branje borovnica

The Graeat Gatsby

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.394
Culo se na vestima danas, na staroj planini branje borovnica za tri meseca dobar berac moze da ustedi dovoljno za zimu... :)
Da li zna neko neki kontak telefon gde mogu da se prijavim?
i gde se jos borovnice beru? jer mislim da im je ovo sezona mada mi je stara planina suvise daleko....

Culo se na vestima danas, na staroj planini branje borovnica za tri meseca dobar berac moze da ustedi dovoljno za zimu... :)
i gde se jos borovnice beru? jer mislim da im je ovo sezona mada mi je stara planina suvise daleko....

Borovnice se jos beri u na Kopaoniku. Posotje dva nacina branja bolrvnica. Grebenom, i rucno. to jest ne rucno nego beralicom, kojom se bere ynatno sporije, ali se ne ostecuje biljka. Branje Grebeniom je na Kopaoniku zabranjeno. To je tamo ilegalna delatnost. Dakle,samo beralicom ili rucno. I preradjivaci vise vole ovaj ekoloski nacin berbe, jer mi Borovnica stize cistija, pa se manje ostecuju lamele na protocnim tunelima. Zamrzavanje u klasicnim tunelima je sasvim druga prica. No, roba je opet daleko prljavija kad se bere grembenom, jer ostaje mnogo lisca i grancica u gajbama.

Da li se nesto bere u okolini Beograda za beogradska prehrambena preduzeca ili kako god?
Naravno organizovano i za novac.
Ko ima informacije, neka to podeli.
Mnoge to interesuje.

Па треба се распитати на ободима Београда. У Ритопеку, и онда у Годомину, ОКо Гредске, Смедерева... мада је у принципу касно. Остала је само Купина (н а то зачи планине. Шљива, а то значи централна Србија, Јабука, а то значи Банат и виногради, који стижу касније на јесен.

Beru se na velikim nadmorskim visinama, na Čemerniku iznad Vlasinskog jezera uveliko je berba...svako bere za sebe i predaje na otkup...prošle nedelje kada sam bila prljava sa lišćem otkupljivala se za 120 dinara, provejana bez lišća 150 dinara, očižćena malo bolje 250 dinara a skroz čista 500 dinara...
Moje komšije muž i žena su svakog dana brali između 70 i 100 kg prljave neočišćene i tako skoro svakog dana zarađivali oko 10000 dinara. Zabranjeno je branje grabuljama, ali to svi rade jer se tako najviše nabere.
Nema nikakvih prijava pronađeš kako izgleda ta grabulja napraviš je, poneseš lavor i kante sedneš u kola i pravo planina. Grabuljaš ih u lavor a pošto na planini uvek ima vetra podigneš lavor malo višlje i sipaš u kofu...vetar odbaci lišće i travu...to je provejana...uveče šeta kamion za otkup ili ima obaveštenje u mestu gde je otkup...
Moje komšije tako spreme pare za ogrev, decu opreme za školu i kupe zimnicu..

Beru se na velikim nadmorskim visinama, na Čemerniku iznad Vlasinskog jezera uveliko je berba...svako bere za sebe i predaje na otkup...prošle nedelje kada sam bila prljava sa lišćem otkupljivala se za 120 dinara, provejana bez lišća 150 dinara, očižćena malo bolje 250 dinara a skroz čista 500 dinara...
Moje komšije muž i žena su svakog dana brali između 70 i 100 kg prljave neočišćene i tako skoro svakog dana zarađivali oko 10000 dinara. Zabranjeno je branje grabuljama, ali to svi rade jer se tako najviše nabere.
Nema nikakvih prijava pronađeš kako izgleda ta grabulja napraviš je, poneseš lavor i kante sedneš u kola i pravo planina. Grabuljaš ih u lavor a pošto na planini uvek ima vetra podigneš lavor malo višlje i sipaš u kofu...vetar odbaci lišće i travu...to je provejana...uveče šeta kamion za otkup ili ima obaveštenje u mestu gde je otkup...
Moje komšije tako spreme pare za ogrev, decu opreme za školu i kupe zimnicu..

10 000 din. za dan! ma daj, kako da ne, odakle tolika potraznja za njima?

Па треба се распитати на ободима Београда. У Ритопеку, и онда у Годомину, ОКо Гредске, Смедерева... мада је у принципу касно. Остала је само Купина (н а то зачи планине. Шљива, а то значи централна Србија, Јабука, а то значи Банат и виногради, који стижу касније на јесен.

jbg! i sljive,jabuke,tresnje,kupine. A gde ja o tome mogao saznati? Da nisu rekli na vestima ne bih ni cuo.
Da li je prosla i sezona visanja ili branja grozdja( u sto sumnjam da se angazuju radnici za grodzdje)

10 000 din. za dan! ma daj, kako da ne, odakle tolika potraznja za njima?

