Будизам

malimikan

Početnik
Poruka
12
Драги форумаши, потребан ми је добар увод у будизам. Ако имате нешто у електронском формату или препоруку за неку књигу, молио бих да (по)ставите на овој теми.

Свакако би било лепо да о будизму напишете и своје утиске, виђења, доживљаје и сл.

Поздрав!

Драги форумаши, потребан ми је добар увод у будизам. Ако имате нешто у електронском формату или препоруку за неку књигу, молио бих да (по)ставите на овој теми.

Свакако би било лепо да о будизму напишете и своје утиске, виђења, доживљаје и сл.

Поздрав!
Imas knjigu o budizmu
5920_1.jpg

Ova knjiga ti je sasvim dobar i solidan uvod u ovu monoteisticku religiju. Meni je pomogla

Imas knjigu o budizmu
Pogledajte prilog 986753
Ova knjiga ti je sasvim dobar i solidan uvod u ovu monoteisticku religiju. Meni je pomogla
A sto se tice mog dozivljaja ove religije.
Godi mi to sto ne zahteva od svojih pristalica iskljucivost verske pripadnosti.
Sa nekim stvarima se slazem ali sa nekim ne.
Ne svidja mi se ta ideja o procesu reinkatnacije i ne verujem bas u Nirvanu. Rekla bih da je to to, ako se setim jos necega, dopisacu
Sve u svemu, jedna lepa religija

Ne svidja mi se ta ideja o procesu reinkatnacije i ne verujem bas u Nirvanu. Rekla bih da je to to, ako se setim jos necega, dopisacu
Niti treba da veruješ u reinkarnaciju niti u nirvanu. Sam Buda bi od tebe tražio da niti veruješ niti ne veruješ u te stvari. Istraži i proceni sama šta je istina.

Prihvatali mi reinkarnaciju ili ne ona je neizbežna realnost.
Kako bez reinkarnacije objasniti činjenicu da se ljudi razlikuju po stanjima svesti?
Takođe, kako objasniti činjenicu da se ljudi susreću sa nekim iskustvima u sadašnjem životu koja su uzrokovali u prethodnim?

Prihvatali mi reinkarnaciju ili ne ona je neizbežna realnost.
Kako bez reinkarnacije objasniti činjenicu da se ljudi razlikuju po stanjima svesti?
Takođe, kako objasniti činjenicu da se ljudi susreću sa nekim iskustvima u sadašnjem životu koja su uzrokovali u prethodnim?
Ne znam, samo mi se ne svidja ta zamisao
Da se iznova i iznova radjas i zivis i ucis neke stvari
Ne shvatam poentu u tome
Ako je poenta da stices iskustva, zasto, jednostavno besciljno mi je
Vise mi se svidja zamisai da posle smrti nema nicega
Mada ne znam, ne opovrgavam ni jedno ni drugo

