Budimpesta -all about

dobar skroz

Početnik
Poruka
10
Pocetkom sljedece godine se selim u Budimpestu na godinu dana, tako da bi zamolio svakog tko ima bilo
kakvog iskustva ili stvari na koje treba obratiti paznju da podijeli na ovoj temi. Stan cu iznajmiti, i spreman
sam dati za stanarinu oko 500 eura mjesecno. Ne znam koliko je to realisticno?! Naravno vec sam
nasao neke web stranice gdje se mogu iznajmiti stanovi. Meni je potrebno jedna soba, toalet i neka
mini kuhinja. Minimalizam. Ono sto me posebno interesuje, kako se mogu osigurati a de ne budem
prevaren. Ja sam u Danskoj, i namjeravam odavde potpisati buduci ugovor za stanovanje.
Sve prakticne informacije o Budimpestu kao i misljenja o ljudima, dozivljajima ili utiscima su dobrodosli!

Dokolenko, to mi zaista puno znaci! Citao sam da imaju dobar prijevoz, ali nije bilo nista u vezi sa periferijom. Sa druge strane, jedno je
sta pise u npr. turistickom vodicu a drugo je kad dobijes info iz prve ruke.
Ljetos sam bukvalno zujao Budimom i Pestom sve javnim prevozom. Nikakvih problema, cak i periferija je dobro povezana s centrom, ali mislim da za 500€ mozes naci solidan jednosoban stan ne tako daleko od centra. Nije Budimpesta toliko skupa.

Ljetos sam bukvalno zujao Budimom i Pestom sve javnim prevozom. Nikakvih problema, cak i periferija je dobro povezana s centrom, ali mislim da za 500€ mozes naci solidan jednosoban stan ne tako daleko od centra. Nije Budimpesta toliko skupa.
Sto se tice skupoce za mene bi trebalo biti jeftino u poredjenju s Danskom. Koliko sam skontao, BP je podeljena u "krugove"-distrikte od 1-9. Valjda 1 treba biti epicentar BP. To sam bas primjetio u oglasima za stanove, da sto si dalje od centra stanovi su bolji a jeftiniji. Kao uostalom u svakom velikom gradu u Evropi.

Sto se tice skupoce za mene bi trebalo biti jeftino u poredjenju s Danskom. Koliko sam skontao, BP je podeljena u "krugove"-distrikte od 1-9. Valjda 1 treba biti epicentar BP. To sam bas primjetio u oglasima za stanove, da sto si dalje od centra stanovi su bolji a jeftiniji. Kao uostalom u svakom velikom gradu u Evropi.
Imas centar Budima i centar Peste. Pesta je veca, a Budim bar meni ljepsi.

Sa obe strane puta od granice do segedina staza

Imas centar Budima i centar Peste. Pesta je veca, a Budim bar meni ljepsi.

Sa obe strane puta od granice do segedina staza
Da li ima neki kvart kojeg se treba klonuti ili generalno, nekih stvari na koje treba obratiti paznju? Zivio sam puno godina u Kopenhagenu i grad je dosta siguran, ali kao i svaki veliki grad ima svoje crne strane.
(Ovo je prvi put da postiram na forumu tako da ne znam kako se moze izbrisati objava i krenuti od pocetka. Zbog toga sam citirao obadvojicu)

Sto se tice kvartova ovako izgleda mapa. Ranije su bili delovi VIII i IX kvarta koji su vazili za "opasnije" ali vec decenijama nisu.
Jedna koleginica mi je pricala da i sada ima takvih ulicica tu i tamo koje treba izbegavati ali nisam je ispitivala u kojem kvartu.
Generalno je BP bezbedna. Ja sam zivela ranije u VIII kvartu i volela sam ga.
Kao sto su ti rekli BP ima jako dobar javni prevoz i jeftin. Da se lakse snadjes preporucila bih ti aplikaciju BudapestGO na kojoj moze da kupis i karte.
Meni je stan iznajmljivala firma preko neke agencije. Zaboravila sam kako se zvala. Bilo je to pre par godina. Sada sam poslovno tamo nedelju-dve mesecno.
Stvar zelja i ukusa. Ja bih uvek bila stan blize poslu da mogu i peske. Mene koliko god da mi je dobar javni saobracaj smara to cimanje prevozom.
Racunaj na to ako trebas sa jedne strane BP do druge ume to da potraje....
A ako ti posao nije u BP pa...svaki deo BP je lep na svoj nacin sa tim da ja preterano nisam volela niti su mi se svidjali ovi XIX, XX, XXII...itd...
Volela sam i III kvart u Budimu recimo, tamo sam cesto isla...Mislim pogledaj ovako na netu sta te zanima...
I sta rece tebi je ugovor za stanovanje bitan? Mogu pitati jednu koleginicu da li zna da preporuci neku pouzdanu.