Da nisam iz tih krajeva i da nisam sada bila tamo ne bi ti ni pričala...ipak je teško biti ceo dan sagnut i one nisu na jednom mestu...nimalo lak posao veruj mi...meni je bilo lakše da ih kupim od komšija i da ih polako čistim jer sam pravila sok i džem nego da idem da ih berem..

Potražnje ima jer se dosta izvoze proizvodi a to su divlje, nezagađene borovnice....mada čitam da ih sada dosta sade kao što su i malinu posadili

Sezona višanja je prošla sada su valjda kruške i breskve pa posle idu jabuke

Da nisam iz tih krajeva i da nisam sada bila tamo ne bi ti ni pričala...ipak je teško biti ceo dan sagnut i one nisu na jednom mestu...nimalo lak posao veruj mi...meni je bilo lakše da ih kupim od komšija i da ih polako čistim jer sam pravila sok i džem nego da idem da ih berem..

Potražnje ima jer se dosta izvoze proizvodi a to su divlje, nezagađene borovnice....mada čitam da ih sada dosta sade kao što su i malinu posadili

Sezona višanja je prošla sada su valjda kruške i breskve pa posle idu jabuke

Ja takodje poznaem ljude iz Zajecara koji idu na Staru Planinu ( Babin Zub) i tamo tim grebenima beru borovnice. Ne verujem da je uopste nekome potrebna
neka radna snaga za to jer ima vise interesenata nego samih borovnica.

Pricati o 100 evra dnveno nadnice za nesto u Srbiji ( ali i ne samo u Srbiji) zaista ima jako malo veze sa stvarnoscu.
Pa koliko bih onda ja kao potrosac trebalo da platim kilogram borovnica? 20-30 evra?

Ja takodje poznaem ljude iz Zajecara koji idu na Staru Planinu ( Babin Zub) i tamo tim grebenima beru borovnice. Ne verujem da je uopste nekome potrebna
neka radna snaga za to jer ima vise interesenata nego samih borovnica.

Pricati o 100 evra dnveno nadnice za nesto u Srbiji ( ali i ne samo u Srbiji) zaista ima jako malo veze sa stvarnoscu.
Pa koliko bih onda ja kao potrosac trebalo da platim kilogram borovnica? 20-30 evra?

Verovatno će trebati radna snaga onima koji imaju plantažu borovnica, tamo se svako zrno bere ručno, nema ni češljeva a ni grabulja...ovo su ipak divllje

Pošto poznaješ ljude koji beru pitaj ih koliko u toku jednog dana mogu da naberu grabuljama a ja sam stavila cene koje su sada važile za otkup na Čemerniku pa izračunaj dnevnicu.

Ovamo su očišćene koštale 500 din kilogram, nisam bila na nekoj većoj pijaci da bi videla kolika je cena ovde u Beogradu.

Nije tesko brati borovnice nego burazeru malo placaju,treba da me ujede zmija daleko bilo.:sad2:

Jesi li ikada brao borovnice pa tvrdiš da nije teško.....i borovnice se beru od 5 ujutru pa do 6 uveče....i kao što sam rekla moji komšije bračni par nabere i do 100 kg dnevno onim grabuljama...pa pomnoži sa cenom od 120 din...eto toliko njih dvoje zarade za jedan dan...

Jesi li ikada brao borovnice pa tvrdiš da nije teško.....i borovnice se beru od 5 ujutru pa do 6 uveče....i kao što sam rekla moji komšije bračni par nabere i do 100 kg dnevno onim grabuljama...pa pomnoži sa cenom od 120 din...eto toliko njih dvoje zarade za jedan dan...

Jesam,divlje sumske ne na velikim zasadima.;)

Grabuljama se borovnice unistavaju.. U normalnoj drzavi bi isli u zatvor. I ovde ce takvi da idu u zatvor , kad dodjje oslobodjenje. Postoji beralica, koja je konstruisana specijalno za branje borovnica. Niko je nece, jer je malo porija od Borovnica.

Odeš bre na zlatibor jer nisi dupe zalepio za Suboticu .Ostaneš tamo 3-6 meseci radiš po 12 sati dnevno pa uživaš resto celu godinu.Samo tamo nema mama i tata nego moraš sve sam i tamo te niko nepita koju si školu završio ali zato zaradiš pare.

Back