Buducnost medicine

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Sa razvojem kompjutera, revolucija u medicini je vec pocela.....

Danas se mnogi lekarski pregledi vrse POMOCU KOMPJUTERA...

Pacijent odabira lekara u bilo kom kraju sveta, salje mu svoje podatke i lekar na osnovu primljenog postavlja dijagnozu i pripisuje terapiju...

Ova pojava je sve cesca i cesca.

Sve je brze, lakse, jeftinije...

A rezultati - isti.

To je PREDPOSLEDNJA revolucija u medicini.

Poslednja ce biti kada memorije kompjutera budu snabdevene svim mogucim podacima o raznim bolestima, covek ce slati svoje podatke, a kompjuter ce SAM (kao sto radi u sahu kada bira poteze i tuce svetske sampione) postavljati dijagnozu i na osnovu nje najadekvatniju terapiju.

Lekari ce samo imati zadatak da snabdevaju memoriju novim podacima.

Nece proci ni 50 godina, a ovo ce postati stvarnost.

Izvor: "Tako je govorio Blajbi"

Nije to sve bas tako, jer u svakom postavljanju dijagnoze, i terapiji, jako je bitna subjektivna komponenta, instinkt, ljudski osecaj.

Kompjuter to ne moze da pruzi, i nece moci ni za 50 godina.

Ono sto jeste tacno je da ce kompjuteri sve cesce pomagati u dijagnozi, ali nece moci da istisnu ljudski faktor.

Nije to sve bas tako, jer u svakom postavljanju dijagnoze, i terapiji, jako je bitna subjektivna komponenta, instinkt, ljudski osecaj.

Ono sto jeste tacno je da ce kompjuteri sve cesce pomagati u dijagnozi, ali nece moci da istisnu ljudski faktor.

Netacno brate!

Pre samo 20 godina se tvrdilo da kompjuter nikada ne moze da pobedi coveka u sahu jer covek ima osecaj za situaciju, instikt za strategiju, subjektivnu komponentu...

Ali, danas covek (svetski sampion) sa kompjuterom, pored svega toga, ne moze da izvuce ni remi....:sad2:

Blajbijevu ideju sam citao pre 5-6 godina, samo neces slati doktoru svoje podatke, nego ce wc solja analizirati i slati podatke tvom doktoru, takodje uredjaj koji ce analizu krvi slati doktoru...
Ima pravo, verovatno je i on cirao isti clanak..

Zasto bi bio Lock?

Zar nema svako prava na SVOJE MISLJENJE? :think:

Apsolutno. Ali ti ovo nisi napisao kao svoje misljenje, nego kao tvrdnju da trenutno postoji nesto za sta nisi naveo nijedan izvor, osim "tako je govorio Blajbi".

Konkretno mislim na ovo:

Pacijent odabira lekara u bilo kom kraju sveta, salje mu svoje podatke i lekar na osnovu primljenog postavlja dijagnozu i pripisuje terapiju...

Gde to ima? Ne kazem da nema, ali nisi naveo nijedan podatak da se to negde desava, a ja mislim da nijedan lekar ne bi dao dijagnozu i prepisao lekove ako prethodno ne pregleda pacijenta.

i ja sam isto citala
nece se cekati 50 godina, predugo je to
za jednu deceniju najkasnije
ameri svoje stanovnistvo vec cipuju
plan je da do 2017 svo americko stanovnistvo bude cipovano
sto nije uradio hitler, zavrsio je obama
puno razloga imam da sumnjam u to da je ovakav vid medicinskog tretmana za korist svakog stanovnika

A rezultati - isti.

Poslednja ce biti kada memorije kompjutera budu snabdevene svim mogucim podacima o raznim bolestima, covek ce slati svoje podatke, a kompjuter ce SAM (kao sto radi u sahu kada bira poteze i tuce svetske sampione) postavljati dijagnozu i na osnovu nje najadekvatniju terapiju.

sve to ochekivano msm pa kada je ljudska rasa sebe spasila od unistenja ludila kretenizma
kada je pa ljudska rasa(vecinski deo) postovala druge zivotne forme i oblike? pa i sebe?

Netacno brate!

Pre samo 20 godina se tvrdilo da kompjuter nikada ne moze da pobedi coveka u sahu jer covek ima osecaj za situaciju, instikt za strategiju, subjektivnu komponentu...

