Pozdrav svima, imam jedno vrlo važno pitanje. U poslednjih 2 meseca sam odlučio da smršam, imao sam veliki višak kilograma, smanjio sam unos hrane, i krenuo sam da vežbam. Sada posle 2 meseca imam skoro 20kg manje, zanima me, da li tako brz gubitak kg može da utiče na zdravlje, da se pogorša? (imam 17god)
Moze naravno....A i ne mora.....Sve zavisi kako se gubi tezina, sta se konkretno gubi (salo, voda, misicno tkivo), niej samo u gubljenju poenta, jer guljenje tezine je definisano ako "smanjeni kalorijski unos materija" odn deficit materija, ili pak prevelika fizicka aktivnost gde dolazi do pretreniravanja tela i sportskih povreda.
Ni jedno ni drugo nije dobro. Kada se unosi kalorijski deficit kalorija ti ne stignes da uneses sve potrebne vitamien i minerale , antioksindante (od mikromaterija) i ne uneses potrebne materije iz makro grupe - :: proteine sa potrebnim amino-kiselinama, zdrave omega masti i slozene ugljene hidrate.
A usled preobimnih treninga se desava sledece:
-pad imuniteta
- povrede na zglobovima i tetivama kao odraz nemogucnosti tela da se prilagodi toliko na fizicki stres
- povrede misica - jer usled prevelikog rada a slabe nutritivne dobiti iz hrane misici nemaju dovoljno materija da se adekvatno oporave pa se desava povreda misica.
- Promena krvnog pritiska - kada se neko naglo ugoji i naglo smrsa on menja i svoj pritisak.
Jednostavno receno nista ne valja veoma brzo i preterano uraditi u zivotu jer telo ne moze tako brzo da se adaptira na promenu.
E sad zavisi i koliko si kilograma imao jer nije isto kada neko smrsa 20 kg - imala 120kg-a pa smrsala na 100kg-a , i neko ko je imao 90kg-a pa smrsao na 70 kg-a.
Pogotovo ti koji imas 17 godina i jos uvek si u razvoju.
Ko zna sta si ti jadan sve radio kada si za 2 meseca smrsao 20 kg-a to je skoro pa nemoguce, daj Boze da se iz tebe samo ispumpala velika kolicina vode jer si imao mzoda retetnciju vode 15kg-a a 5 kial sala i misica smrsao...sve ostalo je katastrova.
Nemoj da se igras vise tako sa zdravljem. Kad si bolestan vise ti nije vazno kako izgledas i koliko imas kg-a, niti mozes da treniras niti nsita da radis.....