kuvani) – 1 šolja: 23 miligrama (38% DV)
20. Paradajz (sirovi) – 1 šolja: 23 miligrama (38% DV)

*DV = dnevna vrednost

Da li je realno da ljuta papričica kod mene izaziva-čistu sreću?
Ponekad mislim da ima efekat na mene kao što ne znam koja droga čini da se onaj ko je uzme oseća ekstremno veselo...
To mi je fenomen;
Moja mala sestričina je povukla na mene očito jer niko nadaleko ne voli ljuto, i tačno kad proba ljutu papričicu kod mene, ne piži i ne cvrči, nego ono, skače dete od sreće, smeje se!
Bože... šta li je to??? :zcepanje:
povećava cirkulaciju , a time i dovodi više kiseonika i eto ti dobro raspoloženje :ortaci2:

Treba mnogo toga nije samo Mg
Mislim da ne treba unositi Mg oralno, bolje je zaobići creva, jetru, bubrege, treba mazati na kožu tečni Mg
Znam za tečni ali sam lenja za takvo šta
Ne volim da pijem lekove, pogotovo ne sve i svašta.
Ne znam kada sam popila tabletu protiv bolova i da li sam.
Magnezijum mi je ostao navika iz vremena kada sam bila sportski aktivnija.

Narednih dvadeset vrsta hrane u sebi sadrže najveći nivo vitamina C, a mnoge od njih su u prednosti i po tome što su niskokalorične, što ih ne sprečava da budu bogate ovim vitaminom.

1. Crna ribizla – 1 šolja: 203 miligrama (338% DV*)
2. Crvena paprika – 1 šolja: 190 miligrama (317% DV)
3. Kivi – 1 solja...
Na listi nedostaje sipak (plod divlje ruze, Rosa canina ) a on ima vise vitamina C od svega navedenog tu

%C5%A1ipurak1.jpg

Na listi nedostaje sipak (plod divlje ruze, Rosa canina ) a on ima vise vitamina C od svega navedenog tu

%C5%A1ipurak1.jpg
blagodeti šipke
100 ml šipka sadrži čak 16% potrebne dnevne količine vitamina C za odraslu osobu i također je dobar izvor pantonenske kiseline, kalija i antioksidantnih polifenola. Preliminarna znanstvena istraživanja su otkrila da sok od šipka umanjuje faktore rizika od srčanih bolesti koji mogu voditi arterosklerozi i kardiovaskularnim bolestima. Izraelski znanstvenici su pak otkrili da uzimanje 2 unce (oko 56 grama) soka od šipaka dnevno u periodu od godinu dana dovodi do smanjenja gornjeg krvnog pritiska za oko 21% i znatno pojačava tok krvi u srce.

Back