Dakle, mnogo stvari moze da utice na ispravnost hard diska, i prouzrokovanju losih sektora, ja cu navesti samo 5 glavna razloga, za koje mislim da su najucestaliji:
1) Starenje lezajeva - Promenljive brzine na unutrasnjosti diska moze da prouzrokuje necitljive sektore najbljize osnovi. Sami lezajevi imaju suludo dug vek trajanja, s' obzirom da su magnetno-hidrodinamicki (u sustini, oni putaju na magnetnom polju), ali na kraju se i oni istrose.
2) Nesavrsena proizvodnja - Dakle, sama proizvodnja nije 100% ispravna, mada i da jeste, mogu da postoje varijacije zbog hemijskih materijala, atmosferskih uslova i ulaznih materijala. Sve sto se proizvede, ima neku vrstu "nesavrsenosti". Samo je pitanje, da li jeste ili nije, ta nesavrsenost u granicama tolerancije!
3) Ostecenje magnetne glave - Ako postoji, bilo kakvo ostecenje na disku koji pokrece magnetnu glavu (bilo iz materijalnih nedostataka ili loseg firmwara tj. softvera uredjaja), verovatno ce se razviti neka vrsta greske.
4) Demagnetizovanje - Magnetno skladistenje zahteva da mikroskopski delovi memorije, ostanu, relativno konstantno magnetizovani tokom duzeg perioda. Bilo kakvi, mali, uticaj spoljasnjih sila, moze da prouzrokuje demagnetizovanje.
5) Mehanicko potresanje - Kontakt sa magnetnom glavom, uvek ce poremetiti savrseno dobar sektor, i "kontakt", moze da znaci, trajna magnetizacija jer je glava dosla blizu diska (kontakt ne mora da bude fizicki)
Dakle, kao sto sam rekao, iako nije sveobuhvativo objasnjenje, prva tri razloga su najverovatnije glavni uzroci losih sektora kod desktop racunara (jer su oni stacionirani i nemaju mehanicko potresanje), dok je kod laptop racunara, slicna situacija, samo se jos dodaje i 5 tacka.
Losi sektori ce se pojaviti tokom vremena i to je neizbezno. Mada, sama pojava losih sektora ne mora da znaci da ce disk izgubiti na svojoj performansi ili trajnosti, jer ce sam disk sve lose sektore premestiti ili popraviti dokle god je to moguce!