Bubreg..opasno????

pele27

Primećen član
Poruka
959
Juce sam uradio UZ abdomena. Doktorka koja mi ga je radila me je propisno uplasila, a opet je sve ostalo nedoreceno pa reko' da mi neko malo pojasni stvari, otvori oci. Naime nalaz bubrega je sledeci: Oba bubrega ocuvana, bez jasno formirane kalkuloze. Obostrano miniliti. Levi bubreg prosirenog PK sistema. Regije nadbubreznih zlezda slobodne.
Ovo sto se desava sa levim bubregom joj nije bilo najjasnije zbog povecanog prisustva aerocolie. Rekla mi je da dodjem sutradan na kontrolu levog bubrega, a da pijem MeteoSpasmyl. Danas sam isao na kontrolu i pregledom je ustanovljeno gorenapisano. E sad, rece ona meni da tu ima nekih prosirenja, zadrzavanja tecnosti, staza..nista ja to nisam razumeo, da li je mozda kamicak zapusio vod ili sta vec. Rekla je da idem kod urologa ili nefrologa da vide oni to i da kazu sta dalje. Na moje pitanje sta je to dalje, rekla je da se to ili razbija ili VADI! :roll:
Dakle, kakvo je ovo stanje - prosireni PK sistem?

Prosireni PK (pijelokaliksni) sistem znaci da su u bubregu prosirene bubrezna karlica i bubrezne casice. To su strukture kroz koje tecnost napusta bubreg i prelazi u ureter, pa njime ide do mokracne besike. Kada je taj sistem prosiren, to uglavnom znaci da se negde posle njih nalazi neka opstrukcija, nesto sto ometa normalan prolazak tecnosti i onda se tecnost zadrzava i kao posledica toga dolazi do sirenja PK sistema. Onda ta tecnost koja se zadrzala pritiska bubrezno tkivo "iznutra" i dovodi do atrofije bubrega. Zato taj problem treba resavati na vreme.

http://www.flickr.com/photos/mrssandy/5218089940/
Pogledaj ovu sliku. Uvecane su ti strukture pod brojevima 24, 25, 26 i to dovodi do povecanog pritiska na ove okolne strukture.

Poslednja izmena:
Pa za pocetak mora da se utvrdi gde je opstrukcija. To moze biti nesto u samom ureteru (najcesce kamen, ali moze i neki zapaljenski proces) ili nesto izvan uretera sto ga pritiska spolja i tako ga suzava. Kad se utvrdi sta je uzrok, onda se gleda kako pristupiti resenju. Znam, ti me pitas kakvu proceduru da ocekujes, ali ne znam to da ti kazem dok se ne sazna sta je izazvalo celu situaciju.

Pa dr sa uz je rekla da bi prvo pomislila na cistu ali da bi ona kao bila pravilnijeg oblika od ovoga sto vidi tako da ne moze sa sigurnoscu da tvrdi..Zato me i salje kod urologa jer je usko vezan za to. Inace, pre toga sam uradio sve analize krvi, urina i urinokulture i sve je u najboljem redu..

Back