budapest-keruletek.jpg

Ono sto sam medjutim primetila da je zivotni standard tamo manje vise kao u Srbiji. Ranije je bilo bolje zaista. Sada su im i plate dosta slicne nasima (u Beogradu). Cene su takodje slicne nasima...U okolili BP imas i par mesta lepuskastih za obici...

Ono sto sam medjutim primetila da je zivotni standard tamo manje vise kao u Srbiji. Ranije je bilo bolje zaista. Sada su im i plate dosta slicne nasima (u Beogradu). Cene su takodje slicne nasima...U okolili BP imas i par mesta lepuskastih za obici...
Zaista hvala na iscrpnom odgovoru! Posao ce mi biti u BP (ne u okolini). Dosta sam googlao ali nisam naletio na tvoju kartu poslije koje sam dosta pametnije oko distrikta. Ovdje u Danskoj ima toliko cyber kriminala, da je to uzasno. Ljudi dobiju telefonski poziv- kao neka firma prodaju kripto valutu ili slicno i bivaju prevareni za ogromne novce. Ja sam nedavno dobio poziv od "paypal-a". Izuzetno profesionalo srocena prica itd. , ali nisam naravno nasjeo. Isto je bilo slucajeva da ljudi plate za neki stan, npr. deposit i na kraju budu prevareni. Zato sam izuzetno oprezan i vazno mi je da sam siguran u vjerodostojnost ugovara. Kakva je situacija u Madjarskoj u vezi toga, zaista pojma nemam. Zbog toga sam ovdje :)
Trenutno stan trazim preko ove dvije stranice koje mi izgledaju pouzdano.
https://www.apartmentsofbudapest.com/en/budapest-apartment-for-rent
https://www.towerbudapest.com/en/rentals
Zaista bi volio ako bi mogla postati/poslati ime agencije ili link koju je koristila tvoja prijateljica.
I jedno pitanje: kako bi usporedila Beogradjane(posto si spomenula Beograd) i BP-stance. Upoznao sam puno Beogradjana tako da bi to bila usporedba za mene.

Zaista hvala na iscrpnom odgovoru! Posao ce mi biti u BP (ne u okolini). Dosta sam googlao ali nisam naletio na tvoju kartu poslije koje sam dosta pametnije oko distrikta. Ovdje u Danskoj ima toliko cyber kriminala, da je to uzasno. Ljudi dobiju telefonski poziv- kao neka firma prodaju kripto valutu ili slicno i bivaju prevareni za ogromne novce. Ja sam nedavno dobio poziv od "paypal-a". Izuzetno profesionalo srocena prica itd. , ali nisam naravno nasjeo. Isto je bilo slucajeva da ljudi plate za neki stan, npr. deposit i na kraju budu prevareni. Zato sam izuzetno oprezan i vazno mi je da sam siguran u vjerodostojnost ugovara. Kakva je situacija u Madjarskoj u vezi toga, zaista pojma nemam. Zbog toga sam ovdje :)
Trenutno stan trazim preko ove dvije stranice koje mi izgledaju pouzdano.
https://www.apartmentsofbudapest.com/en/budapest-apartment-for-rent
https://www.towerbudapest.com/en/rentals
Zaista bi volio ako bi mogla postati/poslati ime agencije ili link koju je koristila tvoja prijateljica.
I jedno pitanje: kako bi usporedila Beogradjane(posto si spomenula Beograd) i BP-stance. Upoznao sam puno Beogradjana tako da bi to bila usporedba za mene.
Ne mogu baš porediti pošto nisam iz Beograda niti sam živela u njemu :lol: Niti valja generalizovati...Puno zavisi i od toga da li radiš u stranoj firmi ili domaćoj, da li su ti kolege stranci ili domaći...Ljudi imaš svakakvih svuda :)