Ali, danas covek (svetski sampion) sa kompjuterom, pored svega toga, ne moze da izvuce ni remi....:sad2:
Уствари не.
Још 1980. на првенству света за специјализоване шаховске рачунаре на коме је победио совјетски програм Каиса један од писаца програма ексшампион света, електроинжењер и софтверски стручњак Михаил Ботвиник је прогнозирао да компјутери неће побеђивати најјаче играче пре 2000., али вероватно ускоро после тога.
Није то дочекао, умро је 1995. у 84. години.
Иначе тачно је да је напредак импресиван, споменута Каиса била је у рангу МК што би значило да би је и ја гурнуо у поток без неког већег напрезања док данас и шампиони света најчешће губе(али не увек као што ти тврдиш, заправо услов за победу је не упуштати се у тактичка надметања с рачунаром јер ће он скоро увек даље израчунати).
Проблем с којим рачунари и данас баш не излазе лако на крај је промена тежишта игре, тј када се мења распоред фигура да би се остварио притисак нпр с даминог на краљево крило, или центар, а да се при том не иницирају никакве комбинаторне претње, или кад се форсирају измене због слабости у завршници, игри на предност ловачког пара и сл.

Уствари не.
Још 1980. на првенству света за специјализоване шаховске рачунаре на коме је победио совјетски програм Каиса један од писаца програма ексшампион света, електроинжењер и софтверски стручњак Михаил Ботвиник је прогнозирао да компјутери неће побеђивати најјаче играче пре 2000., али вероватно ускоро после тога.
Није то дочекао, умро је 1995. у 84. години.
Иначе тачно је да је напредак импресиван, споменута Каиса била је у рангу МК што би значило да би је и ја гурнуо у поток без неког већег напрезања док данас и шампиони света најчешће губе(али не увек као што ти тврдиш, заправо услов за победу је не упуштати се у тактичка надметања с рачунаром јер ће он скоро увек даље израчунати).
Проблем с којим рачунари и данас баш не излазе лако на крај је промена тежишта игре, тј када се мења распоред фигура да би се остварио притисак нпр с даминог на краљево крило, или центар, а да се при том не иницирају никакве комбинаторне претње, или кад се форсирају измене због слабости у завршници, игри на предност ловачког пара и сл.

Zadnji put kada je igrao svetski sampion sa kompjuterom kompjuter je 2 X pobedio i bilo je 2 remija.

- - - - - - - - - -

Blajbijevu ideju sam citao pre 5-6 godina, samo neces slati doktoru svoje podatke, nego ce wc solja analizirati i slati podatke tvom doktoru, takodje uredjaj koji ce analizu krvi slati doktoru...
Ima pravo, verovatno je i on cirao isti clanak..

Nisam to citao.

Gledao sam jutros na TV da dramaticno u razvijenom svetu raste broj lekarskih konsultacija i pregleda preko interneta.

koga cipuju? odakle ti to?

ljudi, ovo je forum zdravlje, manite se vise teorija zavere.

nije teorija, svoje stanovnistvo su zaista poceli da cipuju
kazu da na takav nacin imaju direktan uvid u zdravstveni karton svakog stanovnika i kad pomoc zatreba, nema sta lekar da trazi kartone jer sve od informacija stoji na jednom centralnom mestu

Zadnji put kada je igrao svetski sampion sa kompjuterom kompjuter je 2 X pobedio i bilo je 2 remija.

- - - - - - - - - -

Nisam to citao.

Gledao sam jutros na TV da dramaticno u razvijenom svetu raste broj lekarskih konsultacija i pregleda preko interneta.
Ево ти два меча с Каспаровим, једна победа Каспарова, једна Дип Блуа, са све партијама.
http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Blue_versus_Garry_Kasparov

Sa razvojem kompjutera, revolucija u medicini je vec pocela.....

A rezultati - isti.

Izvor: "Tako je govorio Blajbi"

Где је ту у читавој причи фармакофија?

To nije zadnje.
Нисам ни рекао да јесте, али Каспаров је тада био првак света и то вероватно најјачи након Фишера, а могуће и трећи од свих првака света(прво и друго место деле Аљехин и Фишер за које нико никада није утврдио да мањкаво играју ма који сегмент игре, отварање, средишњицу, завршнице, комбинаторну, позициону игру....).

Нисам ни рекао да јесте, али Каспаров је тада био првак света и то вероватно најјачи након Фишера, а могуће и трећи од свих првака света(прво и друго место деле Аљехин и Фишер за које нико никада није утврдио да мањкаво играју ма који сегмент игре, отварање, средишњицу, завршнице, комбинаторну, позициону игру....).

Igrao sm sah sa kompjuterom koji je igrao na nivou naseg majstora.

Tesko je i neugodno igrati sa njim.

Narocito mi je bilo gadno sto on nikada ne pravi greske.

Nekada sam imao utisak da se zamisli kao zivo bice....

Back