bumbar .

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
svedsku ekonomiju jos i nazivaju bumbar jer po pravivlima aerodinamike bumbar uopce ne bi mogao letjeti . naime ima premala krila za svoje tijelo . kako dakle svedska leti i to je medu najrazvijenijim drzavama svijeta . jel stvar u izostanku korupcije kao sto ja mislim ili su to jako pametni i mudri ljudi ?:whistling:

svedsku ekonomiju jos i nazivaju bumbar jer po pravivlima aerodinamike bumbar uopce ne bi mogao letjeti . naime ima premala krila za svoje tijelo . kako dakle svedska leti i to je medu najrazvijenijim drzavama svijeta . jel stvar u izostanku korupcije kao sto ja mislim ili su to jako pametni i mudri ljudi ?:whistling:

Vrtoljoti !
Letu i ćutu !
A, onda dođu balkanci.
I sve pretvoru u prah i pep'o.....

Poslednja izmena:
kada im pogledas povjet svi ti svedani bili neki divljaci , vikinzi , barbari i slicno a sada kao kulturni ? ne ide to bas tako !
To bas i ide tako i nikako drugacije.Primer evolucije drustva kod skandinavskih naroda je lako objasnjiv.Naime,podrucje u kojima oni zive nije tako pogodno za zivot kao sto je npr.nase podrucje.Kod nas je toplija klima sa jasno izrazenim godisnjim dobima,a zemlja je vrlo pogodna za obradu,postoji dosta voda koje sluze i za pice i za navodnjavanje,populacije nema previse niti ta populacija mora extremno voditi racuna o nekim egzistencijalnim resursima.Kod Skandinavaca je sve skoro obrnuto i osim pljacke i nesto ribolova u letnjim mesecima,oni nisu mogli obezbediti svoj bioloski opstanak.Tehnologija nije postojala tada na ovako visokom nivou kao sto je danas poznajemo,pa njihovi resursi koje danas itekako koriste,tada nisu bili u upotrebi.Kako je populacija rasla u plemenima koja su bila pljackana od strane Skandinavaca te kako su metode odbrane bile sve vise usavrsavane,tako su se Skandinavcima zatvarale opcije za prezivljavanje kao pljackanje.Okrenuli su se maximalnom iskoristenju postojecih resursa i vremenom su razvili ideju do savrsenstva da je bolje,,imati ravijen mozak u glavi,nego toljagu u ruci!".To se odrazilo i na njihovu kulturu ponasnja i na sveopstu kulturu zivljenja.Vekovima tako,dosli su na nivo koji poseduju danas i do zivotnog standarda na kojem im svi zavide.Evo,ni pola stranice za naseg neukog ultra-makro- ekonomistu.

sada ces jos dragi moj biolo - povjesnicaru reci da ljudski dnk evoluira u 1000 godina dovoljno da se od neandertalca napravi eistein ?
Ako moj post ne objasnjava dovoljno tacno-izvoli,budi toliko ljubazan pa nam to onda ti objasni.Hvala unapred!!!!Sa nestrpljenjem cekam Vas odgovor,dragi putnice sa skandinavskih trajekt tura za Estoniju.

objasnjenje je vrlo jednostavno i zove se pravna drzava . oders poreze i postujes ih 100 % dakle najvise boli kada ih se lupi po novcaniku i to su shvatili sve vode germanskih naroda zato je tamo i takva diktatura zakona ( sto samo po sebi nije lose ... dapace dobro je ) .

na slavenskom jugu vlada raspasoj i porezi se placaju kao i kazne vise greskom nego kao nesto obavezno . pa koliko ima samo zastara ? da se malo proceslja imovina i da se konfiscira sve sto se ne moze opravdati da vidis kako bi jugosi postali postene !

objasnjenje je vrlo jednostavno i zove se pravna drzava . oders poreze i postujes ih 100 % dakle najvise boli kada ih se lupi po novcaniku i to su shvatili sve vode germanskih naroda zato je tamo i takva diktatura zakona ( sto samo po sebi nije lose ... dapace dobro je ) .
Sto onda germanski poreznici nisu lupili Hitlera po novcaniku???Nije imao novcanili ili...........???