Meni se ovako ipak čini da je BP mnogo mirnija od BG-a u svakom pogledu. Ljudi su mirniji, tiši...ja uopšte nemam tamo osećaj da taj grad živi 0-24h sem ukoliko namenski ne tražiš naravno takva mesta...Ti što lelujaju radnim danima noću po ulicama uglavnom nisu lokalci.
Naravno imaš fantastičan noćni život ako to tražiš. Mene to nikada preterano nije zanimalo.
Ljudi sa kojima sam se ja družila tada kada sam tamo živela kao i ja imali smo ono normalne radne dane...obično posao od 9-17h zvanično, malo duže nezvanično :lol: Odeš posle toga da obavljaš rutinske stvari života posle, ima jakoo puno izbora svakakvih kurseva i svega čak i za strance, a vikendom smo jako često išli negde gde god u Mađarskoj pogotovo što smo imali szép karticu gde nam je smeštaj, ulaznice u banje i slično sve bilo "besplatno" tj. nazovimo to našim toplim obrokom što se isplaćuje tamo je to kao ta kartica na koju ti firma uplaćuje pa se biralo da li hoćeš zdravstveno, hranu ili putovanje ili sva tri samo rasporediš lovu.

Ovako privatno tamo sam stekla stvarno divne prijatelje sa kojima sam i danas povremeno u kontaktu a poslovno...ne bih ti znala šta reći...
Mene obično šalju tamo uvek da rešavam ružne stvari i situacije i obično ne donosim ugodne i očekivane promene ljudima tako da ti nisam za primer :lol:
No generalni utisak mi je to što sam rekla...mnogo staloženiji, mirniji, kulturniji u nekim gestovima, tiši...sa druge strane znaju biti manje direktniji...
A za agenciju pokušaću da ne zaboravim pa ti sutra javim :)

Uostalom ako ideš tamo da radiš najbolje je direktno da pitaš za preporuku u firmi gde ideš da radiš.

Ne mogu baš porediti pošto nisam iz Beograda niti sam živela u njemu :lol: Niti valja generalizovati...Puno zavisi i od toga da li radiš u stranoj firmi ili domaćoj, da li su ti kolege stranci ili domaći...Ljudi imaš svakakvih svuda :)

Meni se ovako ipak čini da je BP mnogo mirnija od BG-a u svakom pogledu. Ljudi su mirniji, tiši...ja uopšte nemam tamo osećaj da taj grad živi 0-24h sem ukoliko namenski ne tražiš naravno takva mesta...Ti što lelujaju radnim danima noću po ulicama uglavnom nisu lokalci.
Naravno imaš fantastičan noćni život ako to tražiš. Mene to nikada preterano nije zanimalo.
Ljudi sa kojima sam se ja družila tada kada sam tamo živela kao i ja imali smo ono normalne radne dane...obično posao od 9-17h zvanično, malo duže nezvanično :lol: Odeš posle toga da obavljaš rutinske stvari života posle, ima jakoo puno izbora svakakvih kurseva i svega čak i za strance, a vikendom smo jako često išli negde gde god u Mađarskoj pogotovo što smo imali szép karticu gde nam je smeštaj, ulaznice u banje i slično sve bilo "besplatno" tj. nazovimo to našim toplim obrokom što se isplaćuje tamo je to kao ta kartica na koju ti firma uplaćuje pa se biralo da li hoćeš zdravstveno, hranu ili putovanje ili sva tri samo rasporediš lovu.

