Britni Griner osuđena na devet godina zatvora u Rusiji

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.567
Ruski sud osudio je u četvrtak zvezdu WNBA Britni Griner na devet godina zatvora, što je očekivani završetak njenog suđenja koji bi trebalo da omogući ubrzanje pregovora o razmeni zatvorenika.

Griner, koja je uhapšena 17. februara zbog unosa kanabisa u zemlju, bila je spremna za oštru kaznu, rekli su izvori bliski igraču. Ali ona i njene pristalice su takođe bile svesne da Rusija neće krenuti napred sa pregovorima koji bi je mogla vratiti kući dok joj se suđenje ne završi. Osuđujuća presuda se smatrala unapred, a Griner se izjasnila krivom 7. jula, iako je slučaj nastavljen po ruskim zakonima.

1659646426677.png

Vest preuzeta sa ESPN

SAD su dale „ozbiljan predlog“ Rusiji u okviru njenih pregovora da obezbede oslobađanje WNBA igrača Britni Griner i Pola Vilana, rekao je Džon Kirbi iz Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Kirbi se dotakao napora SAD da vrate Griner kući tokom nastupa u četvrtak na MSNBC-u.

„Učinili smo ozbiljan predlog Rusima da pokušaju da Britni i Pola Vilana, koji su takođe nezakonito pritvoreni, vrate kući gde im je mesto“, rekao je Kirbi. Vilan je u pritvoru u Rusiji od kraja 2018. nakon što je optužen za špijunažu. Trenutno izdržava kaznu od 16 godina u ruskom zatvoru.

9 godina za kanabis?:eek:
pa kolko je kanabisa htela da unese tonu i po pa je dobila toliku robiju

Nije unosila biljke, već kertridže natopljene kanabisovim uljem, a za tu kategoriju to je ozbiljna količina. I sam način unošenja dodaje na težini optužnice, jer bi da je to ulje bilo u regularnim pakovanjima mogla da se vadi na nepoznavanje zakona, medicinske razloge i slične stvari.

ma to samo kod Rusa... možda i kod Kineza

Verovatno ne bi to bilo tako da je u pitanju neko drugi, ali je ovo urađeno u cilju ojačavanja pregovaračke pozicije u smislu razmene zatvorenika. Rusi će vratiti Grajner i još jednog američkog špijuna koji je zaglavio robiju tamo, a dobiće nazad svoje špijune koji su pali u SAD.

Verovatno ne bi to bilo tako da je u pitanju neko drugi, ali je ovo urađeno u cilju ojačavanja pregovaračke pozicije u smislu razmene zatvorenika. Rusi će vratiti Grajner i još jednog američkog špijuna koji je zaglavio robiju tamo, a dobiće nazad svoje špijune koji su pali u SAD.
Svejedno i da nije toga dobila bi minimum par godina, ne bi dobila nanogicu ili 3 meseca kao kod nas. Ovako je samo pokazna vezba i kao pozicija za pregovore. Imala je ona srece sto traje ovo sr@nje, inace bi odlezala celu kaznu.

Iskreno mislim da je presuda sramna i idiotska i politicki motivisana ( kao indirektna posledica rata u Ukrajini i katastrofalnih odnosa Amerike i Rusije u poslednje vreme), mislim kanabisovo ulje nije cak ni laka "droga" vec je 100% lek i dodatak ishrani, pritom morali su da joj uzmu kao olaksavajucu okolnost da je devojka poznata i vrhunska sportiskinja i da je debelo situirana i da sigurno nije imala nameru da nesto diluje ili nesto muti (i to pogotovo ne na sitno) kako bi zaradila koju rublju/dolar jer prosto nije imala nikakvu potrebu ili motiva da radi tako nesto (jer sigurno ima i znatno vise novca nego sto joj treba).
Iskreno definitivno ali definitivno ne mogu da podrzim Ruse u ovoj situaciji i zaista se nadam da ce se ova nesrecna devojka uskoro naci na slobodi, makar u sklopu razmene zatvorenika.

Poslednja izmena:
Iskreno mislim da je presuda sramna i idiotska i politicki motivisana ( kao indirektna posledica rata u Ukrajini i katastrofalnih odnosa Amerike i Rusije u poslednje vreme), mislim kanabisovo ulje nije cak ni laka "droga" vec je 100% lek i dodatak ishrani, pritom morali su da joj uzmu kao olaksavajucu okolnost da je devojka poznata i vrhunska sportiskinja i da je debelo situirana i da sigurno nije imala nameru da nesto diluje ili nesto muti kako bi zaradila koju rublju/dolar jer prosto nije imala nikakvu potrebu ili motiva da radi tako nesto.
Iskreno definitivno ali definitivno ne mogu da podrzim Ruse u ovoj situaciji i zaista se nadam da ce se ova nesrecna devojka uskoro naci na slobodi, makar kao deo razmene zatvorenika.

