Brasil - Rio de Janeiro - Copacabana

• Začetnik teme Začetnik teme dane
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bila sam u Brazilu u martu ove god. i samo da se nadovezem da se viza jako lako dobija.Sve sto je potrebno je da se pojavite u ambasadi sa avionskom kartom.Znaci,nije vam potrebno ni pozivno pismo,ni hotel...Ja sam isla sa tatom u Sao Paolo,a posto sam u to vreme kad sam trebala ici u ambasadu bila na Kopaoniku i nisam mogla otici licno u ambasadu -Brazilci nisu pravili problem.Bili su jako ljubazni i rekli da ce mi poslati preko e maila formular za izdavanje vize koji treba licno da potpisem,i to je dovoljno,tako da se nisam ni pojavila u ambasadi,vec je tata uzeo i za mene vizu.I nema cekanja,istog dana ti izdaju vizu,i ne tretiraju te kao stoku-kao npr.kada trazis shengen.Osecas se kao ravnopravan covek,a ne gradjanin drugog reda.Sve pohvale za Brazilsku ambasadu.

Da li bi mogao da napises sta posle kupovine povratne avio karte,dobijanja turisticke vize i dolaska u Sao Paolo?IMa li vecernjih kurseva portugalskog za strance?U unutrasnjosti Srbije to je prilicno egzotican jezik.Ne verujem da sem Bg igde drugde ima kurs!Ima li posla kod nasih ljudi za prvi udar?Da li se drzite zajedno i pomazete ili bezite jedan od drugog?Ispod koliko para za prezivljavanje prvih dana NE DOLAZITI? Stan?Radni i boravisni papiri posle isteka turisticke vize?Mislim da bi bilo jako fino da podelis svoje iskustvo sa nama koji trazimo bilo kakav izlaz iz ove situacije za sebe i svoje familije.Imas li neku e mail adresu za dodatna pitanja?Pozdrav Belom!

Pa vi ljudi niste normalni, kakav izlaz iz bede trazite u juznoj americi. Pa gde cetee bez para da li ste normalni. Izlaz iz yu se ne trazi u drzavama kao sto su brazil ili slicnim. Pogotovo jos sa porodicom, pa znas li ti koliko gladnih ima u brazilu, koliko kriminala, i koliko nezaposlenih. Ja sam u dominikani i nikako mi nisu jasni ljudi koji dolaze u vakve drzave bez para trbuhom za kruhom. Ja sam dosao jer imam para da ulozim u neki posao i otvorim sopsstveni biznis pa opet nisam poveo devojku i klinku jer ne znam kako ce se stvari odvijati. Ako ostanete bez dinara mislis da ce ti neko pomoci? Nemojte se zezati sa takvim stvarima, jako je neodggovorno da celu porodicu vuces na drugu stranu sveta u neizvesnost. Ako ti se ide, skupi stvari i kreni sam, izvidi mogucnosti pa kasnije ako vidis da moze da krene onda pozoves i njih. Pa koliko primera znam da su nasi ovde ostali bez dinara, razboleli se, nisu imali za lekove. Shvatite ljudi to nije sala, tu bar sigurno u svako doba imate krov nad glavom i sta da pojedete. Pa ne idete preko morave pa da mozete da se vratite kad god pozelite. Ima jako tuznih slucajeva ovde i mnogo teskih situacija. Ja znam dosta nasih ovde koji bi se vratili odmah samo da imaju pare za avionsku kartu. Moje iskustvo je o dominikani, mada sam i ja jako malo ovde ali druzim se sa nasima koji su mnogo duze pa zato i znam situaciju. A i putovao sam i ziveo na nekoliko mesta u svetu pa vam pricam sopstveno iskustvo. Shvatite da ste sa vasom bojom koze u ovim kajevima sveta obelezeni. Za vas su druge cene dok ne naucite dobro jezik, rade vas na svakom koraku. Svaki dan se nerviras jer svi misle da cim ssi beo imas puno para. Oni ne bi verovali kad bi im rekli da smo svi posli trbuhom za kruhom.. Ajde pozdrav za sve, mozdaa cu ja da skoknem na odmor do brazila ovde u S.Domingu se dobija braz viza za cas, bar sam tako cuo. A zelja mi je uek bia da vidim brazil. A za karneval idem sigurno u rio!

Slazem se sa Duletom, pogotovu ljudi sa porodicom treba dobro da razmisle pre nego sto se odluce za odlazak, ne treba ici glavom kroz zid. Nije problem da se neko sam zaputi u Juznu Ameriku ili gde bilo, treba probati , nema sta mnogo da se izgubi ali ne treba ocekivati bog zna sta. Cak i ako se neko odluci da ide porodicno prvo treba da ode sam da izvidi celu situaciju pa tek onda da prevede celu porodicu.

