Bugatti-savršenstvo do najsitnijih detalja

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.560
kako-izgleda-savrsenstvo-do-najsitnijih-detalja.jpg

Ovaj francuski brend kreira manje od sto jedinica svojih modela godišnje, u relativno maloj fabrici francuskog grada Molšeima. Vešte zanatlije ove ustanove pažljivo sastavljaju svaki pojedinačni Bugatti ručno, tokom nekoliko meseci, kako bi ostvarili izuzetne standardne koji su sama srž ovog proizvođača. Svaka posebna komponenta ovih automobila deluje kao pravi komad umetnosti.

Jedna od stvari o kojoj se daleko manje govori, jeste veliki ovalni znak francuskog brenda, smešten na prednjoj masci svih Bugatti modela. Poznat kao Makaron, ovaj crveno beli znak gotovo je nepromenjen od kada je prvi put korišćen na pionirski proizvedenom Bugatti Type 13 modelu.
kako-izgleda-savrsenstvo-do-najsitnijih-detalja3.jpg

Veruje se da je Makaron dizajnirao Etore Bugati lično, kao derivat dizajna koji je kreirao za proizvođača motora, kompaniju Deutz. Ideja iza znaka legendarnih modela bila je jednostavna i vizuelno veoma dopadljivog rezultata, koji je odmah privukao pažnju na prednju masku u obliku konjske potkovice. Inspirisana Art Nouveau pokretom, bela slova sa svetlo crvenim pozadinama čine ga prepoznatljivim, posebno početkom devetstotih godina kada je kompletirana sa šezdeset “bisera” u obimu znaka, praćenim inicijalima osnivača brenda.

Više od jednog veka, znak kompanije Bugatti ostao je gotovo nepromenjen u poređenju sa originalom. “Važnost Bugatti Macaron znaka našem brendu danas je predstavljena izuzetnim kvalitetom izrade, brižnom pažnjom pruženom detaljima i njegovoj težini, takođe.”, izjavio je Stiven Vinkelman, predsednik kompanije Bugatti. Jednodelna oznaka kreirana je Sterling Silver srebrom i teška je preko sto grama.

Zapravo, kako je Vikelman potvrdio, ovo je jedna od nekoliko komponenti na vozilima brenda u kojoj prevelika težina ne igra veliku ulogu. Sudeći prema proizvođaču, jedan Macaron znak zahteva deset radnih sati za kompletiranje i u ovom procesu učestvuje dvadeset ljudi. Svaki Bugatti znak ručno se farba i polira, što samo znači da ne postoje dva potpuno identična i čini svaki od njih daleko posebnijim.
Muški Magazin

kako-izgleda-savrsenstvo-do-najsitnijih-detalja1.jpg

kako-izgleda-savrsenstvo-do-najsitnijih-detalja2.jpg

To nije veliko trziste jer nema puno ljidi koji mogu platiti tu cenu ali ako malo spustimo cene i pogledamo npr satove koji se prave I zavise od vestine onda vidimo da se rucne izrade itekako cene .. Pošto sam jedan od tih ludih kolecionara satova itekako se vidi razlika.izmedu sata od 300€ I 3000€ a da ne govorim o nekim vecim ciframa ..Tako i ovde sve se vidi sve se oseti ..

Ali zapravo koliko to treba? Sat ne nosim jer sad svuda mogu videti tačno vreme počevši od svog mobilnog. Samo me je nekad žuljao, i šta bi sad s njim? Da pokazujem kako sam bogat, faca, fensi, kul? Baš me briga za to. Isto je i s tim Bugatijem. Manjak prostora i konfora, a višak konja koji se nigde ne mogu koristiti osim ako si ludi samoubica. Opet varijanta samo da komšije puknu od zavisti. Ne žudim za tim. Lepo je za videti, ali ne bih ga imao sve i da imam 10 puta više para nego što košta.

Ali zapravo koliko to treba? Sat ne nosim jer sad svuda mogu videti tačno vreme počevši od svog mobilnog. Samo me je nekad žuljao, i šta bi sad s njim? Da pokazujem kako sam bogat, faca, fensi, kul? Baš me briga za to. Isto je i s tim Bugatijem. Manjak prostora i konfora, a višak konja koji se nigde ne mogu koristiti osim ako si ludi samoubica. Opet varijanta samo da komšije puknu od zavisti. Ne žudim za tim. Lepo je za videti, ali ne bih ga imao sve i da imam 10 puta više para nego što košta.
Ne razumeš ti to kako funkcioniše kapitalizam, ovakve lepe prestižne stvari teraju ljude napred, da kradu i ubijaju, lažu, varaju itd 😍

Pa zavisi kako gledas na to vecina ih ni ne nosi vec gleda kao investiciju .. npr upravo sam ( pre 10min ) prodao Breitling Navitimer za 4000€ ..sat je plaćen 2890€ pre godinu dana i ne da mi je vratio uloženo nego je jos i doneo profit.. Tako da ako to volis i pametno kupujes uvek imas svoje pare u njemu .. Ovi od 100-500€ to je to o cwmu ti pričaš ,bacanje para jer posle upotrebu od nekoliko godina zavrsavaju u kanti za smece .. Tako I ovi auti Ferrari F serije i ti neki unikatni sto se ne mogu kupiti bas lako su često skuplji polovni nego novi
.....