na slavenskom jugu vlada raspasoj i porezi se placaju kao i kazne vise greskom nego kao nesto obavezno . pa koliko ima samo zastara ? da se malo proceslja imovina i da se konfiscira sve sto se ne moze opravdati da vidis kako bi jugosi postali postene !
Cuj,znam da si se svega i svacega nagledao na tom trajektu i znam da si expert za megalomanske projekte koji su nesumnjivo skupi,rizicni ali i ekonomski neopravdani,ali mislim da je moje objasnjenje bolje ovog puta....sto ne znaci da ti neces sledeci puta pokazati neki svoj stari trik kojeg su ti Svedi prodali na trajektu dok ste duvali lepak iz kese.Hvala na odgovoru,svakako je bio zanimljiv i poucan.:hahaha::worth::ok:

ti si kolega opsjednut politikom . kada mi nemozes naci kontra argument pocnes se pjeniti .
Nije to politika nego cista ekonomija.Politicke intervencije u ime naroda i drzave i nista drugo;samo sto ljudi ne znaju realnu ekonomiju,pa im se uvek prodaje magla..Evo,taj npr.docek U zagrebu '41-ve godine i dogadjaji koji su proizasli iz toga.Sad cu ti objasniti na ovom primeru,lekciju,,razbijeni prozor"koja je opisana u prvom poglavlju fantasticne knjige,,Ekonomija u jednoj lekciji od Henrija Hezlita.U Beogradu su bile anti-fasisticke demonstracije 27.3.41. koje su samo pojacale bes Hitlera prema Srbima i zato je Beograd sravnjen sa zemljom 6.4.41.,a Zagreb je docekao,,oslobodioce"sa cvecem i cigaretama 10.4.41. i nije ni cigla pala u njemu za 4 godine rata.Na taj nacin Zagreb je bio nagradjen za svoje podanistvo.Posle rata,Zagreb-kako nije bio porusen-mogao je nastaviti normalno dalje da se razvija,a Beogradu je sledila obnova.Novac koji su Hrvati dobijali za svoj razvoj,iz drzavne kase koju je Tito punio zaduzivanjem izvana, isao je direktno za razvoj privrede i ozivljavanje mnogih grana industrije,tako da je Zagreb koracao napred,a Beograd je na razvoj industrije morao sacekati,jer je grad bio porusen od onih istih koje ste vi docekali u Zagrebu sa cvecem i zagrljajima.Dok je trajala obnova Beograda,donesena je politicka odluka-a ti kazes da politika nema veze-da se u Zagrebu investiraju sredstva za izgradnju industrijske zone,koja ce biti najveca industrijska zona u Evropi,posle Londona.Tako je stvorena industrijska zona Zitnjak,ako nisi znao,a verovatno nisi.Sta to znaci?To znaci da ce biti posla koilko hoces i da se centar ekonomije u stvari prebacuje u Zagreb,a Beograd ce postati administrativni grad cele drzave.Birokrate,da te samo podsetim,ne prave nikakvu vrednost,nego je pravi proizvodnja.Dok se Beograd opravljao od rusevina,Zagreb je dobio ind.masine iz citave Srbije,kao i Slovenija,jer su rukovodici zakljucili da Srbija treba ostati poljoprivredna zemlja kao sto je to uvek i bila,a kako su Slovenija i Hrvatska blize Zapadu,tamo onda zbog transporta treba prebaciti gro industrije.Kasnijih godina,pocela se razvijati ponovo industrija u Srbiji,samo su Slovenija i Hrvatska vec bile mnogo koraka ispred.Sa razlikama u jacini industrija,javile su se i razlike medju republikama,a to je uvek opasno da ne predje u rat.Stoga pametni politicari gledaju da stanje uvek drze u ravnotezi.Ovde se ravnoteza izgubila kada je Zagreb docekao Hitlera sa cvecem,a Srbi nekoliko dana ranije sa bajonetama. Da se svako razvijao sa iste polazne tacke ne bi nikada ni doslo do razlika i podela u ekonomskom smislu.U slucaju da se iz politickih,verskih ili nekih drugih razloga ne moze nikako dalje ziveti-tada je baza svima osigurana i razlaz je cisto tehnicko pitanje.Ovako smo dobili gradjanski rat koji je u sebi sadrzavao konglomerat kulturnih,verskih,istorijskih i politickih razlika.