Ne znam, samo mi se ne svidja ta zamisao
Da se iznova i iznova radjas i zivis i ucis neke stvari
Ne shvatam poentu u tome
Ako je poenta da stices iskustva, zasto, jednostavno besciljno mi je
Vise mi se svidja zamisai da posle smrti nema nicega
Mada ne znam, ne opovrgavam ni jedno ni drugo
Hajde da probamo pogledati neke detalje iz života koji će nam dati malo više uvida u neophodnost reinkarnacije. Ne shvati ovo kao nagovaranje i moju želju da primoravam ikoga na promenu stava. Jer, svako od nas ima mnogo toga što ne voli, pa ipak, nemajući izbora, prihvatamo realnost.
Evo toga što želim izneti.
Mi kao novokreirana Duša bukvalno smo bili sebični i bez ikakvih inicijativa da od sebe dajemo nešto životu, na čiji račun smo egzistirali bez ikakvih odgovornosti prema drugim Dušama, istim takvim poput nas.
Da bi smo naučili biti nesebični, kreativni i otvorili se prema ljubavi koju smo morali naučiti davati od sebe - prvo sebi - pa onda i ostalima, bilo je neophodno da se nađemo u nižim svetovima gde bismo takvu neophodnost praktiučno učili.
Ni jedan drugi svet nije bio bolji do li ovaj najniži gde smo morali raditi da bismo održavali svoje telo funkcionalnim/živim. Uz to morali smo naučiti, što još uvek učimo da svaki naš uzrok mora nama doneti posledice sa kojima smo se suočavali i učili koi uzroci nama donose poželjne efekte a koje moramo izbegavati.
Ovo je samo par detalja od milion drugih.
Ovo možda kaže jasno da naši raniji životi ranije ni iz daleka nisu bili ovakvim kakvim ih danas uzimamo zdravo za gotovo. Iskreno rečeno, iz nekoliko mojih uvida u ranije živote stekao sam uvid ne samo u tu realnost već i uvid u postupnost ekspanzije naše svesti. Ovo kaže da ako danas nešto znamo i razumemo šta nam tek predstoji što trebamo znati i razumeti u nekoj ličnoj budućnosti.
Kao primer, Sokrat je iznosio ova učenja baš zato što je dosegao visoko stanje svesti iz kojeg nikome nije mogao dokazati do li da demonstrira svojim završnim potezom. Uistinu, svako od nas teži najvišem stanju svesti kada možemo ne samo znati Sebe kao duhovno Biće, već znati i Kreatora. Uistinu, kada lažem Mi, ne mislim na ovo naše stanje svesti koje je samo dnevno ili budno stanje koje je samo jedan izuzetno sofisticirani program u našem radnom delu uma, već mislim Mi, Duša, možemo sve to znati iskustveno i na kraju završiti dolaske u niže svetove. Tek tzada stvarn o nema obaveza dolaženja u nižim svetovima.
Oni koji imaju jasne snove mogu iste koristiti za spoznaju najviše istine što svakako to nije prenosivo na druge jer, svako mora sam sebi dokazati...
Kada posle smrti ne bi bilo ničega onda uopšte ne bi bilo0 svrhe postojanja života na bilo koji način.
Izvini, Ti apsolutno imaš pravo na svoj stav i svoje viđenje pa da li se oni sviđalo ikome drugom ili ne.
Kada sam počeop imati svoja iskustva i još mnogo toga, čak i tada nije bilo lako okrenuti svoj um i živeti sa tim saznanjima, ali korak po korak, kada se jednom otvore vrata, onda, čovek više ne želi ići nazad, jer shvatase mnogo toga što ranije nije moglo ni da se zamisli.
Hvala na iskrenom komentaru uz pozdrav.

Поздрав!
Odlična knjige za početnike su "Čemu je Buda podučavao" - Valpola Rahula i meni posebno draga "Četiri plemenite istine", Ajan Sumedho. Neka te egzotična imena ne zavaraju, obojica su zapadnjaci koji su postali budistički monasi. To je po meni velika prednost u odnosu na klasične tekstove jer su njih oblikovala iskustva slična našim.

Iskreno, ne znam sto sam to dodala, bespotrebno zvuci
Ali koliko sam do sad shvatila i cula, podeljena su misljenja
Neki budizam vide kao monoteiaticku religiju, a neki ne
Monoteističke religije su judaizam, hrišćanstvo i islam. Oko budizma postoji dosta konfuzije jer je i to jedna od velikih svjetskih religija ali bez personalnog Boga, neki su čak koristili paradoksalni termin "ateistička religija". Treba razumjeti da je budizam,kad se pojavio, naišao na otpor i neprihvatanje bramanske kaste jer je Buda tvrdio da čovjek sam, svojim uvidom može postići spasenje te da nisu potrebni sveštenici, obredi i žrtvovanja. Takođe je poricao ideju sopstva koja je prisutna u Vedama i prvi za suštinu svijeta koristio izraz annata - doslovno, ne-sopstvo. Zatim,u budizmu, iako je mističan, postoji i jedan jak elemenat racionalnosti i pozivanja na sopstveno iskustvo za razliku od abrahamskih religija gdje vjera ima primat. Takođe, Buda je odbacivao metafizičke spekulacije tipa da li svijet postoji oduvijek ili ga je stvorilo neko više biće, jer je smatrao da spasenje ne zavisi od takve vrste umovanja tj.da su ta pitanja irelevantna. Eto, pojednostavio sam koliko sam umio a tačno je da je kompleksna tema koja do danas zbunjuje ljude. Za mene lično, budizam je više filozofija i put mudrosti iako je vremenom poprimio neka obilježja koja imaju sve religije.

Back