Бугари се противе повратку српског језика у македонске школе

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Droid

Legenda
Poruka
51.846

Шефица бугарске дипломатије Екатерина Захаријева оштро је критиковала одлуку власти у Скопљу да у школски програм врате српски језик, наводећи да је „македонизам идеја настала у Београду и Москви”.

„Не знам да ли се ради о новој провокацији, али су све тамошње странке апсолутно сагласне о овој теми”, рекла је Захаријева телевизији БТВ.

Бугарска министарка сматра да је повратак српског језика у македонске школе део плана да се "језик што више приближи српском, а удаљи од бугарског".

"То побија тезу да је веза са Србијом и Русијом прекинута. Напротив, македонизам је идеологија настала у тим државама", рекла је Захаријева.

----------------------------

Eto veselja za velikosrbijance.

Palo mi je na pamet, da li bi mi primili nazad Makedoniju na status iz 1912?

Meni nije jasno zašto Makedonija ne proglasi zvanični jezik države engleski. U Indiji je engleski jezik službeni pored njihovih lokalnih jezika.
U Sjevernoj Makedoniji govori se :
1. Makedonski jezik indoevropski jezik slovenska grupa
2. Albanski jezik indoevropski jezik zasebna grupa
3. Cincarski jezik indoevropski jezik romanska grupa
4. Romski jezik indoevropski jezik indoiranska grupa
5. Turski jezik turkijski jezik altajska grupa
6. Grčki jezik indoevropski jezik zasebna grupa
7. Srpski jezik indoevropski jezik slovenska grupa
8. Bugarski jezik indoevropski jezik slovenska grupa

Riješenje je: official English language.

У Београду и ајде де али ако је истина да је ова идеја настала у Москви и да се подржава од Москве онда бугари ту могу само да слегну раменима и окрену се......
Мада ово је само почетак....

balkanski-rat-nove-granice-315x450.png

Albanija velika 😁

Шефица бугарске дипломатије Екатерина Захаријева оштро је критиковала одлуку власти у Скопљу да у школски програм врате српски језик, наводећи да је „македонизам идеја настала у Београду и Москви”.

„Не знам да ли се ради о новој провокацији, али су све тамошње странке апсолутно сагласне о овој теми”, рекла је Захаријева телевизији БТВ.

Бугарска министарка сматра да је повратак српског језика у македонске школе део плана да се "језик што више приближи српском, а удаљи од бугарског".

"То побија тезу да је веза са Србијом и Русијом прекинута. Напротив, македонизам је идеологија настала у тим државама", рекла је Захаријева.

Prvo.Stavi ceo tekst.

Македонски премијер Зоран Заев је, честитајући Светог Саву припадницима српске мањине, најавио повратак српског језика као изборног предмета у школама у Северној Македонији.

Са Захаријевом се сложио и историчар Христо Матанов, који тврди да је "македонизам српски производ саздан на антибугарским основама".

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Екатерина Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене, преноси РТС.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

Prvo su ih drkali Grci.
A sad nastavili Bugari.
Jedino Srbi ništa ne traže.
Baš.Ništa.
Kad su se odvajali.
JNA se povukla bez i jednog ispaljenog metka.Isto kao i iz Crne Gore.
Sećam se.Jedino je neka budala na nekoj radio stanici poručila:Jebemo vam majku srpsku.
Odgovor je bio:Hvala.Doviđenja.
To Srba što živi u MKD.Žive,ćute,gledaju svoja posla.Država Makedonija rešila da VRATI srpski jezik u škole kao IZBORNI jezik.Ako neko hoće da ga uči.
I sad je između ostalog Bugarima to problem.
I to je članica te famozne EU.To je ta famozna EU primila u svoje članstvo.
Tu se ne zna jesu li Bugari ili briselska administracija veći kerovi.
Što se Srba i Makedonije tiče.Mi sa njima samo trebamo da imamo dobre odnose i uzajamno se pomažemo.Da budemo ljudi pre svega.A sve ostalo je sporedna stvar.

.....
Ne postoji nikakva srpska stvar u Makedoniji.
Постоји.

Нисмо заборавили ни битку за Једрене и како су се бугари понели према нама након битке. Руси ето памте уместо нас и Једрене и много тога и Православна Москва нема намеру да таквим превртљивцима и бесчасницима отвара пут ка било чему. Нека се бугари сматрају срећнима ако задрже тренутне границе. Превише су шуровали са западом и превише су ударали на православне да би им Православна Русија допустила било шта и дала било какво дубље поверење. У мрачно доба комунизма је свашта било могуће али сада више не.

Poslednja izmena:
Sta bre hoce stalno ti bugari,kao projatelji,a ovamo stalno udaraju prstenac.Dok su Vardarski Srbi postojali,njih nije ni bilo..
Pa hoće da jedu govna.Umesto da gledaju kako bi oslobodili Sv.Sofiju oni bi da ugnjetavaju pravoslavni narod.Jajare.Tvrdo im na Turke.

Ne vidim koji problem ima ova Bugarka?
Ako je Makedonija suverena Drzava i ako zeli da bude
u EU onda treba da obezbedi nastavu u skolama i na srpskom jeziku
za srpsku populaciju u skladu sa ljudskim pravima propisanim od strane EU i UN.

Back