Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Imas knjigu o budizmuДраги форумаши, потребан ми је добар увод у будизам. Ако имате нешто у електронском формату или препоруку за неку књигу, молио бих да (по)ставите на овој теми.
Свакако би било лепо да о будизму напишете и своје утиске, виђења, доживљаје и сл.
Поздрав!
A sto se tice mog dozivljaja ove religije.Imas knjigu o budizmu
Pogledajte prilog 986753
Ova knjiga ti je sasvim dobar i solidan uvod u ovu monoteisticku religiju. Meni je pomogla
Niti treba da veruješ u reinkarnaciju niti u nirvanu. Sam Buda bi od tebe tražio da niti veruješ niti ne veruješ u te stvari. Istraži i proceni sama šta je istina.A sto se tice mog dozivljaja ove religije.
Godi mi to sto ne zahteva od svojih pristalica iskljucivost verske pripadnosti.
Sa nekim stvarima se slazem ali sa nekim ne.
Ne svidja mi se ta ideja o procesu reinkatnacije i ne verujem bas u Nirvanu. Rekla bih da je to to, ako se setim jos necega, dopisacu
Sve u svemu, jedna lepa religija
E pa toNiti treba da veruješ u reinkarnaciju niti u nirvanu. Sam Buda bi od tebe tražio da niti veruješ niti ne veruješ u te stvari. Istraži i proceni sama šta je istina.
Prihvatali mi reinkarnaciju ili ne ona je neizbežna realnost.A sto se tice mog dozivljaja ove religije.
Godi mi to sto ne zahteva od svojih pristalica iskljucivost verske pripadnosti.
Sa nekim stvarima se slazem ali sa nekim ne.
Ne svidja mi se ta ideja o procesu reinkatnacije i ne verujem bas u Nirvanu. Rekla bih da je to to, ako se setim jos necega, dopisacu
Sve u svemu, jedna lepa religija
Ne znam, samo mi se ne svidja ta zamisaoPrihvatali mi reinkarnaciju ili ne ona je neizbežna realnost.
Kako bez reinkarnacije objasniti činjenicu da se ljudi razlikuju po stanjima svesti?
Takođe, kako objasniti činjenicu da se ljudi susreću sa nekim iskustvima u sadašnjem životu koja su uzrokovali u prethodnim?
Hajde da probamo pogledati neke detalje iz života koji će nam dati malo više uvida u neophodnost reinkarnacije. Ne shvati ovo kao nagovaranje i moju želju da primoravam ikoga na promenu stava. Jer, svako od nas ima mnogo toga što ne voli, pa ipak, nemajući izbora, prihvatamo realnost.Ne znam, samo mi se ne svidja ta zamisao
Da se iznova i iznova radjas i zivis i ucis neke stvari
Ne shvatam poentu u tome
Ako je poenta da stices iskustva, zasto, jednostavno besciljno mi je
Vise mi se svidja zamisai da posle smrti nema nicega
Mada ne znam, ne opovrgavam ni jedno ni drugo
Budizam nije monoteistička religija.Imas knjigu o budizmu
Pogledajte prilog 986753
Ova knjiga ti je sasvim dobar i solidan uvod u ovu monoteisticku religiju. Meni je pomogla
Odlična knjige za početnike su "Čemu je Buda podučavao" - Valpola Rahula i meni posebno draga "Četiri plemenite istine", Ajan Sumedho. Neka te egzotična imena ne zavaraju, obojica su zapadnjaci koji su postali budistički monasi. To je po meni velika prednost u odnosu na klasične tekstove jer su njih oblikovala iskustva slična našim.Драги форумаши, потребан ми је добар увод у будизам. Ако имате нешто у електронском формату или препоруку за неку књигу, молио бих да (по)ставите на овој теми.
Свакако би било лепо да о будизму напишете и своје утиске, виђења, доживљаје и сл.
Поздрав!
Iskreno, ne znam sto sam to dodala, bespotrebno zvuciBudizam nije monoteistička religija.
Monoteističke religije su judaizam, hrišćanstvo i islam. Oko budizma postoji dosta konfuzije jer je i to jedna od velikih svjetskih religija ali bez personalnog Boga, neki su čak koristili paradoksalni termin "ateistička religija". Treba razumjeti da je budizam,kad se pojavio, naišao na otpor i neprihvatanje bramanske kaste jer je Buda tvrdio da čovjek sam, svojim uvidom može postići spasenje te da nisu potrebni sveštenici, obredi i žrtvovanja. Takođe je poricao ideju sopstva koja je prisutna u Vedama i prvi za suštinu svijeta koristio izraz annata - doslovno, ne-sopstvo. Zatim,u budizmu, iako je mističan, postoji i jedan jak elemenat racionalnosti i pozivanja na sopstveno iskustvo za razliku od abrahamskih religija gdje vjera ima primat. Takođe, Buda je odbacivao metafizičke spekulacije tipa da li svijet postoji oduvijek ili ga je stvorilo neko više biće, jer je smatrao da spasenje ne zavisi od takve vrste umovanja tj.da su ta pitanja irelevantna. Eto, pojednostavio sam koliko sam umio a tačno je da je kompleksna tema koja do danas zbunjuje ljude. Za mene lično, budizam je više filozofija i put mudrosti iako je vremenom poprimio neka obilježja koja imaju sve religije.Iskreno, ne znam sto sam to dodala, bespotrebno zvuci
Ali koliko sam do sad shvatila i cula, podeljena su misljenja
Neki budizam vide kao monoteiaticku religiju, a neki ne