Možda sam malo zakasnio sa odgovorom. Proveo sam u Budvi prvu polovinu avgusta.
Prethodno sam tamo boravio još 2001. godine (a nakratko i 2011. u vansezoni), i mogu reći da sam bio izuzetno pozitivno iznenađen koliko se sve poboljšalo i promenilo u međuvremenu. Mnogo je lepše, upeglanije, sređenije, prijateljskije, uslužnije, blještavije (pogotovo noću), bogatije. To su utisci svih iz mog društva, a i ljudi sa kojima smo kontaktirali. Naravno, ima (bitnih) zamerki, koje ću navesti na kraju.
Najpre najbitnije: Budva je grad za provod, za slobodne osobe. Ne bih tamo išao s devojkom ili porodično. Ovo važi za špic sezone: broj kvalitetnih devojaka je ogroman! Muškarci, stalno ćete se okretati i ostajati bez daha! Zadnjih desetak godina sam provodio širom Grčke (Paralija, Pefkohori, Hanioti, Kalitea, Krf, Zakintos, Skiatos), i mogu reći da u Budvi za 10 minuta vidim više odličnih devojaka nego što sam u Grčkoj za 10 godina!
Idemo na dnevne aktivnosti. Zapažanje: nigde u gradu nismo videli da se prodaju suncobrani!

U Grčkoj ih ima svaka prodavnica, ali je ovde to izgleda zabranjeno.

I tu dolazimo do iznajmljivanja suncobrana: na Ričardovoj glavi možete uzeti mali suncobran za 2 evra, a pobodete ga na slobodnom delu plaže (onaj bez ležaljki). Par ležaljki i suncobrana (na delu ispred kafića) je 15 evra, na plaži hotela Avala 25 evra, baldahin na istom mestu 50 evra. Mogren 15 evra, ostrvo Havaji 5 evra na počeku ostrva, a 10 evra na ostatku.
Cene po marketima su slične kao u Srbiji.
Pića u starom gradu od 2 do 5 evra. Konkretno, Vranac u flašici u Džefu (stari grad) je 5 evra, a u Fortalezi (ogroman kafić ispred starog grada) je 4 evra.
Ulaz u Top Hill diskoteku: početna cena 10 evra ako kupite kartu ranije, a 15 evra ako kupite pred ulazak. Pošetna cena važi za večeri kad je samo njihov DJ, a koliko je gost bitniji toliko cena raste. Npr. za Cecu je bilo 25 evra.
Ekskurzije: prošetajte jedan krug ulicom i steći ćete predstavu koliko cene pojedinih izleta treba da budu.
Npr. Albanija je 25 evra, ali neke agencije posećuju samo Skadar (ali detaljnije), neke Skadar i Tiranu, a mi smo išli na izlet i u Skadar i u Tiranu i u Drač. Dubrovnik je isto 25 evra.
E sad, zamerke zbog kojih smo stvarno povremeno bili veoma ljuti, a upućene su zakupcima plaža. Osnovna civilizacijska tekovina je higijena.
Dakle: WC, tuš i presvačionica moraju biti prisutni, svima dostupni, dobro sređeni i redovno održavani, da čovek poželi uvek tu da svrati.
A u praksi: ili ima samo nečega od toga, ili nije svima dozvoljeno da koriste, ili je samo reda radi postavljeno i ne održava se, tako da je ljudima odvratno da koriste. Ako ljudima ne date WC, oni će koristiti more za tu potrebu, i zaprljati vaš deo plaže. Čak smo videli da su i svlačionicu za to koristili (srećom, samo za malu nuždu

).
Sem ovoga, stvarno nisam doživeo ništa od stavki koje su ljudi navodili u svojim negativnim komentarima.