Koliko sam ja upucen u prilike u Brazilu, papire je nemoguce srediti na duze staze osim ako se ne ozenis/udas.

Slazem se sa Duletom u drugom delu poruke, ali u prvom delu je pokazao poprilicno neznanje stanja u drzavama juzne amerike, pogotovu ne u Brazilu.

Da mu kazem da je Brazil tehnoloski mnogo napredniji od USA i da USA uvozi informaticku tehnologiju odavde, verovatno mi ne bi verovao, ali hajde de.

Sto se drugog dela tice, tu jeste u pravu.
Nikada se ne ide u drugu drzavu na prvu loptu sa porodicom. Nema veze koja da je. To je ipak prevelik rizik.

Sto se pitanja onog "Gosta" tice, treba znati da se srbi nigde u svetu ne pomazu. To je tragedija naseg naroda. Ne samo da niko nece da ti pomogne nego ce se truditi da ti odmognu sto je vise moguce.
Ovde nema mnogo srba, a sa ovima sta ima, prekinuo sam sve kontakte osim sa dvojicom drugara. Bas iz razloga koje sam gore pomenuo.

Uglavnom, ne treba se oslanjati ni na koga osim na sebe samog.Ako neka pomoc u vidu saveta ili informacije dodje, onda dobrodosho. Vise od toga ne treba ni ocekivati, a i to je dosta.

U brazilu legalno mozes da dobijes boravak u 3 slucaja.

1. Izbeglice iz ratom zahvacenih podrucja (ne pali za srbiju)
2. Rad ovde sa radnom vizom i nakon 5 godina, ima se pravo za stalni boravak
3. Udaja/zenidba za drzavljana

Naravno, za sva 3, obavezan je dokaz o legalnom ulasku u zemlju (onaj formular koji se popuni u avionu ili na bilo kom granicnom prelasku)

Beli0135:
Da mu kazem da je Brazil tehnoloski mnogo napredniji od USA i da USA uvozi informaticku tehnologiju odavde, verovatno mi ne bi verovao, ali hajde de.

Hmm......ovo je diskutabilna tema , medjutim, pre bih rekao da USA firme imaju svoje ispostave u Brazilu, kao i u vecini zemalja gde imaju jeftinu radnu snagu, i kasnije "uvoze" te iste proizvode po mnogo povoljnijim cenama. Pitanje je koliko je to stvarno uvoz ili samo iskoristavanje resursa jedne zemlje ne bi li se doslo do jeftinijeg proizvoda. Porediti Brazil ili bilo koju drugi zemlju sa tehnoloskim dostignucima Silikonske doline u Kaliforniji u oblasti informatike , to je vaoma hrabar potez prijatelju! No, da ne duzim o ovoj temi...

Ok, slazem se ja da u Brazilu moze da se radi privatan biznis sasvim solidno, znam za neke slucajeve nasih ljudi ali ovde se po meni ispusta iz vida jedna cinjenica, a to je, koliki je uopste procenat gradjana Srbije koji zele da se isele negde i koji imaju novac za ulaganje i pokretanje privatnog biznisa!? To su promili u pitanju tako da cela prica o nekom ekonomskom bumu u Brazilu ili ko zna gde ne znaci mnogo obicnom coveku koji bezi iz Srbije u potrazi za boljim zivotom.
Nista Gostu ili bilo kome drugom ne znaci to sto neko dobro radi privatni biznis u Brazilu kada on bez novca tamo mora da radi kod istog tog poslodavca za neku malu platu, slozices se samnom Beli da u Brazilu nisu bog zna kako visoke plate. Pa jos ako dodamo u njegovom slucaju da ima zenu i malo dete, ......
Naravno, i druge stvari pored novca su bitne, kao npr. kriminal, sigurnost u svakom pogledu,.......itd......ne kazem da je Brazil los za zivot ali treba sagledati sve parametre pre nego sto se neko odluci da se uputi u slicnu avanturu.

Beli0135:
Verujem da sedeci u Vrbasu mozes da sagledas sve cinjenice o zivotu u brazilu, sao paulu ili bilo gde...

To sto sam ja trenutno u Vrbasu ne znaci prijatelju da nikad iz njega nisam izasao, imam prilicno veliko iskustvo putujuci i ziveci po svetu, jos od 1986. godine...... ako ti zaista mislis da Brazil eksploatise USA tako sto im prodaje ili "izvozi" robu koju su upravo isti ti amerikanci i razvili pre svih ostalih, onda je to tvoj problem, nemam nameru da vodim neku veliku polemiku oko toga. Problem je u tome sto i nisi nasao bas neki primer da bi pokazao kako je Brazilska ekonomija jaka, pa si bas jos uzeo za poredjenje informaticku tehnologiju Brazila da poredis sa USA, ekonomski najjacu zemlju sveta, da si bar uporedio Brazil sa ostatkom J. Amerike, onda ok. Ne znam samo na osnovu kojih parametara je Brazil tehnoloski napredniji od USA? Pa da je to tako, da li bi postojela one favele u okolini Ria gde zivi i nekoliko miliona ljudi koji imaju jedva za hleb? Pazi malo kakve izjave dajes prijatelju.........