U Rusiji važe drugačiji zakoni. Koliko god ja konzumirao droge, opet sam svestan da je to što radim nelegalno i bio bih idiot kada bih se brecao na policiju i tužilaštvo ukoliko bi me uhvatili. Da ne pričamo o tome kako je sam način unošenja i te kako sumnjiv, jer ulje nije bilo u regularnim pakovanjima, već je ona natopila kertridže time i tako unela u Rusiju. Uzgred, Grajner nije cvećka, pre sadašnje partnerke bila je u vezi sa takođe košarkašicom Glori Džonson, inače reprezentativkom Crne Gore, a ta veza je pukla zbog porodičnog nasilja. Šta misliš, ko je tu bio nasilnik?

U Rusiji važe drugačiji zakoni. Koliko god ja konzumirao droge, opet sam svestan da je to što radim nelegalno i bio bih idiot kada bih se brecao na policiju i tužilaštvo ukoliko bi me uhvatili. Da ne pričamo o tome kako je sam način unošenja i te kako sumnjiv, jer ulje nije bilo u regularnim pakovanjima, već je ona natopila kertridže time i tako unela u Rusiju. Uzgred, Grajner nije cvećka, pre sadašnje partnerke bila je u vezi sa takođe košarkašicom Glori Džonson, inače reprezentativkom Crne Gore, a ta veza je pukla zbog porodičnog nasilja. Šta misliš, ko je tu bio nasilnik?

Kao prvo nit je bitno nit me zanima sto je lezbejka a sad ko je bio nasilnik u toj vezi ne znamo , mislim ne znas ni ti, nisi im drzao svecu, ono malo se pokoskale dve lezbejke u vezi zbog necega , ko zna zasto i ko zna ko je tu krivac, a sad mozda ona nije cvecka ali njoj ne sude zbog njenog karaktera, naravi i njene seksualne orijentacije vec zbog kanabisovog ulja a kanabisovo ulje nije cak ni laka droga vec lek i dodatak ishrani, tako kolika je Rusija (a i prepuna koje cega) pa mogla je i tamo nalicu mesta bez problema da nabavi sta je htela sto lakih sto tezih droga a ne kanabisovo ulje (mislim Rusija je puna narkomana i konzumenata razno-raznih narkotika).
Takodje cak nije toliko problemticna ni sama presuda koliko visina kazne, jbt pa da je ubila nekog dobila bi toliko (ono coveka ubijes pa izadjes za 10 godina), mislim za malo kanabisovog ulja i 9 meseci je nerealna i preduga kazna a ne 9 godina, ono van pameti skroz. :roll:

Poslednja izmena:
Kao prvo nit je bitno nit me zanima sto je lezbejka a sad ko je bio nasilnik u toj vezi ne znamo , mislim ne znas ni ti, nisi im drzao svecu, ono malo se pokoskale dve lezbejke u vezi zbog necega , ko zna zasto i ko zna ko je tu krivac, a sad mozda ona nije cvecka ali njoj ne sude zbog njenog karaktera, naravi i njene seksualne orijentacije vec zbog kanabisovog ulja a kanabisovo ulje nije cak ni laka droga vec lek i dodatak ishrani, tako kolika je Rusija (a i prepuna koje cega) pa mogla je i tamo nalicu mesta bez problema da nabavi sta je htela sto lakih sto tezih droga a ne kanabisovo ulje (mislim Rusija je puna narkomana i konzumenata razno-raznih narkotika).
Takodje cak nije toliko problemticna ni sama presuda koliko visina kazne, jbt pa da je ubila nekog dobila bi toliko (ono coveka ubijes pa izadjes za 10 godina), mislim za malo kanabisovog ulja i 9 meseci je nerealna i preduga kazna a ne 9 godina.

Pa znaš kako, ni mene ne zanima što je lezbejka, ali nasilje je nasilje, nebitno da li se događa među heteroseksualnim ili homoseksualnim parovima. Ako im nisam držao sveću, i dalje imam sposobnost logičkog zaključivanja, a ta logika govori da neko ko je visok dva metra i zakucava svakako neće biti žrtva partnera koji je niži za glavu i ima nekih tridesetak kilograma manje. Što se tiče kanabisovog ulja, to nije droga u SAD ili Holandiji, ali Grajner nije ni uhapšena u tim zemljama, već negde gde je tako nešto nezakonito. Što se visine kazne tiče, već smo elaborirali da je ona previsoka i da je to urađeno kako bi se ojačao ruski ulog u predstojećoj razmeni zatvorenika. Može da deluje brutalno koliko ti god srce želi, ali je sa praktične strane i u smislu ruskih ciljeva to savršeno pragmatičan potez. Ona nije trebala sebi da dozvoli da bude čip na talonu, a poznat je princip da nepoznavanje zakona ne amnestira osobu od krivične odgovornosti.

