Bubreg, krv i kostana srz, dati ili ne dati "voljenoj" osobi?

Da li bi dali nesto od ponudjenog za "voljenu" osobu?

• Dao / dala bih krv

• Dao / dala bih kostanu srz

• Dao / dala bih bubreg

• Ne bih dao / dala nista

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Procitah ovo http://www.pressonline.rs/svet/globus/298336/donirala-bubreg-muzu-a-on-je-prevario-sa-najboljom-prijateljicom.html, pa me zanima da li bi ste vi dali bubreg ili krv, ili kostanu srz (znam da mora da donor bude u srodstvu, ali zamislimo da funkcionise kao donacija krvi), za neku osobu sa kojom ste u vezi?

1) Upoznate nekog, znate se nedelju dana, malo jace, i toj osobi zatreba donacija krvi, bubrega ili kostane srzi, a vi ste jedini donor. Sta cinite?
2) Da li bi ste recimo dali organ neki, srz ili krv za osobu sa kojom ste u nekoj losoj vezi koja nigde ne ide, zasitili ste se te osobe?
3) Da li bi ste dali bilo sta od navedenog u naslovu za nekog ko vas je povredio, prevario, a vi ste jedini donor i jedina sansa da spasite zivot?

Procitah ovo http://www.pressonline.rs/svet/globus/298336/donirala-bubreg-muzu-a-on-je-prevario-sa-najboljom-prijateljicom.html, pa me zanima da li bi ste vi dali bubreg ili krv, ili kostanu srz (znam da mora da donor bude u srodstvu, ali zamislimo da funkcionise kao donacija krvi), za neku osobu sa kojom ste u vezi?

1) Upoznate nekog, znate se nedelju dana, malo jace, i toj osobi zatreba donacija krvi, bubrega ili kostane srzi, a vi ste jedini donor. Sta cinite?
2) Da li bi ste recimo dali organ neki, srz ili krv za osobu sa kojom ste u nekoj losoj vezi koja nigde ne ide, zasitili ste se te osobe?
3) Da li bi ste dali bilo sta od navedenog u naslovu za nekog ko vas je povredio, prevario, a vi ste jedini donor i jedina sansa da spasite zivot?

Krv i ovako ne dajem jer sam anemicna. Bubreg ne bih dala ni u jednom od ova tri slucaja. Kostana srz moze u prvom slucaju.

pa aj mogu odmah bubrega odma da dam, ali nerviralo bi mi da imam jedan bubreg
a ovako vise mi je dosta
kao, realno nije ali mi se kuka i privlaci mozda paznja i nema resenja
to je anestezija i ne znas da si umro
Sa jednim bubregom moze sasvim normalno da zivis

- - - - - - - - - -

Spermu bih dao nekoj zeni, ostalo ne bih jer sam cuo da je covek dao zeni bubreg pa ga ona ostavila odmah posle operacije

moze i ona da ode i da ti posalje racun za alimentaciju:)

Poslednja izmena:
vec sad s dva bubrega je onako tupavo, jos da me nervira sto imam jedan
ok imam dosta komfora

- - - - - - - - - -

vec sad s dva bubrega je onako tupavo, jos da me nervira sto imam jedan
ok imam dosta komfora
necu sad tu u neke rasprave posto verovanto u praksi ne izgleda da te uhvate i ljubazno uspavaju
da verovatno bih zivela s tim jednim bubregom mozda onako, onda bih se radovala i tako zivot je lep

Poslednja izmena:
Nisam nigde naglasio da je ta osoba najuza porodica, muz ili zena, vec je u pitanju neko sa kim se muvate malo, izasli jednom ne znate jos da li zelite bas vezu, ili ako ste sa nekim bili par nedelja, pa vidite da to nije to, vise stete nego koristi.
A treci primer je devojka ili decko, koji vas je ostavio/la, prevario sta vec, pa igrom slucaja zavrsi u bolnici i treba mu pomoc.

Ni jedan primer nije, volimo se, zajedno smo godinama, sve bi ucinili jedno za drugo, vec su u pitanju osobe sa kojima se jedva poznajemo, sa kojima ne funkcionisemo i sa koje su nas povredile.

Sa bubregom se ne bih tek tako kockao . Znam da se moze zivjeti sa jednim bubregom ali sta ako mi kasnije otkaze onaj preostali ?
Morao bih biti bas dobro motivisan da nekome dam bubreg . Za krv nema problema jer sam bio dobrovoljni davalac krvi i dao sam je dosta puta .
Sada vise nisam davalac jer sam saznao da se tom krvlju trguje . E , pa ne moze tako . Ako nesto dajem dzabe onda hocu da se to
drugom daje besplatno . Sada bih dao krv samo konkretnoj osobi koja je u nevolji .

A koja je fora sa kostanom srzi ??

Jako boli,

koje posedice davalac kasnije snosi?

koliko vremena traje priprema pre vadjenja kostane srzi i oporavak nakon ?? :think:

Ne znam, ali iskreno govoreci to sam stavio jer je krv ko krv, vecini nije krv problem, dok bubreg jeste.
Kostana srz mi je pala na pamet kao nesto ne tako uobicajno i cesto kao davanje krvi, a opet ne toliko dramaticno kao davanje bubrega.

Za posledice i oporavak ne znam, ali radi primera zamislimo da nije nesto tako bezazleno kao vadjenje krvi.

Nisam nigde naglasio da je ta osoba najuza porodica, muz ili zena, vec je u pitanju neko sa kim se muvate malo, izasli jednom ne znate jos da li zelite bas vezu, ili ako ste sa nekim bili par nedelja, pa vidite da to nije to, vise stete nego koristi.
A treci primer je devojka ili decko, koji vas je ostavio/la, prevario sta vec, pa igrom slucaja zavrsi u bolnici i treba mu pomoc.

Ni jedan primer nije, volimo se, zajedno smo godinama, sve bi ucinili jedno za drugo, vec su u pitanju osobe sa kojima se jedva poznajemo, sa kojima ne funkcionisemo i sa koje su nas povredile.[/QUOTE]

To si pitao?:)U mom slucaju ne bih ni znala da im hvali bubreg, jer svi ti bivsi ne zele nikakav kontakt samnom. kad bi me ipak kontatovali i pitali da li bih im dala bubreg, jer im od toga zavisi zivot a nemaju drugog donatora, mislim da bi odgovor bio DA.

Back