Nego peonta price nije bila o tome koliko je Brazil ekonomski jak, vec sam napomenuo nesto mnogo bitnije a to je da sve to sto si ti napomenuo nema skoro nikakvog uticaja ako pricamo o obicnom, prosecnom coveku iz Srbije koji pokusava negde da ode i zapocne novi zivot. Pa zar svi nasi ljudi koji beze iz Srbije otvaraju firme po svetu, ne znaju jadnici gde da uloze taj "silni" novac?
Ja ni u jednom momentu nisam trvdio da je u Brazilu lose ziveti, ali nemoj stvarati laznu sliku pricajuci kako Brazil izvozi ovo ili ono u USA, to nikome nista ne znaci.
Ajde onda nama ti reci kolike su prosecne plate u Brazilu, a koliki prosecni troskovi zivota, i da li je uopste lako naci posao? Da cujemo neke konkretne cifre a ne , Brazil izvozi to, jaci je od USA,....to sto ti imas neku privatnu firmu tamo, ne znaci bas nikome odavde ama bas nista.

Pa nismo mi prijatelju sisali vesla pa da ne mozemo da dodjemo do informacija o Brazilu ili bilo kojoj drzavi na planeti, ja pratim malo i neke strane forume i poznajem neke ljude koji tamo zive, otrpilike znam situaciju u Brazilu. Informaticka tehnologija je stigla i u Vrbas pre mnogo godina, pa i mi imamo kompjuter i internet kao i vi u Brazilu pa mozemo doci do informacija.......

Pedja ti si sampion! Dobrro si rekao da je i kod nas stigla informaticka tehnologija i da imamo kompijutera. Strane jezike govorimo pa nije tesko raspitati se. Ali ipak ja bih se sutra preselio za brazil majke mi. Joooj ipak je to brazil a ovo Dominikana. Sao Paolo, jako volim velike gradove i velike zemlje. Vidi bre koliki je brazil i resursi su mu totalno nenaceti. I ja mislim isto da nije sjajno za ljude koji odlaze trbuhom za kruhom, ali mislim da je jako dobro ako odes sa nesto parica (malo podrazumevam minimum 50 000e)! Koliko su nekretnine tamo beli? Koliko je siguran Sao Paolo? Kolike su plate, iznajmljeni stan u solidnom delu grada? Pisi malo o tim cinjenicama koje puno znace. Pozdrav

Za Belog iz Sao Paulo-a!!!!

Zanima me kako doci do radne vize u Brazilu (tj.bez vjencavanja...a da nisi izbjeglica). Vec sam bila nekoliko puta u Brazilu...al'tad me to nije zanimalo.

Govorim Portugalski.Je li tesko naci posao? Kolike su place? Koliku kostaju stanovi,za kupovinu? U nekoj boljoj cetvrti!

Kako kupiti nekretninu..ako nemas pravo boravka.U slucaju da ne odselim..ipak zelim kupiti nesto na plazi.

Je li zrak i dalje zagadjen...kao nekad. Dobro...nekad se samo osjec'o miris alkohola.

Znam da je inace..zivot jeftiniji..ali zelim cuti o sigurnosti. Jel'se i sad obijaju kuce, stanovi. Kakva je sigurnost?

Inace..VRLO mi je drago da si se usrecio u Brazilu. Zemlja je prekrasna i napredna.Dok mi lijecimo rane...Brazil se sprema za trke. Sve najbolje!!!

Hvala Beli

Vec sam gledala na drugim sajtovima. Mada je Fortaleza zanimljiva...vise me zanima juzno od Recife-a prema Maceio-u. Tamo sam i bila par puta. Vec sam razgledala cjene. Ma samo nek'sunce sija...i da ne umirem od gladi.

Nego...pitala sam te u vezi kontrakta...radne dozvole itd. Kad sam se zadnji put raspitivala, bilo je jako zafrkano.
Brazilci koje poznam nemaju pojma o tom...a kad sam se zadnji put (davno) raspitivala za "papire" advokat mi je trazio $15,000 US.

Nego...hvala opet...i dabome...Saudades do Brasil...i najvise nocnog zivota u Sao Pualo-u. Znas ono "**** zemlju koja Bosne nejma"...sad dodaj na to i Brazil.

Back