Ovako to izgleda kad na Bugattiju Veyronu treba zamijeniti svjećice: Dvodnevni posao koji stoji 18.000 eura​

Informacija je objavljena na Redditu od strane mehaničara, zajedno uz fotografije koje su primjereno egzotične.
k_28798615_640.png

Nije tajna da održavanje hiperautomobila može koštati jednako ili više nego što bi koštalo za mali zrakoplov. Zamjena bobina i svjećica na Bugattiju Veyronu daje nam jedinstven pogled na njegov zvjerski W16 motor.

Informacija je objavljena na Redditu od strane osobe koja kaže da radi na Bugattijevim motorima, zajedno uz fotografije koje su primjereno egzotične. Nema informacija o tome koliko ovaj Veyron ima kilometara, ali svaka čast onome tko je primijetio problem (vlasniku, pretpostavljamo).

Prema objavi, zamjenski paketi bobina koštaju 730 dolara (664 eura) po komadu i trebalo im je više od mjesec dana da stignu. Pakiranje čak izgleda kao da odgovara Veyronu u smislu ekskluzivnosti i kvalitete.

Uz to su svjećice koje se navodno koriste i na Volkswagenima, a koštaju 18 dolara (16.30 eura) po komadu. Ipak, ovo je Veyron pa prikladno, s Bugattijevom oznakom, koštaju 170 dolara (154 eura) po komadu.

28798611.png

No ono što je zaista zapanjujuće je cijena "za ruke" za ovaj zahvat. Priča se da cijeli posao košta negdje iznad 20.000 dolara (18.200 eura), a pogled na proces pokazuje i zašto.

Jednostavan pristup svjećicama za njihovu zamjenu zahtijeva delikatan i pažljiv dodir jer se višestruke ploče karoserije moraju skinuti. Stražnji branik zapravo ostaje na automobilu dok se gotovo svaka druga stražnja ploča skida. Zatim se koristi posebna oprema koja omogućuje servisnom tehničaru da leži dok radi na vrhu širokog, ali gusto zbijenog odjeljka motora.

28798605.png

Čak i nakon svih ovih koraka, to još uvijek nije jednostavan posao. Potrebno je skinuti više slojeva dijelova kako bi se dobio pristup paketima zavojnica i čepovima. Mehaničar kaže da je “jedini način da se zavojnice izvuku je da se izreže oko stotinu zip-vezica i da se odvoji kabelski svežanj motora od nosača, a da se ništa ne ispusti u ponor odjeljka motora".
28798613.png

Osim toga, mehaničar je također naveo da ovaj posao traje između 40 i 50 radnih sati i da obično zahtijeva vađenje motora. On je to odradio za oko 35 sati. Sumnjamo da je vlasnik bio jako zabrinut za ukupni račun bez obzira na to, ali zanimljivo je čuti koliko vremena kvalificirani mehaničar može izgubiti na poslu.
https://www.jutarnji.hr/autoklub/ga...odnevni-posao-koji-stoji-18-000-eura-15328801

28798605.png

Čak i nakon svih ovih koraka, to još uvijek nije jednostavan posao. Potrebno je skinuti više slojeva dijelova kako bi se dobio pristup paketima zavojnica i čepovima. Mehaničar kaže da je “jedini način da se zavojnice izvuku je da se izreže oko stotinu zip-vezica i da se odvoji kabelski svežanj motora od nosača, a da se ništa ne ispusti u ponor odjeljka motora".
28798613.png

Osim toga, mehaničar je također naveo da ovaj posao traje između 40 i 50 radnih sati i da obično zahtijeva vađenje motora. On je to odradio za oko 35 sati. Sumnjamo da je vlasnik bio jako zabrinut za ukupni račun bez obzira na to, ali zanimljivo je čuti koliko vremena kvalificirani mehaničar može izgubiti na poslu.
https://www.jutarnji.hr/autoklub/ga...odnevni-posao-koji-stoji-18-000-eura-15328801
Ne radi to svako niti ga ti vlasnici daju svakom ..U Danskoj imaju 2ca koji servisiraju AMG npr i oni setaju po celoj zemlji od Mecrcedesovog servisa do servisa..Satnica tog mehanicara je oko 70€ a satnica garaze je 5x toliko ..Tako I za tog Bugatija verovatno im dolazi neko iz vana kog rezervisu za određen posao a satnice su verovatno mngo vece nego kod AMG ..Uglavnom ljidi koji daju 1-2mil € za auto to ne gledaju toliko

Back