BUDUCNOST BRAKA

• Začetnik teme Začetnik teme paul
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ma to za Islam, bezveze, nije svet na Islamu i ne može biti, jer Islam sam sebe koči... :?
Moguće da će u nekoj dalekoj budućnosti društvo biti drukčije uređeno, ko je dovoljno pametan može da nagađa... Ako nema braka nema ni porodice, fali nam ona "osnovna jedinica".

Lexa:
Ma to za Islam, bezveze, nije svet na Islamu i ne može biti, jer Islam sam sebe koči... :?
Moguće da će u nekoj dalekoj budućnosti društvo biti drukčije uređeno, ko je dovoljno pametan može da nagađa... Ako nema braka nema ni porodice, fali nam ona "osnovna jedinica".

nazalost, i filozofija kapitalizma umnogome doprinosi evoluciji BRAK-INDIVIDUALIZAM.Upravo ta "osnovna jedinica" je najveca opasnost za kapitalizam.U braku , u zajednici lakse je ekonomski opstati , sto znaci da osoba koja izgubi posao nije "na ulici".Moze se nekako preziveti u bracnoj zajednici jer drugi partner radi.Kod INDIVIDUALISTA ekonomski faktor j edaleko negativniji.Gubitkom posla, takva osoba dozivljava finansijku katastrofu.Sa zastitnom sumom , koju kao nezaposlen dobija, od par stotina Eura jedva da mogu fizicki egzistirati.Leasing-auto se vraca, trazi se skromniji stan, ako postoje i krediti moze se dogoditi da , radi neplacanja rata poverilac suspendira kredit sto dovodi do enormnih dodatnoh troskova i istovremeno gubitkom onog sto se dosad kreditiralo i delimicno vec otplatilo.........Zato osobe koje same zive , cesto su prinudjene pod ekstremno losim uslovima, raditi, plaseci se otkaza...............U klasicnoj porodici, problemi ovakve vrste su visestruko umanjeni pa , ponekad , i gubitak radnog mesta jednog od partnera uopste ne dovodi do finansijske katastrofe.
Potenciranje individualnog nacina zivota u kapitalizmi je,pored beznacajne favorizacije braka, dominantno na svakom koraku.Jednostavno, niste moderni, niste uspesna zena, muskarac karijerist .......ako ste necemu , tako , "primitivnom" kao sto je brak.Udate zene veoma teze dobijaju posao zato sto imaju obaveze prema muzu, deci...ili ce ostati u drugom stanju pa ce morati praviti porodjajnu "pauzu" ..........Zato se zena dosta tesko odlucuje na brak.Osoba na Zapadu ne pripada partneru ili deci....ona pripada poslodavcu....malte ne , njegova privatna svojina.BRAK NE DOLAZI U OBZIR.
Mozda sam ovo napisao malo ostrijim tonom ali u PRINCIPU je ovako kao sam napisao.

savic dr:
brak je izmislio muskarac ? da bi mogo da ima sex dzabe
Kakva glupost... Za sex je potrebno dvoje tako da ako neko nema sexa nema ni onaj drugi... A zele ga jednako i jedni i drugi... A eto ovde podnevlje takvo da ima vise zenskih... Tako da ko je tu koga upecao i vezao i ko bi trebalo da placa? :wink:

No sve je to sporazum dvoje ljudi...

paul:
Da li buducnost pripada INDIVIDUALISTIMA ?
Brak je zajednica. Dvoje, ponekad više njih. Moguće je da nisam dobro razumeo pitanje, ali bilo kakvo spominjanje individue koja stoji sama nema veze sa brakom, tj nema ga.

I brak nije papir. Zvanično jeste, ali ipak. Takođe nije interesna zajednica. Nema glavnice, kamate, i ne može se posmatrati po principima tržišne ekonomije i odnosa ulaganja/obima/povraćaja.

Emancipacija ne uništava brak. Kao što to ne čine ni večernji prenosi Lige Šampiona. Zajednicu sačinjavaju ljudi, oni je grade, oni je razgrađuju.

?:
sta je alternativa

Alternativa je da se zentas dokle god mozes. I u najvecoj starosti mozes nekoga ostaviti bez problema i naci nekoga ko ce ti tada odgovarati, i tako.....

Deca tu mogu biti a ne moraju...

Naravno tim pre sto ogromna vecina stanovnistva podleze inerciji zivota ne moras se brinutu da ce brak kao institucija da izumre.

Samo ces izbeci neke odvratne stvari kao sto su prevara u braku, i drugo.....

twigy:
Samo se ti zezaj,TI si ovde u prolazu kao "ides samo tetki da odneses lek"?

PA ja ni ne kazem da me sex ne interesuje.

Ja sam cak otvoren za mogucnost da i na ovakav nacin (forum) upoznam nekoga s kim mi moze biti lepo. Cak i vise devojaka ako bih upozano, ne bih se ljutio :lol:...

DisMisaL:
Zajednicu sačinjavaju ljudi, oni je grade, oni je razgrađuju.

a shta cemo sa ovim ljudima koji su "organizovali" drushtvo (drzavu ) .... naravno da ti kao pojedinac uvek jurish neku svoju "srecu" , ali nisi potpuno nezavistan od drushtva u kome zivish - dakle socioloshki aspekat ...

Back