Brzina zagrevanja i brzina hladjenja nisu iste

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.627
Da li znate da postoje supstance koje se ne zagrevaju istom brzinom kojom se hlade?
Da bi se zagrejale od 20 do 50C potrebno je 10x vise vremena nego da se ohlade sa 50 na 20C...
Ocigledno da ih mozemo smatrati ljubiteljima odredjenih temperatura...

To znaci da vasu odecu mozete drzati hladnom na 20 C jednostavnim trazenjem kratkotrajnih kontakata sa hladnijim telima...dok ce zagrevanje ici jako usporeno..
Jedan od razloga zasto nam je leti vrucina na 18C a zimi se smrznemo i na 28C je upravo temperatura odece zbog osuncanja ili kontakta sa drugim materijalima..

Medjutim posto trenutno ne postoji marketing u vezi ovoga, niko nije ni svestan osim pojedinih cudaka koji to koriste u svojim zivotima vec duze vreme...

Da li znate da postoje supstance koje se ne zagrevaju istom brzinom kojom se hlade?
Da bi se zagrejale od 20 do 50C potrebno je 10x vise vremena nego da se ohlade sa 50 na 20C...
Odakle ti to?

Ocigledno da ih mozemo smatrati ljubiteljima odredjenih temperatura...
Očigledno da ti nisi to baš najbolje shvatio.
Brzina zagrevanja zavisi od izvora toplote i toplotne provodljivosti
određenog materijala, hlađenje je pasivan proces.

Npr.
Da bi se gvožđe usijalo, potrebno je sigurno mnogo više vremena
nego da bi se ohladilo potapanjem u vodu.

Odakle ti to?

Očigledno da ti nisi to baš najbolje shvatio.
Brzina zagrevanja zavisi od izvora toplote i toplotne provodljivosti
određenog materijala, hlađenje je pasivan proces.

Npr.
Da bi se gvožđe usijalo, potrebno je sigurno mnogo više vremena
nego da bi se ohladilo potapanjem u vodu.
Pa nije pasivan, isto kao i grejanje, to ti je provodjenje toplote tj poremecaja toplote...
Ovde se radi o tome da je u jednom slucaju toplotna provodljivost velika a u drugom mala..

Pa nije pasivan, isto kao i grejanje, to ti je provodjenje toplote tj poremecaja toplote...
Ovde se radi o tome da je u jednom slucaju toplotna provodljivost velika a u drugom mala..
Nisi ti ni tako glup! :super: Naprotiv! Malo sam to razradio, i smislio toplotnu DIODU. Dva sloja materijala, u jednom smeru dobro provodi toplotu, a u drugom je izolator! I od toga napraviš kaput... pa ga zavisno od godišnjeg doba, okrećeš na jednu ili drugu starnu! :super::super:

Doduse, to nije bas bukvalno tema ali jeste u vezi sa temom...
Tema je da osim jednosmerne provodnosti, postoje materijali koji se brze greju nego sto se hlade ili brze hlade nego sto se greju....tj da im toplotna provodljivost zavisi od temperature na kojoj su....

To je mnogima prirodnije...tj cesce u prirodi, samo sto je ljudima teze da to sebi prikazu, jer proces provodjenja toplote vezuju za temperaturu pa ili ces da se raspravljas uzaludno ili pustis pricu..

Ako bas hocete nauku od pre 5 godina, postoje materijali koji su na prekidac....tj ako je otvoren prekidac, bukvalno prekidac izmedju jedne i druge povrsine zida, o zidu se radi...provodnost je najveca na 15C tj brzo se hladi , a ako pritisnes prekidac, zatvoris jonsko kolo, onda se materijal najbrze greje i hladi na 30C....

Zamisli da sam temu otvorio sa tim, podatkom...iovako svi misle da su ovde svi osim njih tutubani i blente koje idu na posao nesto svrljkaju iz neke svoje struke sto su naucili pre 15 godina i to je to....
Meni licno nisu korisni ti materijali a i slozeni su za pravljenje, dodaju se retki metali , ali se istrazuju za gradjevinu..

Da se ne bih mnogo zamerao , ja sam ovde samo obican tutuban, a i ono malo sto je emotivno , znaci sto bi trebali svi da vide, cak i to je uzrok silnih gluposti...i verovanja u gluposti...i naravno tacno je ono sto smatra vrhovni sud...

Poslednja izmena:
1724826165333.png

Vidis , Bakar najvise voli hladno , tad se najbrze greje i hladi....vec na 300C je ej mnogo mi je , ne mogu toliko da prenesem toplote....
Aluminijumu je svejedno , od nule do 1000 sve mu ravno, samo sto je slabiji provodnik toplote, ali nema afinitet..

Back