Ovako privatno tamo sam stekla stvarno divne prijatelje sa kojima sam i danas povremeno u kontaktu a poslovno...ne bih ti znala šta reći...
Mene obično šalju tamo uvek da rešavam ružne stvari i situacije i obično ne donosim ugodne i očekivane promene ljudima tako da ti nisam za primer :lol:
No generalni utisak mi je to što sam rekla...mnogo staloženiji, mirniji, kulturniji u nekim gestovima, tiši...sa druge strane znaju biti manje direktniji...
A za agenciju pokušaću da ne zaboravim pa ti sutra javim :)

Uostalom ako ideš tamo da radiš najbolje je direktno da pitaš za preporuku u firmi gde ideš da radiš.
Ok. Naravno generalizovati nije fino, ali opet "generalno" su Danci specifni u odnosu na Nijemce ili Francuze. U obadvije zemlje sam bio vise puta i to je moj dojam. Ja sam opet specifican u odnosu na sve njih :).
Vec sam pitao svoju firmu i dobio neke informacije ali moram sam naci stan.
U svakom slucaju hvala na javljanju.

Ok. Naravno generalizovati nije fino, ali opet "generalno" su Danci specifni u odnosu na Nijemce ili Francuze. U obadvije zemlje sam bio vise puta i to je moj dojam. Ja sam opet specifican u odnosu na sve njih :).
Vec sam pitao svoju firmu i dobio neke informacije ali moram sam naci stan.
U svakom slucaju hvala na javljanju.
Nema na cemu.
Ukoliko se necega jos setis pitaj a ja cu se raspitati za agenciju, mozda znaju.
Verovatno ima jos ljudi koji su proveli u BP neko vreme pa se nadam da ce i oni podeliti svoje iskustvo tu:)

Sve su ti rekli u principu, ali evo moji utisci.Nisam živeo duže i radio ali sam relativno često tamo pa neke "spoljašnje" utiske prenosim.

Prevoz je prilično dobar. Obavezno instaliraj Budapest Go aplikaciju. Tu em možeš karte uzimati i validirati, em ti u realtime daje putanje koje ti trebaju i vreme polaska(dolaska).
Takođe lakše je tu uzimati karte nego na automatima u metrou. Imaju 4 metro linije, tramvaje,autobuse i trolejbuse. Kartu obavezno validiraj. U metrou proveravaju nekada na ulazu nekada na izlazu, ali u 90% slučajeva proveravaju.

Što se tiče stranih jezika , mlađe generacije generalno se služe osnovama engleskog ali dosta manje nego u Srbiji. Mađari su prilično sebi samodovoljni i neće se "raspekmeziti" pred strancima kao u Srbiji što je često slučaj . Tj ljubazni formalno jesu ali ne na "naš" način. Sa starijim Mađarima puno sreće u komunikaciji na bilo kom jeziku sem mađarskog. Isto važi za manje prodavnice npr van turističkih centara u rezidencijalnim kvartovima.

Ono što Lori kaže za mir i tišinu je tačno. Neuporedivo sa Beogradom ili Berlinom gde dosta često boravim. Što nekada i prija iskreno.
Cene su bukvalno preslikane beogradske, ali recimo daleko veći izbor restorana i hrane u istim imaju. Naravno oblast oko Vaci Utca, ribarskog bastiona i sl. je poznata po dranju turista i skemerima tako da tamo je očekivano skuplje, ali ne mnogo dalje se sasvim pristojno prolazi. Pošto kažeš da si iz Danske tebi će to delovati kao jeftinije. Konkretno restorani u Berlinu su skuplji nego u Budimpešti, tako da proceni.
Kad sam bio mlađi pre deset petnaest da ne kažem više 😃 godina, uživao sam u dobrom noćnom životu koji je Budimpešta imala, sada iskreno ne znam jer sam se "smirio" u tom smislu, ali ne verujem da je promenjeno nešto.

@fortes Hvala puno na javljanju. Bio sam u Berlinu, i tamo su restorani donekle jeftiniji u poredjenju sa Danskom. Posebno me raduje da
imaju app u BP za javni prijevoz, posto skrati dosta vremena kad nemoras kupovati svaki put kartu na automatu.
Ja max. odem jednom mjesecno navecer u grad da popijem koje piva, tako da sam se i ja "smirio"... donekle :)

Back