Bubac

Moram priznati da su me uvek fascinirale državne granice. Te neke nevidljive linije koje odvajaju ne samo narode nego i mentalitete, običaje, kulturu, tradiciju.....Kako je to moguće? Ne znam ni ovog jutra, a opet sam pred istim pitanjem.....Gde je Moldavija?

TAJMS je u sredu objavio prvu iz serije reportaža iz evropskih zemalja koje su, kako objašnjava nadnaslov serijala, "na ivici propasti".

Reportaža je napravljena u Moldaviji, u selu Mingir, gde je 35-to godišnji zemljoradnik Nikolae Bardin postao slavan kad je prodao bubreg da bi sazidao kuću.
Zajedno sa još 15 seljana koji su uradili isto, postao je meta novinara, i nastupali su često na priredbama kao glavne atrakcije.

Eto, ljudi u Moldaviji prodadoše bubrege da bi sazidali kuće, a i ja ću, ako se nastavi ovako u okvirima mojih nevidljivih linija, izgleda morati da prodam neki bubreg, verovatno onaj zdraviji, da zadržim svoju kuću inače mi opstanka nema.

Osim zime, vidim ovih dana svi su počeli da prete. Tijanić za pretplatu šalje na sud, a EPS valjda video od Tijanića, pa i oni počeli da prete sudom... Ranije su samo cvikali struju, a sad, odma' sud, zaplena imovine....Samo se kod EPS-a zakon primenjuje po kratkom postupku...
I tako.....Ako ne prodam bubreg moraću kuću. I kad jednog dana odem na nebesa, moraću se debelo pravdati pred dragim mi dedom zašto sam njegov trud i muku prodala. Bojim se samo da l' će shvatiti da je zbog struje i televizora, kojeg inače ne gledam.

TAJMSOV reporter zaključuje da je sedam godina kasnije, ovo moldavsko selo siromašno kao što je uvek i bilo.Ističući da se to dogodilo u evropskoj zemlji, TAJMS-ov novinar se pita: koliko je očajan čovek koji se odluči na takav potez? - i koliko je defektna država koja dopušta da se tako nešto desi?

Sad me malo zbuni ovaj novinar.

Možda bih to i uradila da me ne brine mogu li ti moldavski vetrovi probiti moje linije? Oni ne spadaju u običaje, tradicije, mentalitet, pa sedam godina kasnije shvatim da sam dala bubac, a dobila jadac.

Defektni mozak od bruke da ne spominjem. Državu, nema potrebe.

Back