Pa znaš kako, ni mene ne zanima što je lezbejka, ali nasilje je nasilje, nebitno da li se događa među heteroseksualnim ili homoseksualnim parovima. Ako im nisam držao sveću, i dalje imam sposobnost logičkog zaključivanja, a ta logika govori da neko ko je visok dva metra i zakucava svakako neće biti žrtva partnera koji je niži za glavu i ima nekih tridesetak kilograma manje. Što se tiče kanabisovog ulja, to nije droga u SAD ili Holandiji, ali Grajner nije ni uhapšena u tim zemljama, već negde gde je tako nešto nezakonito. Što se visine kazne tiče, već smo elaborirali da je ona previsoka i da je to urađeno kako bi se ojačao ruski ulog u predstojećoj razmeni zatvorenika. Može da deluje brutalno koliko ti god srce želi, ali je sa praktične strane i u smislu ruskih ciljeva to savršeno pragmatičan potez. Ona nije trebala sebi da dozvoli da bude čip na talonu, a poznat je princip da nepoznavanje zakona ne amnestira osobu od krivične odgovornosti.

Pa sad kao prvo i ta njena devojka naturalizovana Crnogorka je oko 190 i pritom ne deluje nista mrsavije ili slabije od nje (cak sta vise ova Britni Grejner deluje prilicno mrsavo), znaci nije bas ni ova maciji kasalj ili neka pahuljica malena, a inace to sto je nesto visa od nje zaista ne znaci nista, mislim u zabludi si ako mislis da je zrtva nasilja uvek niza i manja od nasilnika, mislim secamo se i u skoli i ko klinci uglavnom su oni najmanji i najkrzljaviji bili najprgaviji i najagresivniji, mislim mozda ju je ova i psihicki maltretirala pa je ovoj malo pukao film, mozda je i ova manja prva na nju nasrnula, mislim ne znamo, nit mozemo da znamo sta se zaista desavalo izmedju njih dve u njihova cetiri zida, no nebitno je za ovaj slucaj skroz.
Inace sa ovim drugim delom se slazem, donekle i jeste sama kriva sto se nasla u toj situaciji i Rusi to verovatno jesu uradili kako bi povecali ulog i kapacitet u razmeni zatvorenika sto opet potvrdjuje tezu da je presuda politicki motivisana.

Inace Rusija je puna narkomana, tamo je jos od 90-ih narkomanija je bas ozbiljan problem tamo (iako je situacija za nijansu bolja nego pre to je tamo i dalje ozbiljan drustveni problem i droga je sveprisutna) i da ona nije poznata Amerikanka (i da nema taj razmenjivacki i diplomatski kapacitet) i da je recimo samo “obicna” devojka iz Rusije ili recimo studentkinja iz Konga siguran sam da ne bi dobila 9 godina zbog malo kanabisovog ulja (koje pritom nije ni droga vec dodatak ishrani i lek).

Poslednja izmena:
Pa sad kao prvo i ta njena devojka naturalizovana Crnogorka je oko 190 i pritom ne deluje nista mrsavije ili slabije od nje (cak sta vise ova Britni Grejner deluje prilicno mrsavo), znaci nije bas ni ova maciji kasalj ili neka pahuljica malena, a inace to sto je nesto visa od nje zaista ne znaci nista, mislim u zabludi si ako mislis da je zrtva nasilja uvek niza i manja od nasilnika, mislim secamo se i u skoli i ko klinci uglavnom su oni najmanji i najkrzljaviji bili najprgaviji i najagresivniji, mislim mozda ju je ova i psihicki maltretirala pa je ovoj malo pukao film, mozda je i ova manja prva na nju nasrnula, mislim ne znamo, nit mozemo da znamo sta se zaista desavalo izmedju njih dve u njihova cetiri zida, no nebitno je za ovaj slucaj skroz.
Inace sa ovim drugim delom se slazem, donekle i jeste sama kriva sto se nasla u toj situaciji i Rusi to verovatno jesu uradili kako bi povecali ulog i kapacitet u razmeni zatvorenika sto opet potvrdjuje tezu da je presuda politicki motivisana.

Inace Rusija je puna narkomana, tamo je jos od 90-ih narkomanija je bas ozbiljan problem tamo (iako je situacija za nijansu bolja nego pre to je tamo i dalje ozbiljan drustveni problem i droga je sveprisutna) i da ona nije poznata Amerikanka (i da nema taj razmenjivacki i diplomatski kapacitet) i da je recimo samo “obicna” devojka iz Rusije ili recimo studentkinja iz Konga siguran sam da ne bi dobila 9 godina zbog malo kanabisovog ulja (koje pritom nije ni droga vec dodatak ishrani i lek).
Тешко ми је да ти противречим јер имаш увек добронамеран и логичан став, али у овом случају, си помало пристрасан (иако си и даље углавном у праву).
За тебе и мене је канабисово уље можда лек, али за државу Русију није. Нити је биоло у стандардној амбалажи за лекове. Нити је то чисто уље канабиса.
Ако није релевантно да ли она има историју насилног понашања, што би био битан њен статус кошаркашке звезде и њено материјално стање?
Лично верујем да је унела количину за себе, да има до наредног доласка кући, али хбга, баш је било онако амерички бахато и може ми се.

Back