MathPhysics
Iskusan
- Poruka
- 5.328
Sta pojedine ljude tera da maskiraju pravu poentu svojih reci? Ja recimo cesto dobijam primedbu da previse bukvalno shvatam stvari. I onda se prirodno pitam, "a kako drugacije?" Jezik je pre svega izmisljen da bi se ljudi sporazumeli. Mogu se oni njime sporazumeti i sa zagonetkama, ali cemu to kada postoji jednostavnija opcija- reci ono sto mislis. Donekle shvatam da ljudi u pojedinim prilikama ocekuju da ih drugi razumeju i sa nedostatkom pravih informacija, pa cak i uz pogresne. Ali cemu toliko komplikovanje?
Evo jednog prakticnog primera. Narucujemo devojka i ja nesto u Meku, i ona mi kaze "hoces li i sladoled?" Ja pitanje shvatim kao takvo, i odgovorim sa "ne". Nakon toga prizna da je ona htela sladoled, ali samo zajedno sa mnom. Zasto to tako nije i rekla?
Takvih primera samo iz mog zivota imam koliko god hocete...
Postoji i jedan ilustrativan vic koji se ponekad vezuje za matematicare (kao predstavnike precizne i bukvalne misli
)
Posalje zena matematicara u kupovinu uz reci: "kupi margarin, ako ima jaja, uzmi deset".
Nakon toga se matematicar iz prodavnice vrati sa 10 margarina, uz reci "bilo je jaja".

Sve u svemu, koliko je ok bukvalno shvatanje po vama, a koliko maskiranje pravih misli?
Da li uvek kazete ono sto mislite, i da li ponekad, i iz kog razloga, samo diskretno napominjete koje su vam prave namere?
Da li zamerate onima koji vas bukvalno tumace?
Ako ste bukvaliste, da li nekad imate problem sa ljudima zbog te svoje prirode?
Evo jednog prakticnog primera. Narucujemo devojka i ja nesto u Meku, i ona mi kaze "hoces li i sladoled?" Ja pitanje shvatim kao takvo, i odgovorim sa "ne". Nakon toga prizna da je ona htela sladoled, ali samo zajedno sa mnom. Zasto to tako nije i rekla?

Postoji i jedan ilustrativan vic koji se ponekad vezuje za matematicare (kao predstavnike precizne i bukvalne misli

Posalje zena matematicara u kupovinu uz reci: "kupi margarin, ako ima jaja, uzmi deset".
Nakon toga se matematicar iz prodavnice vrati sa 10 margarina, uz reci "bilo je jaja".

Sve u svemu, koliko je ok bukvalno shvatanje po vama, a koliko maskiranje pravih misli?
Da li uvek kazete ono sto mislite, i da li ponekad, i iz kog razloga, samo diskretno napominjete koje su vam prave namere?
Da li zamerate onima koji vas bukvalno tumace?
Ako ste bukvaliste, da li nekad imate problem sa ljudima zbog te svoje prirode?