BS

filipenko

Obećava
Banovan
Poruka
80
dali je normalno za sve proizvodjace diskova da vremenom razvijaju lose sektore i da ih prebacuju na neke posebne delove? Ukoliko nije prekoracen dozvoljeni minus tojest maksimalan broj realokacija dali je to u redu? Dali odmah otpisujete reklamirate ili bacite hard disk ukoliko prijavi realocirane sektore a da recimo HDtune i MHDD na raspolozivom delu ne nalaze lose blokove? Jer meni recimo Sentinel i smart jave da ima prebacenih blokova ali HDtune ne nalazi crvene vec samo zelene blokove na ful skenu

Ima 2 godine da Sentinel prijavljuje 2 BS i sve vreme koristim hard bez ikakvih problema,
Drugi programi ne nalaze te loše sektore, dakle relocirani su.
Ako se ne šire, nemaš problema.

Dakle, mnogo stvari moze da utice na ispravnost hard diska, i prouzrokovanju losih sektora, ja cu navesti samo 5 glavna razloga, za koje mislim da su najucestaliji:

1) Starenje lezajeva - Promenljive brzine na unutrasnjosti diska moze da prouzrokuje necitljive sektore najbljize osnovi. Sami lezajevi imaju suludo dug vek trajanja, s' obzirom da su magnetno-hidrodinamicki (u sustini, oni putaju na magnetnom polju), ali na kraju se i oni istrose.

2) Nesavrsena proizvodnja - Dakle, sama proizvodnja nije 100% ispravna, mada i da jeste, mogu da postoje varijacije zbog hemijskih materijala, atmosferskih uslova i ulaznih materijala. Sve sto se proizvede, ima neku vrstu "nesavrsenosti". Samo je pitanje, da li jeste ili nije, ta nesavrsenost u granicama tolerancije!

3) Ostecenje magnetne glave - Ako postoji, bilo kakvo ostecenje na disku koji pokrece magnetnu glavu (bilo iz materijalnih nedostataka ili loseg firmwara tj. softvera uredjaja), verovatno ce se razviti neka vrsta greske.

4) Demagnetizovanje - Magnetno skladistenje zahteva da mikroskopski delovi memorije, ostanu, relativno konstantno magnetizovani tokom duzeg perioda. Bilo kakvi, mali, uticaj spoljasnjih sila, moze da prouzrokuje demagnetizovanje.

5) Mehanicko potresanje - Kontakt sa magnetnom glavom, uvek ce poremetiti savrseno dobar sektor, i "kontakt", moze da znaci, trajna magnetizacija jer je glava dosla blizu diska (kontakt ne mora da bude fizicki)

Dakle, kao sto sam rekao, iako nije sveobuhvativo objasnjenje, prva tri razloga su najverovatnije glavni uzroci losih sektora kod desktop racunara (jer su oni stacionirani i nemaju mehanicko potresanje), dok je kod laptop racunara, slicna situacija, samo se jos dodaje i 5 tacka.

Losi sektori ce se pojaviti tokom vremena i to je neizbezno. Mada, sama pojava losih sektora ne mora da znaci da ce disk izgubiti na svojoj performansi ili trajnosti, jer ce sam disk sve lose sektore premestiti ili popraviti dokle god je to moguce!

Poslednja izmena:
svaki hard disk automatski relocira lose sektore do ogredjene granice,jesi li hdtune pokretao kao quick ili bez ? ja imam po 2 na oba harda,to prijavljuje i sentinel i tune ,relocirano i sve radi ok
sve u svemu,koliko sam ja cuo,hard disk cini veliki broj losih sektora odmah pri proizvodnji,ali se mapiraju ispravni delovi i tako koristi

To jeste tacno, ali kao sto si rekao, nakon skeniranja harda zbog losih sektora, neki programi kao na primer HDSentinel, pokazuje priblizno, koliko ce jos disk biti funkcionalan! :)

vreme trajanja je po meni nebitno ai pogresno,kao i recimo health status/performanse,najbitniji je broj losih sektora pa cak ni to,nego njihova lokacija,ako je na pocetku harda,kraju ili u sredini i da su grupisani,onda ih je lako izgvojiti jednom neformatiranom particijom,ako im je veliki broj da bi se zezali sa regeneratorom ili ako on ne moze da ih sredi.

znaci health i performanse mogu da budu katastrofa ,ali posle izdvajanja loseg segmenta dobija se ispravan hard.tako recimo neki od 500GB kome je otislo 100GB moze da se sredi i da sljaka,naravno ne bih ga koristio za OS,ali za storage filmova i ostalog sto da ne,rikne odjenom i potpuno nov i ispravan hard pa sto bi ovom manje verovali

Ja sam jedan Hitachi-jev hard podigao iz mrtvih sa HDD Regenerator-om.
Sigurno sam dosadan sa spominjanjem tog programa ali kako i ne bih kada
je kvalitetan. :pop2::amen:

1) Starenje lezajeva - Promenljive brzine na unutrasnjosti diska moze da prouzrokuje necitljive sektore najbljize osnovi. Sami lezajevi imaju suludo dug vek trajanja, s' obzirom da su magnetno-hidrodinamicki (u sustini, oni putaju na magnetnom polju), ali na kraju se i oni istrose.
Ne, ležajevi u hard disku su fluidno dinamički, i praktično se ne troše, za razliku od starih kuglličnih koji su se trošili i bili neprijatno piskavi i bučni.

Fluidno dinamički ležajevi osovinu hard diska drže na molekularnom sloju tečnosti, nema nikakvih magneta u toj konstrukciji.

Ne, ležajevi u hard disku su fluidno dinamički, i praktično se ne troše, za razliku od starih kuglličnih koji su se trošili i bili neprijatno piskavi i bučni.

Fluidno dinamički ležajevi osovinu hard diska drže na molekularnom sloju tečnosti, nema nikakvih magneta u toj konstrukciji.

Imas pravo, svi novi hard diskovi imaju fluidno dinamicke lezajeve, zaboravio sam da napomenem, da se misli na starije diskove!

Kad ocitas SMART informacije, za svaki zapis bi trebla da postoji threshold vrednost. Ima nekih programa koji to ne prikazuju, vec trenutno ocitanu vrednost samo markiraju zutom ili crvenom bojom, ako je prag tolerancije kritican ili prekoracen.
Uglavnom "Relocated sectors count" ne bi trebao da prelazi preko 30-100 sektora, zavisno od diska i proizvodjaca. Takodje konstantan rast ili nagli porast za par desetina premestenih sektora nije dobar znak.
Kad se neki sektor premesti u sigurnu zonu, nijedan program ga ne moze detektovati, jer je to remapiranje adrese sektora interna stvar samog diska.

Back