Bumbari

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Lada

Legenda
Poruka
52.167
Bumbari su samo jedna od 25.000 vrsta pčela. Oni su veliki, a njihovo telo prekriveno je neobično gustim dlačicama, što im omogućava da budu da aktivno proizvode toplotu i odlično su prilagođeni aktivnostima u hladnim uslovima.

Bumbar ima karakteristične žute i crne dlačice po telu, a može imati i samo crne dlačice. Kao i pčele, bumbari skupljaju nektar iz cvetova i polen za prehranu mladih. Bumbari ne poseduju slušni aparat i nije nam poznato na koji način bumbari raspoznaju zvukove, ali mogu osetiti vibracije zvuka kroz površinu na kojoj stoje.
bee-bumblebee-insect-macro-300x199.jpg

Bumbari su veoma važni oprašivači i useva i divljih biljaka. Imaju veoma značajnu ulogu u agronomiji kao specifični oprašivači zbog toga što mogu oprašivati kulturne plantaže koje drugi insekti oprašivači ne mogu, zahvaljujući njihovim specifičnim zvučnim oprašivanjem. Kolonije bumbara se često koriste u staklenicima i plastenicima kod oprašivanja paradajza zato što frekvencija zvuka zujanja najefikasnije oslobađa polen sa prašnika.
Važna stvar je i fizička građa i veličina bumbara. Prilikom potrage za nektarom, bumbar oprašuje i druge vrste cvetova koje drugi insekti i pčele zaobilaze zbog veličine i snage tela kao i dužinom jezika.

Bumbari ne prerađuju nektar u med, već ga samo skladište.

Bumbari su nažalost ugrožena vrsta u mnogim zemljama zbog nekontrolisane primene pesticida.
U Velikoj Britaniji od devetnaest pozatih rodova bumbara, tri roda su u potpunosti nestala a kod osam rodova je opstanak ozbiljno ugrožen.
Smanjenje raznovrsnosti roda bumbara može prouzrokovati nesagledive posledice, širokih razmera, a time i dovesti do ugroženosti specifične flore i korelacija u ekosistemu prekidanjem životnih lanaca.

Joj, jeste mene 😂
Čudna mi čuda!
Eto, prva si da znam. Mora da baš petljaš po vrtu ili bašti, a to je za pohvalu.

I još, prvo mi je da čujem da su ugrožena vrsta, ali kad malo bolje razmislim... stvarno ih nema više tako često kao nekad.
Sad mi pade na pamet, jedan momak mi je udelio buket cveća jednom i hteo valjda da bude duhovit pa je na svakom cvetu bio po jedan bumbar ili čak dva.
:zcepanje:
Još čuvam te čiodice.

Čudna mi čuda!
Eto, prva si da znam. Mora da baš petljaš po vrtu ili bašti, a to je za pohvalu.

I još, prvo mi je da čujem da su ugrožena vrsta, ali kad malo bolje razmislim... stvarno ih nema više tako često kao nekad.
Sad mi pade na pamet, jedan momak mi je udelio buket cveća jednom i hteo valjda da bude duhovit pa je na svakom cvetu bio po jedan bumbar ili čak dva.
:zcepanje:
Još čuvam te čiodice.
Imam poprilicno godina,ali nikada u zivotu nisam cuo da je nekog bumbar ujeo.Pcela,Osa,Strsljen,zolja da,ali bumbar nikada

Back