Bunjevci dobili svoj jezik, sada hoće i Srpsku Katoličku Crkvu!?

fosilvaso

Buduća legenda
Poruka
39.135
Nakon najnovijih događaja u C. Gori, i vojvođanski Bunjevci su se odlučili da traže svoju 'Srpsku Katoličku Crkvu', saznao sam od anonimnog insajderskog izvora među njima! Naime, navodno je to poruka HRVATIMA da ne žele da ih se asimiluje u Hrvate, aboridžine, pingvine, marsovce itd. Oni žele da OSTANU Bunjevci!

Mislim, ovaj, ako sam dobio SVOJ jezik, šta imam zajedničko sa Hrvatima, osim VERE, tj. religijske pripadnosti katolicima!?
@đavolčić, može li ovaj link? :klap:
https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-subotica-bunjevci-jezik-pismo-i-hrvati/31241101.html

Bolje da si ostao kunjati na klonji i razvijati hemorodijalne čvoriće...
Tamo sam ovo i smislio jer tada ne mogu da radim nešto drugo! :hahaha1:Nego, recimo da pokušavam nekim primitivcima da objasnim da Pravoslavna Crkva nije organizovana kao Katolička pa da ima jednog 'krovnog Papu' i da je normalno da imamo razne SPC, RPC, GPC itd..... A koje je vrste 'sukob' Bunjevaca i Hrvata u Srbiji?

A kada su se smatrali Hrvatima, nešto se ne sećam!
они нису, неки други су их сврставали

Ti bi im zabranio verske objekte?
ако себе сматрају Србима католицима, можда би и могли нешто да искомбинујемо .....:mrgreen:

Треба подржати обавезно...

Ако се папа, или било који странац у мантији ван Србије усуде дати нашу имовину другима нпр. Мирашу митрополију, онда глат треба дати све рикомакотоличке објекте у Србији Буњевцима, који су вазда били најнормални Хрвати (а како и не би кад живе у СРБ:D)...

Исто тако и са Грцима, Русима и осталима - само реципроцитет и мирна Бачка...

Tamo sam ovo i smislio jer tada ne mogu da radim nešto drugo! :hahaha1:Nego, recimo da pokušavam nekim primitivcima da objasnim da Pravoslavna Crkva nije organizovana kao Katolička pa da ima jednog 'krovnog Papu' i da je normalno da imamo razne SPC, RPC, GPC itd..... A koje je vrste 'sukob' Bunjevaca i Hrvata u Srbiji?
Pravoslavna. SPC je imala smisla dok je etnofiletizam nije iskvario i sad se raspala :P

Kako stvari napreduju, uskoro bi mogle nastati: Srpska, ....
То је била велика грешка што није урађено на вријеме (СКЦ).
Још већа ако се то не уради убрзо ...
-----------------
Ово горе морам да прочитам х2 или Х јер је Србија (чак шта више "Војводина") осванула са тумачима сопствених закона ... :namcor:
Пипци које треба одрезати (+СКЦ):
јер не знам по ком основу пречани роваре. :D
-----
Naravno, da oni kao manjina trebaju da ostvare sva zaagarantovana prava, saada da li i kako treba da im se zove crkva (što reče štovani kolega Frtajler RKC je RKC i nema prefiks hrvatska, španska, etc).
Не знам баш, да неко полаже права на одређену вјеру или правац. Можда постоје нека правила код КЦ, у суштини то што нпр. Хрвати немају своју Цркву можда не важи за остале.

То је била велика грешка што није урађено на вријеме (СКЦ).
Још већа ако се то не уради убрзо ...
-----------------
Ово горе морам да прочитам х2 или Х јер је Србија (чак шта више "Војводина") осванула са тумачима сопствених закона ... :namcor:
Пипци које треба одрезати (+СКЦ):

јер не знам по ком основу пречани роваре. :D
-----

Не знам баш, да неко полаже права на одређену вјеру или правац. Можда постоје нека правила код КЦ, у суштини то што нпр. Хрвати немају своју Цркву можда не важи за остале.
Citat sa uvodnog linka: " ...Odbornici Skupštine Grada Subotice jednoglasno su usvojili izmene Statuta Grada čime je bunjevački jezik, pored srpskog, mađarskog i hrvatskog jezika, ušao u službenu upotrebu u ovom gradu....." Nije za CELU Vojvodinu!

Pravo na veru ili pravac? Kako je npr. nastao Protestanizam! Šta bi npr. rekli mađarski katolici kada bi Hrvati radi viševekovne zajednice rekli da su Mađari ustvari Hrvati koji imaju svoj regionalni mađarski govor? A Vatikan to podrži? Evo ti odmah Mađarske Katoličke Crkve? :cepanje:

Back