Ti si mlad momak...zasto ne pise ovde o ekonomijama zemalja gde putujes......ili jos bolje...imas u svom gradu velesajam,sta te tamo impresioniralo npr. sa jedne strane,dok se sa druge gasi ind.proizvodnja kod vas tamo????Ti ovde otvaras teme,,Koliko kolicinski treba za novu YU valutu?" ili,,Da li je isplativo se baviti infrastrukturom u nedogled?"...ili,,New deal od Ruzvelta".Mislim,hoces da igras vaterpolo,a ne znas da plivas.

iskreno receno ja bi vise volio zivjeti u administartivnom nego u industrijskom centru . ako si ikada bio na zitnjaku znas na sta to lici . kao apokalipsa a ne kako ti zamisljas neka utopijska silicijska dolina .

u mom djelu zagreba nema industrije ( najbliza tvornica je kras ) , inace ja sma maksimir tako da je i zitnjak u istocnom djelu pa ako si cuo za kozari bok i kozari put recimo . to su djelovi zitnjaka tamo je zatrovanost i nekvaliteta zivota ljudi najvisa u gradu . isusivanje potoka je jos uvjek proces jer se toksicni otpadi iz tvornica pustaju u te potoke , pa ti zivi tamo . ja bi rade u administrativnoj blizini , negdje pokraj zgrade SIV -a sa pogledom na savu i dunav .

iskreno receno ja bi vise volio zivjeti u administartivnom nego u industrijskom centru . ako si ikada bio na zitnjaku znas na sta to lici . kao apokalipsa a ne kako ti zamisljas neka utopijska silicijska dolina .

u mom djelu zagreba nema industrije ( najbliza tvornica je kras ) , inace ja sma maksimir tako da je i zitnjak u istocnom djelu pa ako si cuo za kozari bok i kozari put recimo . to su djelovi zitnjaka tamo je zatrovanost i nekvaliteta zivota ljudi najvisa u gradu . isusivanje potoka je jos uvjek proces jer se toksicni otpadi iz tvornica pustaju u te potoke , pa ti zivi tamo . ja bi rade u administrativnoj blizini , negdje pokraj zgrade SIV -a sa pogledom na savu i dunav .
Nisi me razumeo uopste sta sam ti napisao.Inace,ti prolazis kraj Ekonomskog...bar kad ides kuci,zar ne????

ja vise idem po maksimirskoj . sjeverno sam od nje . ekonomski je malo juznije blizu dinamovog stadiona na kennedy - jevom trgu . pretpostavljam da je ovo opet neka provokacija ?

sigurno je htio reci da idem podjebavati studentice sa tim svojim temama . citam ga ko slikovnicu a to sto prica o zitnjaku je prije opis postehnoloske apokalipse nego industrijskog raja . pa tko jos zeli zivjeti u zagadenom gradu ? evo ti sisak ili bosanski brod , smederevo ... sve parkovi prirode .

sigurno je htio reci da idem podjebavati studentice sa tim svojim temama . citam ga ko slikovnicu a to sto prica o zitnjaku je prije opis postehnoloske apokalipse nego industrijskog raja . pa tko jos zeli zivjeti u zagadenom gradu ? evo ti sisak ili bosanski brod , smederevo ... sve parkovi prirode .
Bas si kratak,citas me k'o Majansko pismo ili egipatske hijeroglife.Sta mislis,odakle ja iz Zadra znam gde je Ekonomski u Zg i zasto pisem na ovm pdf-u???Zasto uvek branim prof.Kulica???Nemoj slucajno da ti padne na pamet da se prijavis za posao u murju za nekog inspektora....doziveces fijasko sa tim tvojim,,citanjem ljudi" i povezivanjem cinjenica.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back